[#1] amiga 1200 i hd
witam i proszć o pomoc, po włączeniu amigi nie startuje mi hd tylko pojawia sić napis amiga rom operating system and libraries..........
1> i migający kursor co może być przyczyną i jak sić tego pozbyć
help!!!!!!!
[#2] Re: amiga 1200 i hd

@PRIMER, post #1

amiga poprawnie rozpoznaje dysk to jest dobra wiadomosc
nie masz sekwencji startowej to jest gorsza wiadomosc

[#3] Re: amiga 1200 i hd

@11MASTEr, post #2

jesteś w stanie mi pomóc ?jak to naprawic
[#4] Re: amiga 1200 i hd

@PRIMER, post #1

Może spróbuj wpisać Loadwb? Instalowałeś może coś przed tym padem?

[#5] Re: amiga 1200 i hd

@PRIMER, post #1

Podaj więcej szczegółów:
- działało wczesniej?
- jaka jest konfiguracja sprzętu?

[#6] Re: amiga 1200 i hd

@PRIMER, post #1

Dlaczego zaczynasz nowy temat skoro już jeden, prawie identyczny założyłeś kilka dni wcześniej? Temat poprzedni rozumiem uznajemy za zamknięty, bo problem został rozwiązany?

Proszę w miarę możliwości zachować porządek na forum. Zdarza się, że ktoś po pół roku odświeży jakiś wątek dawno nieaktualny lub szukając znajdzie kilka związanych z tym samym...
[#7] Re: amiga 1200 i hd

@Lord_10up, post #4

prawdć mówiąc ami długi czas spćdziła w szafie dziś chciałem ją uruchomić i stało sić to co opisałem
[#8] Re: amiga 1200 i hd

@mailman, post #6

ok przepraszam
[#9] Re: amiga 1200 i hd

@Kitech, post #5

kiedyś wszystko chodziło
konfiguracja to zwykła a 1200 8 mb hd cd rom
[#10] Re: amiga 1200 i hd

@PRIMER, post #8

przypomnijcie mi co trzeba było wpisac żeby deostać sić do sekwencji startowej
[#11] Re: amiga 1200 i hd

@PRIMER, post #10

Po pojawieniu się kursora wpisz "Ed dh0:s/startup-sequence". BEZ cudzysłowów oczywiście. Zakładam, że partycja systemowa to własnie dh0. Jeżeli dalej masz kłopoty - wal na GG :D

[#12] Re: amiga 1200 i hd

@PRIMER, post #10

"ed dh0:(lub tak jak nazywa się partycja z systemem)s/startup-sequence

[#13] Re: amiga 1200 i hd

@OSH, post #11

Ed s:startup-sequence bedzie bardziej uniwerslanie
a jesli nie da rady to uruchom ami z dyskietki z systemem.

[#14] Re: amiga 1200 i hd

@11MASTEr, post #13

Nie będzie uniwersalne, bo bez sekwencji startowej nie ma przypisów w tym "S:" ;)

[#15] Re: amiga 1200 i hd

@11MASTEr, post #13

czyli jeżeli nie pomaga mam uruchomić workbencha z dyskietki
[#16] Re: amiga 1200 i hd

@PRIMER, post #15

Tak właśnie zrób. Jeśli to coś zmieni to albo jakiś naprawiacz dysku pójdzie w ruch albo format głównej partycji.

[#17] Re: amiga 1200 i hd

@Lord_10up, post #14

a zalozymy sie?? chyba ze mi pokarzesz s-s w ktorej masz przypisanie do s: ??

[#18] Re: amiga 1200 i hd

@Lord_10up, post #12

niestety pokazuje sić unkown command
[#19] Re: amiga 1200 i hd

@Lord_10up, post #12

napiszcie mi jeszcze raz dokładnie co wpisać
[#20] Re: amiga 1200 i hd

@Lord_10up, post #14

Mylisz się milordzie, jeśli nie ma s-s i nie ma odpowiednich katalogów to wszystkie podstawowe asygny typu c libs devs s itp. przypisane są do sys: czyli urządzenia z którego zabootowała ami.
[#21] Re: amiga 1200 i hd

@Sylwester, post #20

Hm... Widocznie pomyliło mi się z przypisami które są uruchamiane dopiero z user-startup które jest odpalane z kolei z startup-sequence.

[#22] Re: amiga 1200 i hd

@PRIMER, post #19

Masz poważny pad dysku, prawdopodobnie widać partycję ale nie ma żadnych plików na niej. Wpisz cd i powinieneś dostać odpowiedź w stylu DH0:, teraz spróbuj dir lub list jeśli nie ma takich komend to sprawdza się to co napisałem powyżej czyli pusta partycja, wystartuj z dyskietki systemowej i wpisz info, będziesz wiedział ile jest partycji i jakie.
[#23] Re: amiga 1200 i hd

@Sylwester, post #22

zgadzam sić z tobą na dysku nie ma nic tylko co mam teraz zrobić żeby znów ami startowała z dysku
[#24] Re: amiga 1200 i hd

@PRIMER, post #23

Zainstaluj system z dyskietek systemowych chyba że miałeś coś ważnego na hdd i chcesz się pobawić w odzyskiwanie danych z niego programami typu Quarterbacktools, Amibacktools czy Salvage.
[#25] Re: amiga 1200 i hd

@Sylwester, post #24

Też sądzę, że zrób sobie kopię systemu i spróbuj de novo.

[#26] Re: amiga 1200 i hd

@Kitech, post #25

wielkie dzićki dla goscia podpisującego sić osh jako jedyny naprawdć mi pomógł ponownie uruchomić hd w mojej a-1200 wielkie dzićki!!!!!!!!!!
[#27] Re: amiga 1200 i hd

@PRIMER, post #26

To teraz zrób backup, oszczędza mnóstwo czasu i nerwów.
[#28] Re: amiga 1200 i hd

@Sylwester, post #27

dzićki za porady OK
[#29] Re: amiga 1200 i hd

@PRIMER, post #26

Nie za ma co :D
Widzę, że Ci się udało. Pamiętaj, jeżeli będą kłopoty - wal jak w dym, strasznie lubię pomagać innym :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem