[#1] Moja biedna 600
Którgoś pięknego dnia postanowiłem włączyc moją kochaną 600, wszystko było ok, pojawił się system itd. nie zdążyłem nawet ruszyć myszką, a coś sie zaczęło kaszanić na ekranie, a przy próbie ponownego uruchomienia amisi ekran sie świeci na zielono i nic poza tym. Pomóżcie, prosze płacz

[#2] Re: Moja biedna 600

@Mir3k, post #1

sprawdz kabel do monitora
[#3] Re: Moja biedna 600

@Mir3k, post #1

Kolor zielony przy uruchamianiu Amigi oznacza problemy z pamięcią CHIP.
[#4] Re: Moja biedna 600

@Mir3k, post #1

Zalej parafina i strasz sasiadow

[#5] Re: Moja biedna 600

@piwosz, post #2

Kabel jest sprawny, ale jeśli to z pamięcią chip jest coś nei tak to co moge zrobic?? :(
[#6] Re: Moja biedna 600

@Mir3k, post #5

Polecam A1200, HDD i trochę Fastu. Będziesz miał odrazu 2mb chip

[#7] Re: Moja biedna 600

@Korni, post #6

no A1200 jest z 10 mb, ale po prostu nie mogę zostawić tak tej 600 serce mi pęka ze tak stoi i nic nie mogę z nią zrobić :(
[#8] Re: Moja biedna 600

@Mir3k, post #7

Cóż, rozkręć, przeczyść, podociskaj styki. Ja mam dwie zepsute A500 :(

[#9] Re: Moja biedna 600

@Korni, post #8

Jestem posiadaczem najczystszej amisi 600 na świecie, ale co z tego jeśli nie działa. Bruch mnei boli od zapachu denaturatu którym Ją czyścilem. Poza tym dostałem po łbie od matki zmarnowałem całe opakowanie wacikow :/

Obawiam się najgoszego... :(

PS nie próbowałeś z dwoch niedziałających 500 zrobic jednej??
[#10] Re: Moja biedna 600

@Mir3k, post #5

Zutylizować.

[#11] Re: Moja biedna 600

@Mir3k, post #9

Obie padły z podobnych przyczyn, pisałem nawet kiedyś o tym na forum, nie działają i tyle. Mam jeszcze A1200, więc nie mam na co narzekać :D

Zapoluj w takim razie na płytę główną od A600, lub zdemolowaną A600 ;)

[#12] Re: Moja biedna 600

@HiMark, post #3

cześć

Jeśli masz rozszerzenie pamięci do 2 MB to spróbuj je wyciągnąć i odpalić Ami bez niego. Oprócz rozszerzenia to styków tam nie masz wiele do czyszczenia no chyba ,że porty myszki i joya :D. W ostateczności to faktycznie zapoluj na jakąs zdezelowaną A600. Wyjdzie taniej niż denaturat, no i oczy Cię nie będą piekły :D To tyle bo nic mi do głowy więcej nie przychodzi.

mic

--
Amiga 1200 Escom 3.1, Blizzard 1230/50+FPU+16MB, HD 1,6
[#13] Re: Moja biedna 600

@mic, post #12

juz próbowałem chyba wszystkich kombinacji: z rozszerzeniem, bez rozszerzenia, z dyskiem twardym, bez; nawet stacje dyskietek od 1200 podłączałem i nic nie pomogło :(

Ale dzięki za pomoc obawiam sie że tylko nowa płyta główna mi pozostała :/
[#14] Re: Moja biedna 600

@Mir3k, post #13

No tak to jest z A600. Ja też miałem w super stranie A600. Pewnego dnia włączyłem ją i okazało się, że ekran jest czerwony! tzn. to co w palecie jest białe było czerwine. Po dłuższych rozmyślaniach , tysiącu prób i konsultacjach z kolegami stwerdziłem, że prawdopodobmie padła grafika. Też chciałem kupic płytę ,ale zrezygnowałem i kupiłem A1200 co okazało się dobrą decyzją . Może to był jakiś znak :D. Pomyśl o tym :D
A tak z perspektywy czasu to moim zdaniem A600 to chyba najmniej dopracowany,zawodny i uciążliwy sprzęt. Świadczą nawet o tym ilości i " zawrotne" ceny jakie osiagaja na aukcjach.To tyle moich wywodów.

pozdrawiam,

AMIGA RULEZ

mic
[#15] Re: Moja biedna 600

@AmiChris, post #4

Kosci chip mozna przelutowac,nie jest wcale tak trudno znalezc takie pamieci ani przelutowac je,juz bez przesady,kolejna plyte wywalac do smieci bo poszla jakas p******a;/

[#16] Re: Moja biedna 600

@Mir3k, post #9

Ja miałem najczytszego psone - padła płyta główna i musiałem wziaść jakąś ze starego i odrapanego psone - działa

[#17] Re: Moja biedna 600

@MrT, post #15

a czy można na te kości zaolzyc podstawki i do nich wpakowac kosci chip?? odpadalo by wlutowywanie. Czy cos takiego moze dzialac???

Benedykt

[#18] Re: Moja biedna 600

@Benedykt Dziubałtowski, post #17

a przy okazji to te kości chip to gdzie są??

nie śmiejcie sie tylko :)

btw. mam 15 lat i tak sie zastanawiam czy to nie dziwne że ktos w moim wieku interesuje sie amigą i poświeca jej tyle czasu, zamiast grać w jakies nowiutkie gry na PC??
[#19] Re: Moja biedna 600

@Mir3k, post #18

http://www.amiga-hardware.com/download_photos/a600mbrev1_big.jpg

zaraz obok zlacza roszezenia pamieci chip dwa prostokatne ukady po prawej

Benedykt

[#20] Re: Moja biedna 600

@Mir3k, post #18

Bardzo dziwne, ale robie to samo :P.

[#21] Re: Moja biedna 600

@Mir3k, post #18

Mir3k napisał(a):

> a przy okazji to te kości chip to gdzie są??
>
> nie śmiejcie sie tylko :)
>
> btw. mam 15 lat i tak sie zastanawiam czy to nie dziwne że ktos
> w moim wieku interesuje sie amigą i poświeca jej tyle czasu,
> zamiast grać w jakies nowiutkie gry na PC??

Mnie nie dziwi, moim zdaniem to dobry znak. Gry na PC są coraz bardziej odmóżdżające. Kolorowa grafika, ojazdowa muzyka, szmery-bajery. A grywalność? ŻADNA. Pograsz troszkę i albo przejdziesz w 2 dni (jak mój brat przeszedł "Thiefa" :D) albo ze złością odstawisz na półkę i będzie zbierać kurz. Takie są te współczesne "cuda". Najlepsze gry to były w latach 80. i na przełomie lat 90.
W kwestii awarii Amigi skłaniałbym się niestety do (hipo)tezy o uszkodzeniu pamięci CHIP. Skłaniałbym się też do zakupu A1200, naprawdę warto. Karta z 68030, pamięć i dysk i można szaleć na starych gierkach (WHDLoad rulez!!!)
:D

[#22] Re: Moja biedna 600

@OSH, post #21

no wiem wiem, jak już wcześneij wspominałem A1200 mam z 68030 i planuje coś do niej dorzucić :)

Co do gierek...
To taki Sensible Soccer po 10 latach nadal przynosi nowe wrażenia, a taka fifa czy nawet Pes ląduje gdzies pod biurkiem po kilku dniach.

PS Tylko jednego mi teraz brakuje, kogoś kto by ze mną pograł w tego Sensibla :( a w fife bez problemu można pograc z kolegami :(

PPS Przepraszam za offtop ale jak o Niej myśle to naprawdę mnie ponosi :)
[#23] Re: Moja biedna 600

@Mir3k, post #22

Khm, ciekawi mnie, czy jak poznasz (a możesz już poznałeś) jakąś dziewczynę, to będzie ważniejsza niż Amisia :D
W Sensible można pograć (z tego co pamiętam) po sieci, ale trzeba mieć WinUAE z Kaillerą. Na prawdziwej Ami - nie mam pojęcia.

[#24] Re: Moja biedna 600

@OSH, post #23

No póki co nie poznałem, widocznie Amisia je skutecznie odstrasza :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem