[#1] FFMPEG i JPEG
Czy eksperymentował ktoś stworzenie przy pomocy FFMPEG filmu, w którym obraz będzie pochodził z kolejnych plików JPEG, a dźwięk z jakiegoś pliku MP3? U mnie wywala się błędem, że "unsupported coding type". Jakie to muszą być te pliki JPEG, żeby były obsługiwane? (obrazki nie są progresywne, gdyż takich FFMPEG nie obsługuje).

Może robię błąd w składni? Może ktoś podać działający przykład?
[#2] Re: FFMPEG i JPEG

@mailman, post #1

Częściowo problem rozwiązałem. Chodziło o błąd w parametrze -f, lecz nadal nie potrafię zmusić FFMPEG, aby skorzystał z serii plików. Dokumentacja, jak i komunikat z FFMPEG mówi, że aby wykorzystać serię plików należy:

- zamiast img1.jpg, img2.jpg wpisać img%d.jpg,
- zamiast img001.jpg, img002.jpg wpisać img%03d.jpg

No i problem tkwi w tym, że program tego nie chwyta. O co chodzi?
[#3] Re: FFMPEG i JPEG

@mailman, post #2

Ciężko tak pomóc na odległość i bez podania przykładowych składni. A czytałeś mój artykulik http://www.ppa.pl/artykuly/artykul.php?idd=2&ids=16&id=198 ? Może on w czymś ci pomoże.
[#4] Re: FFMPEG i JPEG

@mailman, post #1

Ten program to wieczna beta, w związku z czym w różnych wersjach różne funkcje nie działają. Wypróbuj starszą lub nowszą wersję. Przeczytaj dokumentację i zwróć uwagę na sposób podania ścieżki dostępu (różni się w różnych wersjach, np. Dh2:katalog, albo DH2/katalog/). Pliki muszą się nazywać Nazwa0001.jpg, Nazwa0002.jpg, itp. W zależności od ilości cyfr w nazwie trzeba odpowiednio zapodać składnię, np. Nazwa%04d.jpg, itp. Ważne jest roszerzenie, więc musi być .jpg a nie np .jpeg. Numeracja musi lecieć po kolei.
[#5] Re: FFMPEG i JPEG

@Daclaw, post #4

Ten program to wieczna beta, w związku z czym w różnych wersjach różne funkcje nie działają. Wypróbuj starszą lub nowszą wersję.

Testowałem wersje 0.4.6 i 0.4.9

Przeczytaj dokumentację

Czytałem.

i zwróć uwagę na sposób podania ścieżki dostępu (różni się w różnych wersjach, np. Dh2:katalog, albo DH2/katalog/).

Sprawdzałem. Z jednym plikiem działa. Z wieloma nie chce.

Pliki muszą się nazywać Nazwa0001.jpg, Nazwa0002.jpg, itp. W zależności od ilości cyfr w nazwie trzeba odpowiednio zapodać składnię, np. Nazwa%04d.jpg, itp. Ważne jest roszerzenie, więc musi być .jpg a nie np .jpeg. Numeracja musi lecieć po kolei.

Wiem. U mnie mają trzy i składnie mam Nazwa%03d.jpg. I nie chwyta. Spróbuję jednak pójść za radą Krzysztofa i wypróbuje MPEG2ENC+, bo ten FFMPEG to jest straszne g...o. Śmieszne jest, że nawet na pececie tym badziewiem nic mogę zdziałać...
[#6] Re: FFMPEG i JPEG

@mailman, post #1

Byl taki programik do robienia filmow QT z obrazkow jpg. (chyba z kamer) - opisywany w jakims czasopismie amigowym; wiem ze to troszke robota na około jednak jak bedziesz mial qłiktajma to sobie go przerobisz na co chcesz. I jestem pewin ze ow program dzialal na pewno.

[#7] Re: FFMPEG i JPEG

@11MASTEr, post #6

Tak, JPEG2MOV. Tak już zrobiłem, bo myślałem podobnie. Niestety kiszka wyszła z tego gdyż uzyskany MOV posiada dźwięk, którego FFMpeg rozpoznaje jako PCMxxx (nie pamiętam dokładnie, sprawdzę nazwę jeżeli jest to istotne) i... nie jest w staniu w żaden sposób ani go skopiować do nowego pliku, ani przekonwertować do innego formatu. W efekcie "unsupported audio stream" się pojawia i po ptakach...

Sprawdzę jeszcze składnię i podam tutaj. Może w niej robię błąd.
[#8] Re: FFMPEG i JPEG

@mailman, post #7

a zakodowac samym jpeg3mov bez dzwieku, a potem dodac go w ffmpeg?

[#9] Re: FFMPEG i JPEG

@11MASTEr, post #8

O tym nie pomyślałem. Spróbuję...
[#10] Re: FFMPEG i JPEG

@mailman, post #5

Spróbuj w skladni pokombinować z innymi, okolicznymi cyframi: %05d, %04d.

Mpeg2Enc+ to, owszem, interesująca pozycja, bo ma GUI i oferuje lepszą jakość docelowych mpegów. Niestety, jest na oko 10-krotnie wolniejszy, niż ffmepg.
[#11] Re: FFMPEG i JPEG

@Daclaw, post #10

Spróbuj w skladni pokombinować z innymi, okolicznymi cyframi: %05d, %04d.

Próbowałem ;) Mam jednak podejrzenie, że problem tkwi w tym, że te obrazki miałem w katalogu i chyba tutaj się wysypuje FFMPEG. Sprawdzę.

Mpeg2Enc+ to, owszem, interesująca pozycja, bo ma GUI i oferuje lepszą jakość docelowych mpegów. Niestety, jest na oko 10-krotnie wolniejszy, niż ffmepg.

Akurat nie chcę składać filmu z miliona klatek, lecz raptem z około 1000, więc prędkość nie gra aż takiej roli. Chodzi mi bardziej o jakość.
[#12] Re: FFMPEG i JPEG

@mailman, post #11

Też nie udało mi się połączyć obrazków. Składnia %03d jest poprawna. FFmpeg dobrze odczytuje kolejno obrazki licząc od zera, ale ma problem z ustawieniami kodeka. Dodanie parametrów typu rate, size i -f i -vcodec, wyłączanie dźwięku nic nie daje, a łączenie do avi powoduje odczyt obrazku o podanej nazwie %03d.jpg, a nie ich sekwencji. Obrazki miałem w katalogu co program i nic. Gui także istnieje do argue, ale to nic nie dało, a videokonvertera nie próbowałem, bo po niemiecku.
[#13] Re: FFMPEG i JPEG

@11MASTEr, post #8

Sprawdziłem i tak też nie idzie. Twierdzi, że "not recognized input stream"... Krzysztofa sposób jest chyba najlepszy i biorę się za to.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem