[#1] Konfiguracja nullmodem
Witam jeśli ktoś może mi pomóc w konfiguracji połączenia Amigi z Pc tak, żeby pc udostępnił Ami internet niech napisze. Jeśli ktoś używa takiego połączenia to też bym chciał o wpis. Chodzi mi o to jakich programów użyć i w Amidze i w Pc. Dzięki z góry za Pomoc.
[#2] Re: Konfiguracja nullmodem

@Bartol, post #1

Sciagnij z aminetu nulltcp.lha i tam w readme jest wszystko opisane,
na amidze bedzie Ci potrzebne Miami a na pc styknie standardowy dialup,
ja osobiscie uzywalem tego tylko do grania w quake'a Amiga vs Pc ale jak sie odpowiednio ustawi to mozna tez dzielic sie internetem.
[#3] Re: Konfiguracja nullmodem

@Bartol, post #1

Nie wiem jak jest z grzybem, ale na dwóch ami jest to na pewno możliwe.
Robiłem coś takiego, tylko jeszcze (niestety) nie doszedłem do etapu
udostępnienia internetu. Udało mi się natomiast
korzystać (przez serial oczywiście) z FTP na drugiej Ami.
Mnie udało się to zrobić przy pomocy programu MiamiDX.
(i to była główna informacja)
A wyjść na zewnątrz nie mogłem z powody niewłaściwej
konfiguracji programu i jest to jedyne ograniczenie.
Nie wiem niestety, czym to się robi na grzybie.
W Ami być może rozwiązaniem byłoby utworzenie nowej podsieci...
Dużo ciekawych rzeczy można dowiedzieć się czytając guide do MiamiDX.
Niestety nic konkretnego nie mogę ci zbyt szybko powiedzieć z braku czasu na testy.
Jeżeli coś ci się uda, chętnie skorzystam z doświadczeń.

aberr@polbox.com
[#4] Re: Konfiguracja nullmodem

@emeck, post #2

A mozesz powiedziec, jak udalo Ci sie to skonfigurowac, bo ja tez z tym kombinowalem, ale za zadne skarby nie udalo mi sie uzyskac polaczenia ((
[#5] Re: Konfiguracja nullmodem

@Seeker, post #3

Witam ponownie. Mi też udało się uzyskać połączenie między Amigą i Pc ale nie wiem jaki mam błąd bo gdy Amiga połączy się z pc to po chwili na pc traci się internet. A w Miami wyskakuje mi bład o nieprawidłowym DNS, lecz nie zrywa połączenia. Aha użyłem w Amidze programu MiamiDX a w pececie połączylem sie Dial-Upem z prędkoscią 38400. To na razie było by wszystko, jak uda mi się cos więcej to napisze.
Pozdrawiam Bartol
[#6] Re: Konfiguracja nullmodem

@Bartol, post #5

Udalo mi się ustawić DNS ale dalej nie ma internetu ani na pc ani na amidze chyba blad w ustawieniu Wingate bo i na Amidze i na Pc mam dostępną tylko strone sieciową ale to już jest coś. Wie może ktoś co mam z tym źle?? Pozdrawiam Bartol
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem