[#1]
RapidRoad USB w Amidze 1200 - na gorąco
Odpaliłem adapter RapidRoad na złączu clockport w mojej Amidze 1200. Na razie jest wszystko zainstalowane "na pająka", bo chciałem sprawdzić czy to w ogóle zadziała i jeszcze się nie ogarnąłem z wycinaniem dziur na porty.
Instalacja sprzętu była bajecznie prosta i wszystko zadziałało od razu. Byłoby super, gdyby samo urządzenie było lepiej przygotowane pod kątem montażu w desktopowej Amidze 1200. Instalacja oprogramowania też była banalna. Po dodaniu adaptera w Poseidonie wszystko zaczęło żyć samo :).
Na razie przetestowałem na szybko dwa urządzenia - pendrive'a Kingston 1GB i adapter Ethernet Apple.
Pendrive zadziałał automagicznie - podłączyłem, Poseidon wyświetlił komunikat o nowym urządzeniu i na biurku pojawiła się ikonka dysku. Sterownik FAT32 już miałem zainstalowany, więc Amiga bezproblemowo obsłużyła system plików. Kopiowanie plików z i na urządzenie działa, ale szybkości transferu jeszcze nie mierzyłem. Ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobić poza użyciem SysInfo?
Adapter USB został przez Poseidona wykryty i skonfigurowany bez żadnych problemów. Po chwili grzebania w konfiguracji AmiTCP udało mi się połączyć z moim routerem.
Ping potwierdził, że połączenie z Internetem działa. Odpaliłem IBrowse, wklepałem adres Aminetu i po (zaskakująco krótkiej) chwili zobaczyłem znajomą stronę. Szybkości transferu w przeglądarce jeszcze nie mierzyłem. Jak się ogarnę z kupieniem baterii do modułu RTC to będę mógł przetestować klienta Twittera :).
W planach (oprócz porządnej instalacji sprzętu) mam jeszcze przetestowanie większych pendrive'ów (8GB i 16GB pod FAT32), interfejsu audio Alesis i iPhone'a z włączonym współdzieleniem połączenia danych (aka tethering). Ma ktoś pomysły, co mógłbym jeszcze spróbować uruchomić?
Ostatnia aktualizacja: 08.01.2015 10:31:19 przez tomekwojcik