[#1] Jak zasilić płytę główną A1200?
Hej!
Sesja egzaminacyjna się skończyła, czas zabrać się za pracę nad Ami :)
Jako że płyta główna ma powędrować do 'pudła' (duża obudowa desktop) chciałbym się podpytać o zasilanie. Swego czasu przerobiłem sobie zasilacz od grzyba na Amigowy (wtyczka) Teraz czas pomyśleć o tym, żeby taki zasilacz zamknąć w jednej budzie z płytą główną... I tutaj moje pytanko: Jak podłączyć?
Podlutować do gniazda zasilającego na płycie głównej (pająk?) A może podłączyć się do gniazdka zasilającego stację dysków? Można tak? A może tutaj i tutaj? Jak to jest w EBox'ach, Infinitivach itp.?
Skoro robić taką przeróbkę to już od razu warto uwzględnić potencjalne problemy z brakami zasilania przy PPC...
Proszę o porady - zawsze to mniejsze ryzyko spalenia płyty głównej :P

[#2] Re: Jak zasilić płytê główną A1200?

@Rodzyn, post #1

Zasilaj w obu miejscach. Zasilanie tylko przez gniazdo flopa nie wystarczy, bo tamtędy nie doprowadzisz -12V.
[#3] Re: Jak zasilić płytê główną A1200?

@Rodzyn, post #1

Jeżeli masz pająki w komputerze, to je usuń. Jak pająk zrobi siusiu na ścieżki, to może je powypalać, ponadto elektrony przez sieć nie przechodzą tak płynnie, nastąpi ogólne spowolnienie i z Amigi może ci się zrobić Atari... więc lepiej nie robić z Amigi siedliska zła....

Dobra, a teraz na poważnie bo pewien pan G. obserwuje moje posty i może mi dać jeszcze banana i posłać na drzewo za te mądrości :)

Nie rezygnuj z głównej wtyczki zasilającej. Gdybyś w przyszłości chciał np, wyczyścić pł.gł amigi, lub wnętrze zasilacza (a raz na pół toku polecam to zrobić) będziesz miał o wiele mniej problemów, komponenety można w każdej chwili rozdzielić.

Z postu wywnioskowałem, że będziesz podłączał PowerPC. Wtedy dodatkowe zasilanie na flopa się na pewno przyda.

Ja u siebie oprócz tego zrezygnowałem ze standardowego wiatraka PPCktóry jest na +5V i wstawiłem większy (cichszy i wydajniejsze zarazem) +12V. Ale do tego potrzebny mały dodatek pod takiego "kręcioła" bo go nie zainstalujesz.

Pewnie można (ja nie zrobiłem tego) podłączyć jeszcze dodatkowe zasilanie w gniazdo z którego jest zasilany ww wiatrak PPC.

[#4] Re: Jak zasilić płytê główną A1200?

@Prince, post #3

Nie rezygnuj z głównej wtyczki zasilającej.
Czyli sugerujesz, żeby zasilacz był co prawda w obudowie, ale i tak był podpięty przez tradycyjne gniazdo zasilające w Amidze? Innymi słowy z tyłu obudowy będzie taki zakręcony kabel zasilający wychodzący z jednego miejsca w obudowie (zasilacz) i podłączony do 'kwadratowego' gniazdka zasilającego w Ami... + dodatkowo zasilona płyta główna przez zasilanie Flopa. A peryferia (HD i CDRom, flop) bezpośrednio z 'odczepów' zasilacza, jak w PC?

Co do PPC to na razie dalekie plany, być może na dzień dobry poprzestanę na jakimś Blizzardzie z 030 albo 040...
Się zobaczy na co finanse pozwolą ;)

Dzięki za podpowiedź

[#5] Re: Jak zasilić płytê główną A1200?

@Rodzyn, post #4

No ja tak w swoim elboxie mam i nic sie nie spalilo:)

[#6] Re: Jak zasilić płytę główną A1200?

@Rodzyn, post #4

Co do PPC to na razie dalekie plany

Do PPC najlepiej podłączyć napięcia w dwa miejsca. Po pierwsze w miejscu gniazda zasilania (lutując bezpośrednio do jego pól lutowniczych), oraz bezpośrednio na złącze karty turbo. Chyba że masz Mediatora, to drugie dojście nie jest konieczne. I nie oszczędzaj na przekroju kabli, 1 mm kwadratowy to rozsądny przekrój. Staraj się też wyeliminować każdą zbędną złączkę czy przelotkę.
[#7] Re: Jak zasilić płytê główną A1200?

@Rodzyn, post #4

U mnie wtyczka zasilająca płytę mocno nie wystaje. Jest pozbawiona części zewnętrznej. W dodatki w Elboxie gniazdo to jest lekko zagłębione, więc nawet mi do głowy nie przyszło, że w innej obudowie i z oryginalną wtyczką może to wyglądać nieciekawie.

Do gniazda zasilającego pasują stare wtyczki audio do słuchawek typu DIN. Spotkałem się z takimi co miały bolce cienkie i grubsze. Te z grybszymi bolcami idealnie pasują.

[#8] Re: Jak zasilić płytê główną A1200?

@Prince, post #7

Dzięki, już mi się wyklarowało... Teraz jeszcze muszę skombinować klawę od dużej Amigi, albo ktoś musi mi dokładnie wyjaśnić jak działa oryginalna klawa od A1200 w obudowie Infinitiv - i jak pracuje z gniazdkiem klawiatury podłączonym do punktów lutowniczych na MB...

[#9] Re: Jak zasilić płytê główną A1200?

@Rodzyn, post #8

klawiatura od 1200 w infinitiv jest podłączona przez dwa nterfejsy,to znaczy jeden jest w obudowie z płytą główną izakończony małym gniazdem din,a klawiatura na zewnątrz znowu zasialana przez interfejs.Takie rozwiązanie pozwala na korzystanie z klawiatury ami a wrazie awari podłączasz z pc.
[#10] Re: Jak zasilić płytê główną A1200?

@Rodzyn, post #8

na temat podłączenia klawiatury powinieneś znaleź w MACD2 i MACD3 jak się nie myle były też na tych krążkach schematy
[#11] Re: Jak zasilić płytê główną A1200?

@piwosz, post #10

Jasne, a skąd ja je wezmę?

[#12] Re: Jak zasilić płytę główną A1200?

@Rodzyn, post #1

Mam taki interfejs zasilania po obudowie gift -> wtyczka zasilająca płytę główna a z drugiej strony gniazda AT (p8 i p9). Jak co to zagadaj na priv.

[#13] Re: Jak zasilić płytê główną A1200?

@Rodzyn, post #11

wyôlij na mój e-mail adres to ci wydrukuje artykóîy i wyôle
pomysł
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem