[#1] Wymiana kondensatorów przy złączu klawiatury (A600).
Witam!

Drodzy Magicy SMD, jestem w trakcie usuwania starych kondensatorów elektrolitycznych (przez ukręcanie a potem lutowanie przez plecionkę) smd w mojej A600 i mam mały zgryz. Jak wlutować te, które mają być przy złączy klawiatury? Jest tam tak mało miejsca (a jeszcze ich nie ukręciłem), że trudno będzie się zbliżyć z grotem aby jakikolwiek wlutować prócz chyba kondensatorów tantalowych. Jak to robicie?
[#2] Re: Wymiana kondensatorów przy złączu klawiatury (A600).

@amper, post #1

Ja zdejmuję z gniazda klawiatury zacisk i lutuję tam kondensatory ceramiczne bardzo cienkim grotem. Jest to trochę gimnastyka by czegoś nie przypalić, ale się da.
[#3] Re: Wymiana kondensatorów przy złączu klawiatury (A600).

@amper, post #1

Ja oklejam kaptonem złącze klawiaturki, gniazda audio i wyciągam Hotem. Potem lutuje już grotówką. Plasticzki całe i nic nie stopione.
[#4] Re: Wymiana kondensatorów przy złączu klawiatury (A600).

@amper, post #1

Zdjęcie zatrzasku, wylutowanie hot-air (dość szybko i dość wysoka temperatura coby nie przypalić gniazda klawiatury i CINCH).
Lutowanie nowych kondensatorów cienkim grotem.
[#5] Re: Wymiana kondensatorów przy złączu klawiatury (A600).

@amper, post #1

Dziękuję wszystkim za porady. Zatrzask złącza zdjąłem zanim napisałem pierwszy post. Zaraz zabiorę się za ostatnie te dwa.

ps. luty starych kondensatorów były śliczne ale po ich ukręceniu pod kilkoma już zaczęła się krystalizacja; dobrze, że nie było najmniejszego wżeru; pozdrawiam!

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2016 19:55:57 przez amper
[#6] Re: Wymiana kondensatorów przy złączu klawiatury (A600).

@amper, post #5

Oba kondensatory smd w sąsiedztwie złącza klawiatury wlutowałem dopiero po usunięciu gniazd cinch - nie dysponowałem odpowiednio cienkim grotem. Spreparowałem sobie grot skrętkę do transformatorówki i te pady od strony złącza polutowałem tym sposobem. Bez upaleń, nadtopień itp. Reszta kondensatorów to "niższy" poziom także bez udziwnień polutowałem stacją. Tylko cztery kondensatory smd są "zwykłe", reszta to tantal.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem