[#1] Podkręcanie M-Tec 030/28
Mam pytanie: na moim M-Tecu 030/28mhz jest sobie takie miejsce na oscylator-czy można w takim razie wsadzając tam np. 40mhz podkręcić CPU do 40mhz?? Swoją drogą pisze na procesorze, że ma 30mhz, więc raczej nie powinien się spalić-prawdaa???

[#2] Re: Podkrćcanie M-Tec 030/28

@Orson, post #1

To jest miejsce na oscylator dla koprocesora.
[#3] Re: Podkrćcanie M-Tec 030/28

@Phibrizzo, post #2

Rozumiem przez to, że CPU i FPU pracują absolutnie niezależnie i podczas gdy cpu ma 28mhz to fpu może mieć 40mhz?

[#4] Re: Podkrćcanie M-Tec 030/28

@Orson, post #3

Tak, dokładnie. Taktowanie w tej karcie jest to podwojona częstotliwość z szyny głównej. Tej karty nie da się podkręcić. Byłem posiadaczem tego M-Teca i byłem z niej bardzo zadowolony. Karta stabilna jak skała, żadnych niespodzianek.

[#5] Re: Podkrćcanie M-Tec 030/28

@Prince, post #4

Jest dokładnie jak Prince pisze, ten Mtec to konstrukcja synchroniczna. Jedynym sposobem podkręcenia jej jest podkręcenie częstotliwości taktowania chipsetu Amigi, ale niewiele się da wycisnąć (szybko spada stabilność), pozatym zmieniają się (proporcjonalnie do zmiany taktowania) częstotliwości generowanego dzwięku, odświerzania obrazu, zegara systemowego... był opis takiej operacji w ktorejś z Amigowych gazet - generalnie - nie warto.
Ten oscylator jest dla FPU, spokojnie możesz bawić się w jego podkręcanie (ale przyspieszy tylko niewielka część programów).
[#6] Re: Podkrćcanie M-Tec 030/28

@wali7, post #5

tam zaraz sie nie da, wszytsko sie ta tylko sporo roboty bedzie. nie warte zachodu.
[#7] Re: Podkrćcanie M-Tec 030/28

@Valwit, post #6

mam takową kartę w tej chwili ( czekając na Apollo 1240/40 i 64 Mb) i zastanawiam się czy dało by radę zwiekszyc fast z 8Mb na więcej . poniewaz mam Os3,9 i ikony są tak pamięciozerne ze zotało mi tylko 4 Mb.Pozdrawiam Leszeksas
[#8] Re: Podkrćcanie M-Tec 030/28

@Leszeksas, post #7

Tak, da się zwiększyć fast z 8mb na więcej, ale nie z tą kartą.

[#9] Re: Podkrćcanie M-Tec 030/28

@Prince, post #8

genialna odpowiedz.
[#10] Re: Podkrêcanie M-Tec 030/28

@Orson, post #1

Cze,Orson!
Ty z tą eko-obudową do Amy tak na poważnie?!Prześlij fotkę! :D
[#11] Re: Podkrêcanie M-Tec 030/28

@Snake, post #10

Hehe, dopiero teraz zwróciłeś moją uwagę na to. Niecodzienna ta obudowa. Również poproszę o fotkę!

[#12] Re: Podkrćcanie M-Tec 030/28

@Valwit, post #9

no :)

[#13] Re: Podkrêcanie M-Tec 030/28

@Prince, post #11

I ja też! Ciekawe tylko co się stanie gdy na obudowie stanie np. monitor :) Albo ktos zapragnie zrobić sobie taboret z Amigi :D

[#14] Re: Podkrêcanie M-Tec 030/28

@Prince, post #11

Wiecie,teraz jest modne być ekologicznym. Biopaliwa,surowce wtórne,itd. Skoro Amiga zawsze była awangardowym komputerem, wzywam do ogólnoamigowego ruchu na rzecz ekologicznej Amigi :D Niech wszystkie nowe Amigi będą wyposażone w obudowy wykonane z masy papierowej i przetworzonych butelek PET. :D
[#15] Re: Podkrêcanie M-Tec 030/28

@Snake, post #14

Swoją drogą obudowę z kartonu mam tylko dlatego, że nigdzie nie mogłem znaleźć w miarę taniej zwykłej desktopowej. Ale właśnie taka do mnie zmierza przez polskę, gdyż ostatnio znalazł się dobry człowiek chętny mi ja sprzedać.

Fotkę kartonu mogę zrobić, ale byłby kłopot z wysłaniem jej na PPA, bo nie mam kabla aby podłączyć telefon do komputera:(

Może kiedyś się pojawi...
Ale mimo to nie wygląda ona ciekawie- to tylko karton po klawiaturze w95 pocięty i posklejany taśmą klejącą i z wywierconymi otworami chłodzącymi od spodu (płyta jest podtrzymywana trzema długimi (ok. 20cm) klockami LEGO.
klawiatura podłączona interfejsem od tower.

[#16] Re: Podkrêcanie M-Tec 030/28

@Orson, post #15

Klocki LEGO przyjacielem każdego Amigowca :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem