[#1] smartfon od Commodore :)
Wczoraj natknąłem się na coś takiego:

Commodore smartfon

Nie wiem czy fake czy nie, ale ciekawostką jest, że widnieje adres z Londynu, choć ostatnie podrygi Commodore w postaci reanimowanego C-64 PC miały miejsce w USA :)
[#2] Re: smartfon od Commodore :)

@imp, post #1

Co do Londynu to może tamto padło i teraz nowe zombi jest ;)

Przyzwoite parametry ma to cacko. Jak by cena była dobra (a pewnie nie będzie bo za logo trzeba płacić) to kto wie, może i bym chciał takie cuś.

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2015 10:16:08 przez teh_KaiN
[#3] Re: smartfon od Commodore :)

@imp, post #1

Brytyjskie strony komercyjne muszą mieć końcówkę adresu .co.uk

Potrafili opracować zajebisty telefon a nie potrafili zrobić stronki?
I w celu promocji zrobili mu tylko jedna fotkę?

Mnie to wygląda na zwykły wyłudzacz maili.

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2015 10:34:36 przez ZbyniuR
[#4] Commodore PET Smartphone?!
http://www.phonearena.com/news/The-Commodore-PET-is-an-affordable-Android-Lollipop-smartphone-with-pre-installed-retro-game-emulators_id71539

WTF?!

Ciekawe czy do pre-instalowanego UAE będą dołączone oficjalne Kickstarty.

A tak serio, to chyba podchodzi pod zakłócanie spokoju zmarłym. Markę Commodore prosimy zostawić już w spokoju.

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2015 10:49:51 przez MasterM
[#5] Commodore - kolejne podejście
Miałem kiedyś empetrójkę Commodore Gravel in Pocket, opartą na Windowsie CE. Całkiem fajny sprzęt, sprzężony z serwisem chmurowym Commodore World i stacjonarnym centrum multimedialnym o podobnej nazwie. Jak na swoje czasy był dość konkurencyjny - na rynku z podobnych urządzeń były bodajże tylko Microsoft Zune i iPod.

Było to kilka lat temu, gdy w holdingu Commodore skupiona była jeszcze firma produkująca dizajnerskie pecety dla graczy i kolorowe netbooki z Windowsem XP.
Wszystkie przedsięwzięcia padły, a dziś wchodzę na Spidersweb i co widzę? Ktoś znowu próbuje reanimować starego gracza:
http://www.spidersweb.pl/2015/07/commodore-pet-smartfon.html
http://www.commodoresmart.com/

Pomyślałem, że podzielę się informacją - choć zapewne w tym wypadku mamy do czynienia jedynie z B-brandem, a nie autorskimi urządzeniami, to jednak warto wiedzieć. Zwłaszcza, że cena nie jest jakaś z kosmosu - można rozważyć poszukując smartfona.

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2015 11:20:14 przez Geekboy68k
[#6] Re: Commodore - kolejne podejście

@Geekboy68k, post #5

[#7] Re: Commodore PET Smartphone?!

@MasterM, post #4

[#8] Re: smartfon od Commodore :)

@imp, post #1

Szkoda, że na androidzie. Niestety mam dość tego systemu
[#9] Re: Commodore PET Smartphone?!

@imp, post #7

Ech... znowu ktoś mnie uprzedził. Coś wyszukiwarka forumowa/google szwankuje.

Proszę o zamknięcie wątku.
[#10] Re: smartfon od Commodore :)

@SuperBuster11, post #8

A na jakim systemie byś chciał? Zostaje się jeszcze Windows Phone. Jest super, zgadzam się, ale przez to, że że nie ma na niego specjalistycznego softu (w moim przypadku do obsługi aparatów słuchowych), to niestety musiałem się z Androidem przeprosić. Oczywiście jest ten soft też na iPhone, ale niestety nie stać mnie na taki gadżet, w szczególności że same aparaty słuchowe kosztowały olbrzymie pieniądze.
[#11] Re: smartfon od Commodore :)

@ZbyniuR, post #3

Brytyjskie strony komercyjne muszą mieć końcówkę adresu .co.uk

Teraz mogą także .uk ;)
Anyway, domena to indywidualny wybór. Przymusu dla prowadzenia stron w końcówce krajowej nie ma.

Potrafili opracować zajebisty telefon a nie potrafili zrobić stronki?

Przecież to B-brand. Kupujemy hurtem co jest z własnym logotypem, ewentualnie dopracowujemy jakieś podrzędne szczegóły z producentem (np. pojemność baterii, pamięci ROM, wersję/skórkę systemu).
Ten telefon jest już w sprzedaży pod nazwą Jiayu S3 (nawet plecki są niemal identyczne) oraz Elephone P7000, a pewnie znajdzie się też kilka podobnych konstrukcji ;)
Producentem jest firma Baoji Jiayuyutong Electronic Co., Ltd. z Shenzen, chińskiego zagłębia przemysłowego. Prawie wszystko, co leci do Europy, jest tam klepane.

Swego czasu przedstawiciel czołowego, polskiego B-brandu zauważył, że dostarczenie wsparcia technicznego, autorskich aplikacji i ewentualnie delikatna ingerencja w wygląd urządzenia to wszystko, co mogą od siebie zaproponować. Stworzenie smartfona "od zera" na zlecenie wymaga zainwestowania 7-cyfrowej kwoty (i to bardziej wysokiej niż niskiej), więc przekracza możliwości małych firm. W sytuacji, gdy nie prowadzimy firmy o zasięgu międzynarodowym, dysponującej szerokimi kanałami dystrybucji, mamy do wyboru - albo oferujemy nowe technologie w przystępnych cenach, ale rezygnujemy z customowych rozwiązań, albo windujemy cenę poza granice zdrowego rozsądku, ale dzięki temu możemy zaproponować coś, co na papierze różni się od konkurencji.

I w celu promocji zrobili mu tylko jedna fotkę?

To render.

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2015 13:32:11 przez Geekboy68k
[#12] Re: Commodore - kolejne podejście

@Geekboy68k, post #5

Prześlij do redakcji jako wiadomość.
[#13] Re: Commodore - kolejne podejście

@rePeter, post #12

Jak się to pojawi jako news to zrobimy w komentarzach kolejną część brednioserialu pt. "Co jest prawdziwą Amigą?". ;)

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2015 13:47:16 przez MDW
[#14] Re: smartfon od Commodore :)

@Geekboy68k, post #11

No właśnie render. Nie ma opowiastki skąd się wziął ani jakie ma plusy i minusy, ani innych fotek dodających wiarygodności. Przecież nie tak się promuje nowy produkt. Za to są okienka na wpisanie maila oraz ikonki do portali społecznościowych i prośba klikajcie a damy wam więcej informacji.

Jak dla mnie to podpucha by mogli obczaić kim jesteś i by mogli ci wysłać reklamy skrojone pod ciebie. A odwołanie się do sentymentów to odwrócenie uwagi od rozsądnego dystansu jakim się powinien kierować współczesny internauta zanim kliknie w cokolwiek. No i większa szansa że ton sensacji sprawi że newsa będą przekazywać coraz to kolejne portale. brrr
[#15] Re: Commodore - kolejne podejście

@MDW, post #13

Nie,
tym razem będzie: "Co jest prawdziwym Commodorem?" ;)

A ma być dostępny również w Polsce, z niezłymi parametrami i chyba dobrej cenie.
Paru fanów będzie mogło postawić w gablocie dostępnej dla zwiedzających ;)
.
[#16] Re: Commodore - kolejne podejście

@MDW, post #13

No i doczekaliśmy się!!! Mamy za jednym razem nowe C64 i nową Amigę - opartą na cudownym AMR. Sprzęt wyposażony jest też w przeglądarkę internetową (nowoczesną) , USB (zapewne 2.0 ale sterowniki są w systemie), ma grafikę 3D i to FullHD, dźwięk stereo minimum 16 bit, WIFI wbudowane i modem LTE. W dodatku jest to sprzęt przenośny!! No po prostu cudo.

Trzeba dodać że sprzęt jest wydajniejszy od ostatnich modeli Amigi.
[#17] Re: Commodore - kolejne podejście

@DeeL, post #16

Nie zgadzam się. Ja Cię szanuję, ale to nie jest nowe Commodore, ani Amiga bo nie ma oryginalnego chipsetu
[#18] Re: Commodore - kolejne podejście

@imp, post #17

Nie ma portów joysticka... to nie chcę.
[#19] Re: Commodore - kolejne podejście

@DeeL, post #16

Eee... przecież to jest normalny smartphone, do którego dodano emulatory. Więc równie dobrze można postawić emulator na czymkolwiek i mówić że to "następna generacja sprzętu"
[#20] Re: Commodore - kolejne podejście

@Vato, post #18

To będzie sprzedawane jako dodatkowe akcesorium:) Podobnie ma być interfejsem stacji dyskietek:)
Co do chipseta to rzeczywiście dali ciała:(
[#21] Re: smartfon od Commodore :)

@ZbyniuR, post #14

A dla mnie to po prostu chęć zrobienia biznesu na znanej marce przy niewielkich nakładach (wszakże takie brandowane smartfony można kupić już w ilości kilkuset sztuk).

Kilka realnych fotek jest tutaj:
http://pclab.pl/news64812.html

Co do samej firmy, sprawdziłem i rzeczywiście istnieje. Commodore Bussines Machines, Private Limited Company, zarejestrowana 3 marca bieżącego roku. Wkład zarządu wynosi... 1 GBP, a majątek firmy - 1.000.001 GBP (reszta w akcjach).

Szefem jest inż. Massimo Canigiani, pracujący wcześniej między innymi dla Lukoil Polska.
Może można załatwić z nim jakiś wywiad? :D Zapytać dlaczego Commodore, jakie ma plany, jak (i za ile) pozyskał prawa do marki...

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2015 15:20:04 przez Geekboy68k
[#22] Re: Commodore - kolejne podejście

@DeeL, post #20

Ważne że Superfrog zadziała.
[#23] Re: Commodore - kolejne podejście

@twardy, post #22

Jak można grać w gry 8/16bit na ekranie dotykowym ? To się wuja nie trzyma !
[#24] Re: Commodore - kolejne podejście

@imp, post #17

Ale to się nawet nie nazywa Amiga.
[#25] Re: Commodore - kolejne podejście

@ZbyniuR, post #24

Ale to logiczne że nie nazywa się Amiga bo nazywa się PET. Dodatkowo możliwość pisania na czymkolwiek Amiga została sprzedana.
[#26] Powrót po latach
Powrót Commodore
[#27] Re: Powrót po latach

@KRISS, post #26

Boszzz, ile jeszcze tych samych tematów będzie?

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2015 22:23:26 przez SuperBuster11
[#28] Commodore wraca nie do wiary ;).
http://tvn24bis.pl/tech-moto,80/pamietacie-komputery-commodore-marka-powraca-ze-smartfonem,560451.html
[#29] Re: Commodore wraca nie do wiary ;).

@SzaryWilk, post #28

Niemożliwe? Pierwszy o tym piszesz.

PS do moderacji.
Dajcie to do newsów, to może przestaną się pojawiać kolejne zdublowane tematy.pomysł

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2015 22:35:54 przez SuperBuster11
[#30] Re: Commodore wraca nie do wiary ;).

@SuperBuster11, post #29

To już chyba trzeci wątek na ten temat...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem