[#1] Multisync
Czy Multisync w nazwie monitora oznacza to samo co multiscan i czy taki monitor bedzie bezproblemowo wspolpracowal z amiga?

[#2] Re: Multisync

@vi-bee, post #1

Raczej nie. Na allegro pytałem ziomków co sprzedają takie monitory, czćsto przesyłali mi dokumentacje w pliku pdf, z którego wyczytałem,że ich czćstotliwość zaczyna sić od 30kHz. Stąd wniosek, że gier co sić uruchamiają w palu nie wyświetli.
[#3] Re: Multisync

@vi-bee, post #1

MultiSync to chyba znaczy że monitor może pracować w paru różnych częstotliwościach (np. mój VGA - 30 do 70 khz , 50 do 150 hz)

Ostatnia modyfikacja: 30.06.06 21:57
[#4] Re: Multisync

@vi-bee, post #1

Małoprawdopodobne. Obecnie tego określenie używa się dla monitorów od 30Khz. Takie monitory (obecnie wszystkie) potrafią pracować z każdym odchylaniem w granicach powiedzmy 30 - 100 Khz Więc zaczęto je określać Multisync.

Do PALu najlepszymi jakościowo monitorami wydają się być monitory studyjno-telewizyjne. Ale raczej nie będą miały wejścia RGB i byłyby strasznie drogie. To tylko moje gdybanie.

Polecam Microvitek M1438. Wyświetla wszystko co AGA poda.

[#5] Re: Multisync

@Prince, post #4

Wszystkie monitory posiadają wejścia RGB. Kwestia gniazdek/sposobu podłączenia.
Podstawowe różnice między monitorami to kwestia synchronizacji - to w jaki sposób jest doprowadzana, o jakiej częstotliwości, i w jakim standardzie - analog/cyfra.
I w sumie RGB równiez może być zarówno cyfrowe, jak i analogowe. ;)

[#6] Re: Multisync

@MinisterQ, post #5

Nie jestem pewien ale ze schematu gniazda Video w amidze który jest zamieszczony w instrukcji a1200 wynika że jest tam zarówno RGB w analogu jak i cyfrowe (47 ohm)

[#7] Re: Multisync

@Malin, post #6

Dokładnie tak. Jakkolwiek impedancja przy wyjściu cyfrowym ma tu już dość marginalne znaczenie.
Jest jednak pewien szczegół charakteryzujący owe wyjście cyfrowe: jest ono kompatybilne ze standardem CGA/EGA. Ów standard, znany z przedpotopowych pc limituje ilość wyświetlanych kolorów do 16 (64), co w przypadku AGA pracującej w trybie np. 256 kolorów daje bardzo nieciekawe wizualnie rezultaty.

No i oczywiście wymagany jest specjalny monitor pracujący w takim trybie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem