[#1] Powerka i EC060
Witam!

Otóż zachęcony znakomitą wydajnością procesora EC060 na karcie Apollo marzy mi się teraz taki na BlizzardziePPC. Przewiduję jednak trudności, bo takiego wariantu mogli nie brać pod uwagę twórcy np. WOS-a, itp.

Czy komuś wiadomo, jak zadziała karta BPPC z BVision bez FPU i MMU na pokładzie 68k?

Z góry dzięki, pozdrawiam. :)
[#2] Re: Powerka i EC060

@Daclaw, post #1

Hmm..Skoro jest BlizzPPC z EC040/25Mhz to wydaje mi się że nie powinno być problemów Z EC060
[#3] Re: Powerka i EC060

@waldiamiga, post #2

EC040 też nie ma MMU?

[#4] Re: Powerka i EC060

@waldiamiga, post #2

Ale LC040 (z MMU!) zakładał producent i odpowiednio z tego powodu przygotowano biblioteki. W przypadku 060 soft może nie brać pod uwagę możliwości braku FPU w tym procesorze.
[#5] Re: Powerka i EC060

@Davka, post #3

Na Blizzardach było LC040 (z MMU).
[#6] Re: Powerka i EC060

@Daclaw, post #5

Upss rzeczywiście,dodam tylko że miałem chyba jakąś "przestrzeloną" Powerke ponieważ stockowy zegar PPC to 175Mhz.
[#7] No to jeszcze dalsza część tematu:

@Daclaw, post #1

Jak technicznie przeprowadza się taki upgrade (040 na 060)? Bo na Apollo to wiem - konwerter zasilania, zworki - a jak jest na BPPC?

Pozdrawiam. :)
[#8] Re: Powerka i EC060

@Daclaw, post #1

Sprawa braku Co-procesora nie jest beznadziejna. w Amigowcu byl artykul jak takowy podbiac do plyty glownej (sat tam punkty lutownicze na to. Kumpel z podworka to zrobil i dzialao.

Benedykt

[#9] Re: Powerka i EC060

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

Prawdopodobnie jednak jest beznadziejna. Otóz fpu wlutowany na plyte dziala do czasu, gdy nie zainstaluje sie karty turbo. Po instalacji turbo cala szyna adresowa jest przejmowana przez karte turbo, w takim wypadku ow fpu bedzie podgrzewal tylko powietrze tak samo jak 020. - (tak wynika z moich obliczen - choc moge sie mylic).

[#10] Re: No to jeszcze dalsza czêść tematu:

@Daclaw, post #7

Obawiam sie ze nie bylo jeszcze takiego eksperymentatora.
IMO taki uptrage powinien wygladac podobnie o ile nawet nie prosciej (mam na mysli sytuacje w ktorej faza5, a potem nastepcy przygotowali taka opcje w celu uzyskania pelnej uniwersalnosci plyt ) w tym wypadku wystarczy zapewne przelutowac jakis rezystorek i po sprawie, zasilanie przerobione. Potem TYLKO przelozyc procki i voila BPPCz 060.

[#11] Re: Powerka i EC060

@Daclaw, post #1

Budowa kart bppc i apollo jest znaczaco rozna. Jako przyklad moge podac osiagi uzyskiwane na facie: apollo vs bppc - zdecydowanie lepsze na korzysc pierwszej.
Bppc nawet z 060 zapewne nie daje takiego kopa jak apollo z tym samym prockiem (a co dopiero mowic o przetaktowanej 060 na 6MHz).

[#12] Re: No to jeszcze dalsza czêść tematu:

@11MASTEr, post #10

Ostatnio osiągnąłem odpowiedni poziom wtajemniczenia i z przełożeniem procków dam sobie radę - ostatnio na tej powerce przelutowałem 040/25 (niepodkręcalny powyżej 30MHz) na 040/40, który został mi po Apollo (obecnie Apollo jest 060/85) i karta działa dalej (na 40MHz, bo więcej nie chce). :D

Obawiam się jedynie kwestii softu. Na Apollo z EC060 po prostu stosuję wersje noFPU programów i bibliotekę 060 z pakietu mmulib. Ale to jest 68k i nie ma problemu. Co jednak począć, jeśli okaże się, że któryś z istotnych elementów np. WarpOS-a albo diver CGX-a do BVision odwoła się do nieistniejącego FPU procesora 060? Albo WarpOS nie zaakceptuje biblioteki z mmulib?
[#13] Re: No to jeszcze dalsza czêść tematu:

@Daclaw, post #12

W takim razie moze prosciej bedzie napisac program sprawdzajacy czy sa odwolania do fpu? I uruchomic!?

[#14] Re: No to jeszcze dalsza czêść tematu:

@11MASTEr, post #13

To akurat dla mnie czarna magia jest. ;) Szczyt moich osiagniec programistycznych to program w Turbo Pascalu 7 pod DOSa, rozwiązujący równanie kwadratowe. I to z 10 lat temu było.

Wolę grzebać w hardware.
[#15] Re: Powerka i EC060

@11MASTEr, post #9

Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga wićcej czasu.

:D

Benedykt

[#16] Re: Powerka i EC060

@Benedykt Dziubałtowski, post #15

DOKŁADNIE OK

[#17] Re: Powerka i EC060

@Daclaw, post #1

Kiedyś miałem taki pomysł, bo posiadałem 2 karty Blizza 060/50 mhz i BPPC z 040/25. Chciałem umieścić 060 na BPPC. Pewna firma amigowa się tego podjęła, z tego co pamiętam to trzeba zmienić zasilanie na 3,3 v i upgradować firmware,ale.......Mimo tego moja karta nie chciała za chiny ruszyć z wlutowaną 060 na pokładziei nie dali sobie z tym rady. Dodam, że mój procek to byłą pełna 060 którą normalnie spotykano w BPPC. Skończyło się na wlutowaniu lepszej 040ki z FPU itd.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem