kategorie: A500, Sprzęt
[#1] Zasilanie GVP A530 i Octagon 508
Hej, w dniu dzisiejszym otrzymałem przesyłkę z GVP A530. Sprzedawca poinformował mnie, że w zestawie nie ma zasilacza (ale karta 100% sprawna). Zastanawiam się jaki zasilacz przystosować do pracy z tym urządzeniem? Czy mogę przerobić zasilacz od Amigi?

Dodatkowe pytanie mam takie, czy zasilacze w GVP A530 i Octagonie 508 są zamienne? Mam również Octagona i na 3A zasilaczu nie chce działać. Gniazda zasilania w obu urządzenia wyglądają tak samo.
[#2] Re: Zasilanie GVP A530 i Octagon 508

@ITU, post #1

Zacznij od sprawdzenia zasilacza bo że ma napis 3A (5V) to nie oznacza że tyle jest w stanie oddać do obciążenia.
[#3] Re: Zasilanie GVP A530 i Octagon 508

@ITU, post #1

Mój zasilacz do GVP ma:
+5V @ 4.0A
-12V @ 0.6A
+12V @ 1.0A

A sprawdzałeś podpięte do Ami czy nie? (bez prądu z ami nie ruszy :P)

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2013 15:54:20 przez Tom Rain
[#4] Re: Zasilanie GVP A530 i Octagon 508

@Tom Rain, post #3

nie ruszy :)
to nie mega ram hd
[#5] Re: Zasilanie GVP A530 i Octagon 508

@ITU, post #1

z amigowych zasilaczy na pewno wystarczający był by ten najmocniejszy 4.5A/5V, bo masz też przy okazji 1A dla 12V, a to może okazać się krytyczne jeśli zastosujesz zbyt prądożerny hdd, ze słabszą zasiłką i dyskiem który potrzebuje więcej niż ok. 0.7A/5V i 0.5A/12V możesz mieć problem.
z tego co widzę oryg zasilacz ma też 0.6A dla -12V, ciekawym co tam może ssać to ujemne napięcie, być może jest to tylko zapas, bo jeśli nie to żadna amigowa zasiłka nie zapewni Ci takiego prądu dla -12V

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2014 15:54:31 przez Kilos
[#6] Re: Zasilanie GVP A530 i Octagon 508

@ITU, post #1

Może spróbuj z pecetycznym zasilaczem. Przynajmniej będziesz miał pewność, że oba urządzenia są sprawne. Swoją drogą, to nieźle kiedyś te dyski żarły prądu.
[#7] Re: Zasilanie GVP A530 i Octagon 508

@Kilos, post #5

Odpaliłem GVP z zasilaczem amigowym 3A i działa.
[#8] Re: Zasilanie GVP A530 i Octagon 508

@ITU, post #1

Ja przerobiłem pecetowy - z jednego zasilacza wychodzą 2 kable, jeden do A500, drugi do A530. :)
[#9] Re: Zasilanie GVP A530 i Octagon 508

@ITU, post #7

no to spoko, tylko nie napisałeś nic o hdd czy w ogóle masz zapięty i jaki, bo to, że ogólnie działa to fajnie, ale jak pomęczysz taki zasilacz na jego parametrach granicznych to wiesz... ;)
[#10] Re: Zasilanie GVP A530 i Octagon 508

@Kilos, post #9

I tego się właśnie obawiam, że nie wytrzyma i po prostu wyzionie ducha. Chyba zatem poszukam jakiegoś pewnego zasilacza AT i przerobię go do współpracy z GVP i Amiga za jednym zamachem.

Dysk jest 600MB, teraz nie pamiętam firmy, ale jest dosyć wolny, bo WB3.1 wczytuje się dobre parenaście sekund.

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2014 22:47:10 przez ITU
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem