ogólnie mówiąc kilkanaście linijek kodu :D
Jak ja kodowałem na Amigę.... było to 25 lat temu

więc nie pamiętam dokładnie adresów portów joysticków, ale ogólnie mówiąc naprawdę jest to kilkanaście linijek kodu i gdybym ja miał cos takiego napisac to wygladalo by to tak:
1) zapamiętanie adresu aktualnej koper listy (aby można było po powrocie z programu odtworzyć ustawnienia systemowe.
2) wylaczenie przerwań
3) podanie nowego adresu procedury dla copper listy (taka lista zawiera dane takie jak, adres bitplanów, ustawienia rejestrów wszystkich kolorów, adresy spritów, kolory rejestrów spritow.
Copper lista wykonuje się w pętli sama bez udziału procesora, jedyne co trzeba zrobić to podać jej adres i przełączyć. Nie ma rozkazów specjalnych dla copper listy i za moich czasów pisanie takiej copper listy polegało na wpisanie wartości bajt po bajcie dc.w (Define Constant)
4) główna pętla (pętla która będzie się wykonywała raz na ramkę) w której sprawdzamy stan rejestru odpowiedzialnego za joy'a ($DFF00A port1 i DFF00C port2) nie pamiętam jaki powinien być stan tego rejestru, ale można napisać szybko programik, aby pokazało nam stan bez żadnego ruchu , a następnie dla każdej pozycji joya i dla przycisków fire (po kilku próbach można już pisać procedurę kontroli joya)
dodatkowo bym sprawdzał klawiaturę - przykładowo naciśniecie "ESC" wyjdzie z naszej pętli i przywróci systemowa cooper listę, która zapamiętaliśmy na początku naszego programu. na koniec bym włączył przerwania i wyszedł z programu.
Jeżeli walnąłem gdzieś gafę to proszę mnie poprawić
Co do napisania kodu w assemblerze.... jak mi ktoś da mapę pamięci do Amigi i listę rozkazów procesora (sorry ale już nie pamiętam wszystkich trybów adresowania) i jakby mi ktoś jeszcze dał narzędzia (assembler jakiś na Amigę) to zakoduję i kod wkleję :)
Dzizes jak ja dawno nie kodowałem Amigi.... masakra

choć są osoby, które ciągle mnie do tego namawiają - ale jakoś brak czasu
może jakiś kącik kodera można by było tutaj stworzyć

tylko kto by chciał ???
nie widzę tutaj większych czubków niż ja
Ostatnia aktualizacja: 22.03.2015 01:33:42 przez Oxyron