[#1] ArtEffect i brush
Jak wkleic brusha do obrazka w ArtEffect?
Tworze sobie nowy obrazek, mam np. 320x200 i białe tło. Wczytuje jakiegos malego brusha i klikam nim na obrazku ale nic sie nie dzieje, tzn. brush sie nie odbija na obrazku.
Próbowałem różnych ustawien w Tool Settings, np. zaznaczałem Preassure i Fade Out.
Cycle gadget dobyslnie ustawiony jest na Color jak się wybierze narzedzie brush. Zmieniałem te ustawienie na inne choc mi sie to wydawało bez sensu ale nie uzyskałem oczekiwanego efektu.
[#2] Re: ArtEffect i brush

@R-Tea, post #1

Musisz go zmienić na MATTE.
[#3] Re: ArtEffect i brush

@mailman, post #2

A w którym dokładnie miejscu?
W tooldocku mam wciśniętą "pieczątkę" a w okienku Tool settings nie ma nigdzie opcji MATTE.
[#4] Re: ArtEffect i brush

@R-Tea, post #3

Pieczątka to narzędzie do klonowania. Dla normalnych operacji z pędzlami wybierz przycisk z ołówkiem lub piórem (Pen i Brush). Włącz też "Bubble help" w opcjach programu, może sporo pomóc.
[#5] Re: ArtEffect i brush

@Adam Kulesza, post #4

Pamiętam, że kiedyś też miałem z tym problem, ale w końcu odnalazłem to Matte. Jednakże niedawno właśnie klikałem sobie na pena i było Matte, to sobie wycinam, wklejam a po chwili nie wiedzieć czemu Matte zniknęło z listy wyboru. Niestety nie wiem co było tego przyczyną ale to było dziwne...

ArtEffect jest kewl!

[#6] Re: ArtEffect i brush

@Adam Kulesza, post #4

@ Adam Kulesza

Dzięki. Już zacziłem :)

@ BagoZonde

A ty mi nie wyjeżdżaj do Krakowa. Te pare kilometrów dalej zawsze moge podjechać :D
[#7] Re: ArtEffect i brush

@R-Tea, post #6

@R-Tea

Hehe :) prima aprilis poskutkował, kilka osób się nabrało :)

[#8] ArtEffect i napis

@R-Tea, post #1

kolejny problem :D
Nie umię utrwalic napisu na obrazku. klikam i klikam, moge ten napis przesuwać dowolnie, po kliku on "osiada" ale nie na trwałe bo jak zmienię tool z napisu na inny to napis znika, a jak wrócę do narzędzia napisu to mój napis z powrotem jest w górnym, lewym rogu obrazka. poza tym po zapisie na hdd obrazka okazuje się że napis się tam nie znajduje.... jak go utrwalić ?
[#9] Re: ArtEffect i napis

@R-Tea, post #8

O, mam ten sam problem. Nigdy mi się to nie udało.
[#10] Re: ArtEffect i napis

@mailman, post #9

Bardzo prosto.
Ustaw napis we wlasciwym miejscu i nacisnij SPACE
[#11] Re: ArtEffect i napis

@R-Tea, post #8

Hehe, to nie było takie trudne R-Tea, jak widzisz ArtEffect też człowiek ;).

offtopicowo
Kolega do dziś nie wie jak w Corelu zrobić tło transparentne / przeźroczyste to wykonuje mu takie rzeczy w PPaint najłatwiej :). Czy Corel radzi sobie z tym, słyszałem, że kiedyś tak, a teraz to nie wiem? Piszę z relacji znajomych bo sam nie używałem nigdy Corela.

[#12] Re: ArtEffect i napis

@Norbert, post #10

U mnie nie działa. Już kiedyś sprawdzałem. R-Tea, a u Ciebie działa?
[#13] Re: ArtEffect i napis

@mailman, post #12

A to Ci dziwne, ja i R-Tea korzystamy z wersji 2.5.1 - może tu jest coś na rzeczy? U mnie działa działa.

[#14] Re: ArtEffect i napis

@mailman, post #12

@ mailman
U mnie nie działa. Już kiedyś sprawdzałem. R-Tea, a u Ciebie działa?

Działa! :D Btw., na Pegu z MOSem jesli to istotne. Dopóki Stefkos nie wypusci pierwszej betki MOSPainta to trzeba kombinować z różnie działającymi programami do pixelkowania z OS3.x
U ciebie też ArtEffect zamyka Ambienta gdy go (ArtEffecta) uruchomisz w momencie gdy jest już coś odpalone na osobnym ekranie jak u mnie np. IB albo ShowGirls? Musze ciągle pamiętać żeby sprawdzić czy nie mam otwartych jakichś innych ekranów oprócz Ambienta jak chce odpalic ArtEffect bo inaczej Ambient zostaje brutalnie zarżnięty :) Po prostu znika.
No ale używam ArtEffecta bo najlepiej się na MOSie i pegu sprawuje spośród tych progsów znanych mi z OS3.x. Szkoda tylko że nie można nim GIFów zapisywać...

Ostatnia modyfikacja: 02.05.06 14:05
[#15] Re: ArtEffect i napis

@BagoZonde, post #11

@ BagoZonde
offtopicowo
Kolega do dziś nie wie jak w Corelu zrobić tło transparentne / przeźroczyste to wykonuje mu takie rzeczy w PPaint najłatwiej. Czy Corel radzi sobie z tym, słyszałem, że kiedyś tak, a teraz to nie wiem? Piszę z relacji znajomych bo sam nie używałem nigdy Corela.

offtopic :)
Ja troszke uzywałem. Draw słuzy do robienia grafiki wektorowej, a tam (tak mi się przynajmniej wydaje) nie ma czegos takiego jak przeźroczystość. Grafikę zrobioną w Draw trzeba najpierw wyexportować do jakiejś bitmapy a później dopiero dalej obrabiać żeby np. przeźroczystość w niej uzyskać. Miom skromnym zdaniem :)
No ale po co uświadamiać twojego kolegę?! Niech wie że Amiga i PersonalPaint (mój najulubieńszy kiedyś ) rulez!
[#16] Re: ArtEffect i napis

@R-Tea, post #14

jak bardzo ci ten program potrzebny?
jesli dosc czesto masz do czynienia z grafika odezwij sie na maila lub gg.

[#17] Re: ArtEffect i napis

@R-Tea, post #14

U ciebie też ArtEffect zamyka Ambienta gdy go (ArtEffecta) uruchomisz w momencie gdy jest już coś odpalone na osobnym ekranie jak u mnie np. IB albo ShowGirls?

Wstydzcie sie. Uzywac Workbencha albo Magelana, a nie jakiegos Ambienta. Afe! :P
[#18] Re: ArtEffect i napis

@Andrzej Drozd, post #17

mam nadzieje ze nie uzywasz mui, przeciez to takie nieamigowe:)

wszystkie rzeczy na amigaos jak i na morphosa sa pisane przez amigowcow. wiec daj sobie spokoj z tym workbenchem tym bardziej ze zwykle intuition przy mui to bieda jak i workbench przy mui to bieda.

[#19] Re: ArtEffect i napis

@stefkos, post #18

Nadejdzie AOS 4.0 i jeszcze zobaczysz - ReAction będzie "żądzić" i nie będzie już MUI
[#20] Re: ArtEffect i napis

@stefkos, post #18

A Ambient to tez bieda, bo nie ma konfigurowalnej gornej belki :P
Bida ze "asz piscy" :P
[#21] Re: ArtEffect i napis

@R-Tea, post #15

Ja troszke uzywałem. Draw słuzy do robienia grafiki wektorowej
Tylko że w pakiecie oprócz Draw jest (przynajmniej w zabytkowej wersji 8 ) jest jeszcze Photo Paint który służy właśnie do obóbki bitmap.

Ostatnia modyfikacja: 02.05.06 21:22
[#22] Szkółka ArtEffecta

@Torn, post #19

Chyba założę szkółkę ArtEffecta i będę jej pierwszym uczniem tutaj :)
Nie umię zrobić przezroczystego PNGa, a właściwie umię ale wychodzi mi cały przezroczysty.
Odpalam New, powiedzmy 50x50 i ustawiam Transparent. Mam tylko jedną warstwę. Maziam coś na niej. Zapisuję jako PNG z zaznaczeniem Include alpha channel. Ładuję do IB. Obrazek w całości jest przezroczysty. Co robię źle?
Btw, wiem od BagoZonde że on robi przezroczyste PNG w Personalku. Też bym porobił ale od kiedy jako tak nauczyłem się używać warstw w ArtEffect to często nie umię się bez nich obejść.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem