[#1] Czym malować?
Jaki waszym zdaniem jest najlepszy program graficzny? ImageFX, PerfectPaint, FxPaint, ArtEffect czy może jeszcze jakiś inny?
Pytanie kieruję do doświadczonych grafików
[#2] Re: Czym malować?

@Ziolo, post #1

Jako niedoświadczony grafik powiem tak: kazdy z nich jest dobry (w czyms innym), warto miec kilka.

[#3] Re: Czym malować?

@Ziolo, post #1

Jako niedoświadczony grafik: każdy z nich jest chory - jeśli używam to
TVPainta (najchetniej ppainta, ale ten ma za duze jedno ograniczenie -
ilość kolorów)

[#4] Re: Czym malować?

@Ziolo, post #1

Photogenics jako program do malowania
ImageFX jako program do kompozycji i efektów

[#5] Re: Czym malować?

@rzookol, post #4

hmmm photoshop niestety ... a tak powaznie to nie napisales do czego go chcesz uzywac. wiekszosc starych grafikow na amidze siedzialo glownie na brillance i dpaint5, troche na ppaint a reszta softu byla raczej po to zeby cos poprawic... niewiem jak sie sprawa ma z tvpaintem i nowszymi wersjami photogenics'a. szczerze mowiac tak naprawde wszystkie wymienione wyzej przez 11MASTEr'a , Kaczusia i rzookola programy powinny ci wystarczyc no chyba ze myslisz o grafice wektorowej wtedy to inna para kaloszy :)

[#6] Re: Czym malować?

@Ziolo, post #1

MOje typy to: Photogenics NG i ArtEffect. Żeby w pełni nacieszyć się programami należałoby dysponować mocniejszym prockiem i kartą gfx ale od biedy na AGA też da się maziać ...
[#7] Re: Czym malować?

@jimiche, post #5

Photoshop niestety przegrywa w kilku miejscach z Gimp! Dokładnie chodzi tu o jakość filtrów :) - dlatego samo "zdjęcie szopa" nie jest wystarczającym warsztatem grafika :)
[#8] Re: Czym malować?

@Ziolo, post #1

Do malowania? Bez dyskusji TVPaint (wymaga karty GFX).
[#9] Re: Czym 3D?

@Ziolo, post #1

Jaki jest najlepszy program do tworzenia grafiki 3D? Jest dostępny jakiś dobry, tani (najlepiej darmowy) program który ruszy np na słabszej Ami?

Wiem że na Amidze z 40/33 i GFX działa LightWave ale trzeba mieć duuuużo cierpliwości przy renderowaniu no i jest dość drogi. :)

[#10] Re: Czym 3D?

@MarekB, post #9

Chyba istnieje cos takiego jak Sculpt 4D jak sie nie myle i POV RAY, oba powinny byc darmowe
[#11] Re: Czym malować?

@jimiche, post #5

Tak się zapytałem, bo praktycznie od początku siedziałem tylko na PerfectPaincie, a chciałem teraz spróbować czegoś innego. Wcześniej, gdy miałem A1200 z musu musiały mi wystarczyć PPaint i DPaint (tego pierwszego zresztą czasami używam).

A używa ktoś FxPainta? Ściągnąłem sobie demo i muszę przyznać że robi całkiem dobre wrażenie (przynajmniej od strony wizualnej)
[#12] Re: Czym malować?

@TJindy, post #7

hmmm niewiem jak gimp sprawuje sie z tabletami graficznymi, co do filtrow to stosuje malo...a do samej jakosci to nie wiem no chyba ze chodzi ci o jakosc np. mieszania warstw ale nie widze zeby cos tam brzydkow wychodzilo(napisz jakich rozdzielczosci stosujesz czy to jest dla malej poligrafi czy dla www) . jednego w photoshopie nie potrafie tylko wyczajic i to faktycznie doprowadza mnie do bialej goraczki. nie wiem jak zmieniac probki kolorow tak jak to bylo w amigowskich klasycznych painterach klawiszami "[" ,"]". jest tez taki feler ale to chyba wina mojego taniutkiego i cienkiego jak du*a weza tabletu podczas rysowania lini prostych i nacisku...
niewiem napisz lepiej jak gimp radzi sobie z fontami i czy tak samo ma dosc lopatologiczny nawigator warstw (potrzebne do robienia prostych plakatow).

Nie chce mi sie bronic photoshopa, wszystko zalezy raczej od talentu, pomyslu i przygotowania warsztatu... np. dalej mnie rajcuja stare prace animala jeszcze wykonane na amidze4000 a to bylo wieki temu i od tego czasu duzo w sofcie do grafiki sie zmienilo.

[#13] Skąd pobrać TVPaint?

@Ziolo, post #1

Skąd można pobrać program TVPaint? Bo podany link w Teleporcie nie działa
[#14] Re: Skąd pobrać TVPaint?

@Ziolo, post #13

Skad pobrac to nie wiem, ale program ten znajduje sie na coverze ACSu z 4/99.
[#15] Re: Skąd pobrać TVPaint?

@Ziolo, post #13

Może stąd:
http://ariko.free.fr/amiga/tvpaint/tvpaint.html
[#16] Re: Skąd pobrać TVPaint?

@cholok, post #15

Jest też tutaj:
http://www.tvpaint.fr/public/TVPaint359/TVPaint.rar

[#17] Re: Skąd pobrać TVPaint?

@grxmrx, post #16

a dziala w ogole ten tvpaint na mosie??

[#18] Re: Skąd pobrać TVPaint?

@AmiChris, post #17

Ruszy, bo to ten sam TVPaint, tyle że spakowany rarem a nie lha.

[#19] Re: Czym malować?

@11MASTEr, post #2

to bywa czasem denerwujące, ale i tak jest dobrze. w sumie jakby znać się na arexxie można by przecież pracować w paru na raz.

[#20] Re: Skąd pobrać TVPaint?

@grxmrx, post #18

Probowalem rozpakowac ale badziewie wymaga stacji df0 itp.
Czy ma ktos mozliwosc przeslania mi archiwum ale
juz zainstalowane ??

[#21] Re: Skąd pobrać TVPaint?

@AmiChris, post #20

moze jakims voodoox da sie rozpakowac bo to chyba dms sa samorozpakowujace
[#22] Re: Skąd pobrać TVPaint?

@quaint, post #21

to jakeis badziewie samorozpakowujace,nie chce mi sie kombinowac z tym ,poprosze kogos o przeslanie,plizz
email wiadomo skad:)
dziekuje.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem