[#1] The icon(s) have no default tool(s)
Cześć.
O co chodzi z takim komunikatem, kolejny raz się spotykam z tym, w tym przypadku pojawia się przy próbie odpalenia pliku Starstruck.exe na świeżo zainstalowanym os 3.9 na winuae. Po zapodaniu tego pliku z poziomu execute command, wszystko bangla jak należy.
[#2] Re: The icon(s) have no default tool(s)

@Volt, post #1

Jeśli taki komunikat wyskakuje to najpewniej plik nie ma własnej ikonki, w której to jest pole
"Default Tool", mówiące systemowi co odpalić żeby taki plik obejrzeć/odsłuchać itd.
W twoim wypadku Execute jest takim Default Toolem - czyli narzędziem domyślnym dla danego
typu pliku.

Poza tym sprawdź czy ci nie "zdjęło" flagi "E" tegoż pliku, przez co musiałeś użyć komendy execute,
w innym wypadku wystarczyłoby sama nazwa pliku, tak mi się wydaje

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2014 17:35:17 przez Radek_Cz
[#3] Re: The icon(s) have no default tool(s)

@Radek_Cz, post #2

Flaga E jest na miejscu, dolożenie w default tool system:c/execute bez znaczenia czy Shell czy ARexx czy Workbench kończy się errorem suspend/reboot. No ja cie, wtf?

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2014 18:47:01 przez Volt
[#4] Re: The icon(s) have no default tool(s)

@Volt, post #1

jaki typ ikony dodales do pliku exe ?
[#5] Re: The icon(s) have no default tool(s)

@Norbert, post #4

Zmień plik z project na tool.
Zaznacz plik, który chcesz otworzyć. Otwórz menu Icons/ Information. Następnie z menu wybierz Type i zmień na tool.
Zapisz zmiany. Zaznacz ponownie plik, który chcesz otworzyć. Otwórz menu Icons/Information. Otwórz zakładkę Icon i wybierz open from: Shell. Zaznacz opcję Ask for parameters. Zapisz zmiany. Otwierając ponownie plik powinieneś ujrzeć okienko Execute gdzie wpisana będzie nazwa otwieranego pliku. Kliknij enter i program powinien zadziałać.

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2014 21:35:47 przez glichtanski
[#6] Re: The icon(s) have no default tool(s)

@glichtanski, post #5

Faktycznie działa :-]
[#7] Re: The icon(s) have no default tool(s)

@glichtanski, post #5

No tak, tylko że właśnie wgrałem sobie więcej demek i każda próba uruchomienia czegokolwiek kończy się tym komunikatem, więc rozwiązanie spoko ale ja potrzebuję czego "globalnego".
[#8] Re: The icon(s) have no default tool(s)

@Volt, post #7

najlepiej odpalaj dema przez dowolny filemanager.
nie kazde demo da sie odpalic bezposrednio z ikony.
moge stworzyc ci skrypt odpalany z ikony do uruchamiania dowolnego dema/programu.
[#9] Re: The icon(s) have no default tool(s)

@Volt, post #3

Chyba powinno być C:Iconx zamiast C:Execute, co do masowej zamiany default tool polecam ten programik http://aminet.net/package/util/wb/DefTool
[#10] Re: The icon(s) have no default tool(s)

@forge, post #9

Iconx uruchamia skrypt "z poziomu" Workbencha, wiec poprawnym wpisem jest wlaśnie EXECUTE

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2014 17:22:38 przez Norbert
[#11] Re: The icon(s) have no default tool(s)

@Norbert, post #10

Witam wszystkich, mam podobny problem. Posiadam kickstart w ver. 3.2 oraz Workbench też w tej samej wersji. Po zainstalowaniu Workbencha i skopiowaniu folderów z grami na kartę CF za każdym razem gdy chcę uruchomić grę bądź cokolwiek to otrzymuję komunikat: "the icon(s) have no default tool(s)". To wygląda jak by system nie widział jakiego programu użyć pod dany plik. Jest w stanie mi ktoś pomóc? Pozdrawiam...

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2022 23:25:13 przez mitrhandir
[#12] Re: The icon(s) have no default tool(s)

@mitrhandir, post #11

Uzyles "Show all files". A to jest plik lha i on nie ma zadnej ikony. Musisz go czyms rozpakowac najpierw.
[#13] Re: The icon(s) have no default tool(s)

@mitrhandir, post #11

Jeśli jesteś początkujący, to nie instaluj systemu od zera - nie ma to kompletnie sensu, bo się co najwyżej załamiesz, że nic nie działa Masz tyle gotowych dystrybucji na sieci, pod każdy AmigaOS i każdą możliwą Amigę. Skorzystaj. Co prawda, większość z nich jest zbudowana na podstawie 3.1/3.9 ale na 3.2 spokojnie zadziałają. Na zabawę od zera przyjdzie czas.

Sprawdź -> ClassicWB, BetterWB czy nasz forumowy CleanWB Są jeszcze co najmniej 3-4 inne ale te dedykowane są bardzo szybkim Amigom albo emulatorom.

PS Znalazłem jeszcze fajny artykuł porównujący BetterWB i ClassicWB.
[#14] Re: The icon(s) have no default tool(s)

@_arti, post #13

Ale większość tych gotowych dystrybucji (ClassicWb) opiera się na Scalos'ie, co nie wszystkim odpowiada.
1
[#15] Re: The icon(s) have no default tool(s)

@Amigo-A1200-040, post #14

Tu mnie zaskoczyłeś Są jakieś oparte na Scalosie? Nawet jeśli, to dla początkującego to i tak lata świetle w porównaniu do gołego Workbencha.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem