[#1] RapidRoad USB w Amidze 1200 - na gorąco
Odpaliłem adapter RapidRoad na złączu clockport w mojej Amidze 1200. Na razie jest wszystko zainstalowane "na pająka", bo chciałem sprawdzić czy to w ogóle zadziała i jeszcze się nie ogarnąłem z wycinaniem dziur na porty.

Instalacja sprzętu była bajecznie prosta i wszystko zadziałało od razu. Byłoby super, gdyby samo urządzenie było lepiej przygotowane pod kątem montażu w desktopowej Amidze 1200. Instalacja oprogramowania też była banalna. Po dodaniu adaptera w Poseidonie wszystko zaczęło żyć samo :).

Na razie przetestowałem na szybko dwa urządzenia - pendrive'a Kingston 1GB i adapter Ethernet Apple.

Pendrive zadziałał automagicznie - podłączyłem, Poseidon wyświetlił komunikat o nowym urządzeniu i na biurku pojawiła się ikonka dysku. Sterownik FAT32 już miałem zainstalowany, więc Amiga bezproblemowo obsłużyła system plików. Kopiowanie plików z i na urządzenie działa, ale szybkości transferu jeszcze nie mierzyłem. Ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobić poza użyciem SysInfo?

Adapter USB został przez Poseidona wykryty i skonfigurowany bez żadnych problemów. Po chwili grzebania w konfiguracji AmiTCP udało mi się połączyć z moim routerem. Ping potwierdził, że połączenie z Internetem działa. Odpaliłem IBrowse, wklepałem adres Aminetu i po (zaskakująco krótkiej) chwili zobaczyłem znajomą stronę. Szybkości transferu w przeglądarce jeszcze nie mierzyłem. Jak się ogarnę z kupieniem baterii do modułu RTC to będę mógł przetestować klienta Twittera :).

W planach (oprócz porządnej instalacji sprzętu) mam jeszcze przetestowanie większych pendrive'ów (8GB i 16GB pod FAT32), interfejsu audio Alesis i iPhone'a z włączonym współdzieleniem połączenia danych (aka tethering). Ma ktoś pomysły, co mógłbym jeszcze spróbować uruchomić?

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2015 10:31:19 przez tomekwojcik
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem