[#1] sfs
Witam, chciałem trochę poważniej podejść do tematu mojej Ami. Ściągłem z aminetu filesystem SFS w postaci pliku sfs.lha, niestety nie mogę tego ugryź (zainstalować), moje wiedza jest za słaba... wrzuciłem do katalogu L odpowiedni plik, w hdtoolsbox-e zmienilem filesystem, za pomocą sfsformat probuje sformatowac partycje, niestety bez powodzenia i na tym koniec. Może jest gdzieś opis, najlepiej krop po kroku jak rozpocząć pracę z sfs-em i jak pielęgnować taki filesystem (defrag, validate) ?

[#2] Re: sfs

@figaro_79, post #1

> Może jest gdzieś opis, najlepiej krop po kroku jak rozpocząć pracę z sfs-em i jak pielęgnować taki filesystem (defrag, validate) ?

opis jak zainstalowac jest tutaj na PPA, a validacji w SFS nie ma.

[#3] Re: sfs

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

Ok dzięki, poszukam... :)

[#4] Re: sfs

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

w jednym z artykułów znalazłem:
"Nie zaszkodzi też gdy raz na jakiś czas sprawdzimy czy z naszą partycja wszystko jest w porządku. Przykład:
SFScheck DH0:
Jeśli wszystko jest w porządku, to dobrze. W przeciwnym razie należy zrobić kopię danych i sformatować partycję ponownie."

Czy to jedyne wyjście?

i co na ten sfs powie Kick 3.1, nie będzie próbował go validatować?

[#5] Re: sfs

@figaro_79, post #4

i co na ten sfs powie Kick 3.1, nie będzie próbował go validatować?

Nie. Walidację uruchamia system plików (w sensie programu), a nie sam system operacyjny.
Zresztą jak już było napisane - w SFS nie ma walidacji. Jest w FFS i uruchomi się tylko na partycjach FFS, żadnych innych nie ruszy.
[#6] Re: sfs

@shg, post #5

dzięki, mam już jasność... :)

[#7] Re: sfs

@figaro_79, post #4

> Jeśli wszystko jest w porządku, to dobrze. W przeciwnym razie
> należy zrobić kopię danych i sformatować partycję ponownie.

> Czy to jedyne wyjście?

SFSSalv i SFSDoctor ten ostatni tylko pod MOS-a.

[#8] Re: sfs

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

Dzięki... właśnie ściągam biblioteki, żeby ruszył sfssalv. Udało mi się założyć w końcu sfs-a na moim nowym dysku 8 Gb. Instalacja sfs-a jest banalna. A mój problem polegał na tym, że mam 4xEIDE a on nie widział mi dalszej części dysku powyżej granicy 4,3 Gb, i gdy chciałem zrobić jakieś operacje na dysku poprzez np. sfsformat, to zawieszał mi się komp. Teraz już zakumałem, do czego jest opcja "split" w sterownikach do 4xEIDE. I mój problkem z sfs-em znikł. Od razu poczułem różnicę jaką dała przesiadka z FFS-a na SFS-a. Jaką jest optymalna wartość do ustawienia w sfscache dla np. partycji 2 Gb? Dzięki za odpowiedzi! :)

[#9] Re: sfs

@figaro_79, post #8

Może to Ci się do czegoś przyda: http://www.szulu.host.sk/index.php?id=1&kat=1&tekst=sfs.
Pozdro.

[#10] Re: sfs

@figaro_79, post #8

praktycznie jesli zaladujesz nowsza wersje scsi.device mozesz miec dysk w calosci, jednak 8GB to nie jest az tak duzo, aby zawracac sobie glowe, choc jesli uzywasz blizkick/remapollo/loadmodules to wystarczy tylko dopisac do modules nowszy scsi.device. jesli chcesz to podesle daj tylko znac na maila.

dodane:
no tak nieaktualne bo masz 4xEIDE z Elboxu i zaladowanie dla niego sterownika podmienia juz scsi.device na wlasny z supportem dla duzych dyskow itd. :)

Ostatnia modyfikacja: 16.10.06 17:07
[#11] Re: sfs

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #10

cóż... FastAte kupie za jakiś czas, na razie pomęcze sie z 4xEIDE... Dzięki i pozdrawiam.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem