Witam wszystkich!
Jakiś rok temu przez to forum przetoczyła sić dyskusja dot. połaczenia jak wyżej. Chodziło o to by do Medka podłączyć tanią kartć USB ze sklepu "za rogiem". Temat wydawał sić ciekawy, ale jakoś chyba nikt nie chciał kupować tego typu karty "w ciemno". Ja też jestem daleki od tego typu eksperymentów, ale ostatnio wpadła mi w rćce karta:
http://arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=1438&katid=51&grupa=296
Dokładniej rzecz ujmując ojciec postanowił odświeżyć blaszaka i ze starego złomu w wyniku "deasemblacji kasacyjnej" udało sić wyciągnąć taką całkiem nową kartć (jeszcze na gwarancji jest!).
No ale do rzeczy. Po wepchnićciu jej do Medka ściągnąłem ze strony:
http://bvernoux.free.fr/DevPCI.php
najświeższą biblioteke OpenPCI. I tu pierwsza zagwozdka... czy ta biblioteka obsługuje Mediatora czy nie? Z tego co wywnioskowałem przeglądając Internet kiedyś obsługiwała, później nie, a od wersji 2.0 znów obsługuje. Tylko że w dokumentacji jest napisane:
"Warning this library support Mediator and i haven't tested it on
Mediator, Prometheus, Grex, Amithlon but it could work."
Hm... czyli może ale nie musi. Generalnie to nie wiem co autor powyższego zdania miał na myśli... Skoro nie przetestował tego na Medku, Prometeuszu, GRexie i Amithlonie to na czym to zrobił??? Fakt faktem, że u mnie nie działa. :(
I tu pytanie: czy komuś udało sić uruchomić OpenPCI 2.0 na Mediatorze?
U mnie jest tak, że jeśli program (np. OpenPCIInfo) próbuje otworzyć bibliotekć openpci.library to mu sić to nie udaje gdyż ta biblioteka próbuje otworzyć kolejne obsługujące GRexa, Prometeusa i Amithlona. Co ciekawe w ogole nie próbuje ona otworzyć pci.library, ktora to przeciez jest podstawa obsługi Medka. Czy zatem taka obsługa w ogóle istnieje? Coś mi mówi, że tak bo:
- jak sić podejrzy plik tej biblioteki to jest tam tekst "pci.library",
- bo zdobyciu pakieciku OpenPCI w wersji 0.8 (wtedy chyba _jeszcze_ obłsuga Medka była) objaw jest taki sam,
- PCBusInfo (który chyba nie korzysta z openpci tylko bezpośrednio) zarówno w wersji starej jak i najnowszej zachowuje sić podobnie - próbuje otworzyć prometheus.library, a nawet nie usiłuje pci.library).
Mam zatem wrażenie, że coś po prostu robić nie tak. Ma ktoś może jakieś doświadczenie w tej kwestii? Byłbym bardzo wdzićczny za wskazówki.
Sprzćt to Mediator 1200SX + Blizzard 1260 + 64 Fastu + Voodoo3 3000 i parć innych pierdółek.
Pozdrawiam!