[#1] Odzyskanie dysku/RDB/RIGIT
Czy ktoś wie, gdzie można kupić/zarejestrować program RDBSalv.
Ostatecznie moze byc nawet serial, albo wersja zarejestrowana (jestem zdesperowany - pc nadgral mi rigita na dysku). Wersja aminetowa ma ten feler że jest to demo, i niewiele można z tym zrobić. Mam tylko informację ze znalazl utracone partycje, ale nic poza tym.

Pozdrawiam i prosze o pomoc (moze inne programy).

ps: Czesc programow nie dziala (z racji walnego rigita i informacji o dysku jakie tam sa), wiec rdbrecovery nie dziala (info ze zla "geometria" dysku).
[#2] Re: Odzyskanie dysku/RDB/RIGIT

@VanDam, post #1

A nigdzie sobie na karteczce nie zapisałeś ustawień partycji? No to sobie narobiłeś. Jakbyś miał te partycje w FFS, to mógłbyś dane odzyskać DiskSalvem.
[#3] Re: Odzyskanie dysku/RDB/RIGIT

@VanDam, post #1

W Readme jest e-mail do autora. Próbowałeś się kontaktować?

A próbowałeś RecoverRDB by BlaBla ?

Warto też spróbować co by powiedziały programy wyświetlające jedynie informacje o RDB:
RDB-Informer
RDBInfo
Może jednak coś tam jeszcze zostało i warto to na wszelki wypadek zapisać gdzieś na kartce.
A na przyszłość warto zrobić backup RDB w kilku kopiach na dyskietki.
[#4] Re: Odzyskanie dysku/RDB/RIGIT

@R-Tea, post #3

RecoverRDB by BlaBla nie zadziała,.
Spaprany jest rigit (całkowicie - przez PC :[ - używałem dysku pod WinUAE przez jakiś czas).
Większość programó zwraca błąd przy otwieraniu scsi.device -> TD_GEOMETRY.
I w sumie wcale się nie dziwię temu że jest ten błąd, bo dane są odczytywane z rigita.
Na a RDB-Salv poradził sobie (tzn. wersja demo odnalazła partycje itd. ale już nie pozwala na odzyskanie).

Pozdrawiam
[#5] Re: Odzyskanie dysku/RDB/RIGIT

@VanDam, post #4

Przecież RecoverRDB odzyskuje rdb poprzez przeszukanie całego dysku i wypisuje cylindry będące początkami i końcami partycji więc jak najbardziej powinien pomóc. Nie wiem jak radzi sobie z dużymi dyskami (>4GB) ale parę ładnych lat temu dzięki niemu odzyskałem rdb po tym jak podłączyłęm twardziela do PC(chyba bios po wykryciu automatycznie zapisywał Partition Table do każdego pustego(jego zdaniem) dysku).

Powodzenia OK
ppill

[#6] Re: Odzyskanie dysku/RDB/RIGIT

@ppill, post #5

W shell'u wpisz:
RecoverRDB scsi.device 0

device do którego podpięty jest dysk i unit

i powinieneś otrzymać coś w tym guście(cierpliwości to trochę potrwa)

Partition #1: Start cyl:2 End Cyl:102
Partition #2: Start cyl:103 EndCyl 259

teraz wystarczy te dane wpisać w HDToolBox'ie i po kłopocie :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem