[#1] Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200
Postanowiłem spisać dla potomności .
[#2] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@Krashan, post #1

Dzięki Kraszanie za ten ekscytujący opis brawo!. Wkrótce również będę wymieniał kondensatory, i choć zrobi to ktoś inny, wreszcie mogę podjąć świadomą decyzję odnośnie ich typu, bo byłem w rozterce. Czytając twoją relację czułem, jakbym siedział obok ciebie i gapił się na twoją pracę
[#3] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@Krashan, post #1

Prawie wszyscy wymieniają na tantale, z tego co piszesz można uszkodzić Amigę?
[#4] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@Krashan, post #1

Elegancko, dodam od siebie, że metoda demontażu którą polecasz czyli użycie termo-pęsety zwanej też "gorącymi szczypcami" to metoda natywna dla takich elementów jak m.in. kondensatory SMD. Jeśli chodzi o wady tej metody to właściwie jest tylko jedna, przy dużym zagęszczeniu elementów czasem trudno "podejść" do konkretnego elementu i trzeba trochę pokombinować natomiast jeśli chodzi o dostępność takiego sprzętu to urządzenia stand-alone takie jak np. ZD-409 można kupić bez problemu za 30 zł z okładem, także nie ma tragedii

@_Skiba, bo do Amigi tylko to co najdroższe czyli wiadomo, że zarazem najlepsze
Ja wymieniam na elektrolity SMD dobrej manufaktury + MLCC w tor audio, przeżyją mnie i sam komputer
[#5] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@_Skiba, post #3

Zapewne z tego powodu Cray stosuje w swoich komputerach same tantale, aż żółto:

Tantale mają swoje wady, to prawda, ale akurat do filtrowania zasilania nadają się doskonale.
Po wlutowaniu odwrotnie faktycznie palą się jasnym swiatłem, ale taką pomyłkę widać od razu.
[#6] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@_Skiba, post #3

Prawie wszyscy wymieniają na tantale, z tego co piszesz można uszkodzić Amigę?
Przyznaję, że jest to dość teoretyczna możliwość, jednak może do niej doprowadzić uszkodzony zasilacz, a to się może zdarzyć. Może też to nastąpić, gdy przepięciom z sieci zasilającej – jeżeli takie wystąpią – uda się przebyć zasilacz i dojść do płyty głównej Amigi.
[#7] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@stachu100, post #5

Właśnie, do tego urządzenie wygląda jak zagon kaczeńców
Nie przepadam za żółtym kolorem dlatego jak składałem sobie drugą sztukę GBA1000 specjalnie kupiłem tantale i drabinki rezystorowe w kolorze czarnym, ale to już moja fanaberia
[#8] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@Krashan, post #1

Jesli chodzi o kondensatory ceramiczne to nie wprowadzaja zadnych odksztalcen w torach audio. Mam wymienione kondensatory na ceramiki w swojej A1200 i wszystko pieknie dziala. Oczywiscie moze jest to kwestia producenta kondensatorow. Sam zamawialem kondensatory Muraty. Dla zainteresowanych ponizej komplet potrzebnych kondensatorow.
Zamawiałem z tej strony
http://www.reichelt.de

Wartości poniżej

RAD FC 1.000/10 2 szt link
RAD FC 470/16 2 szt link
X5R-G1210 100 4 szt link
X5R-G1210 22 5 szt link
X5R-G1210 47 2 szt link
X7R-G1210 10 3 szt link
[#9] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@stachu100, post #5

@stachu100: Może faktycznie postraszyłem nieco na wyrost i wyszły tu moje osobiste uprzedzenia do kondensatorów tantalowych wywołane doświadczeniami z bezkrytycznym stosowaniem ich w technice audio. Chciałem też podkreślić, że typ kondensatora w wielu wypadkach ma znaczenie. Na EAB widziałem post gościa, który wszystkie kondensatory w Amidze, oprócz tych czterech największych, wymienił na MLCC i był z siebie strasznie zadowolony.

Niemniej przeredaguję trochę ten akapit, żeby aż tak czarno tantali nie widzieć (w końcu żółte są ). A co do Craya, zapewne zasilacz tego komputera ma układ miękkiego startu i pierdylion innych zabezpieczeń... Z drugiej strony impulsowe zasilacze do Amigi też go mogą mieć.
[#10] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@Jarkman, post #8

Jesli chodzi o kondensatory ceramiczne to nie wprowadzaja zadnych odksztalcen w torach audio.

Jasssne... Mogę się zgodzić, że przy dźwięku z Pauli nie słychać ich nieuzbrojonym uchem. Ale „nie wprowadzają żadnych zniekształceń”...
[#11] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@Krashan, post #9

Na pewno każdy typ kondensatora jest lepszy niż ten zamontowany przez Commodore.
OK
[#12] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@Krashan, post #10

No pięknie... Obawiam się, że niechcący wetknąłeś kondensator w mrowisko.

A: Ja kupiłem kondensatory firmy Unitra i działa!
B: Działa, ale jak długo?
C: A ja wymieniłem na te od Kasprzaka i audio jest nawet lepsze niż oryginał!
D: A ja dałem hafnowe i wolframowe i nic się nie spaliło, za to ładnie się żarzy.
G: Jesteś gupi i śmierdzi ci z gęby!
C: Sam jesteś głupi i nie znasz ortografii.
B: Tylko idiota zmienia na hafnowe!
Moderator: Dość tego! Roczne bany dla użytkowników od A do Z!
[#13] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@recedent, post #12

Wg mnie to najlepszy watek od poczatku roku na tym forum. Sa konkrety I jest ciekawa dyskusja OK
[#14] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@Krashan, post #1

Bardzo fajny opis. Aż się człowiek przestaje bać do tego w końcu zabierać
(a mam 2 sztuki A1200 bez wymienionych jeszcze kondziorów).

Jakbyś jeszcze mógł dopisać jaka stacja lutownicza jest wystarczająca... wiesz w Nowym Elektroniku mają je od 50zł do 1500zł haehehe! OK
1500 nie dam a ta za 50 to wygląda jak zabawka a zabawki nie chcę.
[#15] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@stachu100, post #11

Na pewno każdy typ kondensatora jest lepszy niż ten zamontowany przez Commodore.
I tego się należy trzymać. Bo nie czarujmy się, dzisiaj dla nas Amigi są obiektem zainteresowania, technicznymi maskotkami, czasem wręcz obiektami kultu. Ale dla Commodore były po prostu towarem. Więc jeżeli można było zamiast kondensatora za sześć centów wsadzić kondensator za pięć centów, to montowano te tańsze... Mi chodzi tylko o to, żeby z ulepszaniem nie przesadzić, bo nie zawsze droższy element znaczy lepszy.
[#16] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@Vato, post #14

Jakbyś jeszcze mógł dopisać jaka stacja lutownicza jest wystarczająca...
Na razie korzystam z pożyczonej stacji Xytronic LF-1680. To dobry sprzęt i pewnie kupię sobie taki sam. Zalety: solidne wykonanie, małe rozmiary, precyzyjna kontrola temperatury no i gorące szczypce. W komplecie solidne podstawki pod lutownicę i szczypce z mosiężnymi wiórami do czyszczenia. Duży asortyment grotów do dokupienia. Wady? Nie ma hot aira, ale wtedy by nie była taka mała. Hota sobie dokupię oddzielnego jak mi będzie potrzebny.
[#17] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@stachu100, post #11

Przeredagowałem nieco akapit o kondensatorach tantalowych. Jednak jako sprzęgających w audio mimo wszystko ich bym nie stosował.
[#18] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@Krashan, post #17

Trochę zdziwiło mnie, że używasz lutownicy transformatorowej
do odlutowania z pól masy.
Xytronic 1600 ma wg danych katalogowych 80 wat. Sam poradziłem
sobie kolbą bodajże 60 albo 70 watów i dało rade bez problemu stopić cynę.

A ogólnie to gdzieś ktoś pisał, że commodore zastosował najtańsze
kondensatory smd, które były przegrzewane podczas lutowania w piecu.

Problem dotyczy nie tylko amigi 600/1200, ale też występuje w snesie,
również w konsoli turbografx/pcengine i innych z lat 1989/90 - wtedy
przechodzono na technologię smd.

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2016 20:44:08 przez Andrzej11
[#19] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@Andrzej11, post #18

No niestety stacją nie dawało rady. Transformatorówką wystarczyło 10 sekund...
[#20] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@Krashan, post #19

wymieniałem kondki w a500/600/1200 , wszystkie tht gdzie masa również musiałem użyć transformatorówki , nie ma bata oporówką

Poradnik bardzo fajny.OK
[#21] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@Krashan, post #19

Ja też często odlutowuję z pól masy transformatorówką, bo na moim Zhaoxinie trzeba by czekać wieki, zwłaszcza przy cieńszym grocie.
[#22] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@Krashan, post #19

Polecam spróbować następująca metodę na kondki przewlekane, metodę poniższą używam ze stacją oporową Solomon 40W:
1) Robimy dwie dość duże kulki cyny na każdym wyprowadzeniu kondka od strony druku rzecz jasna
2) Zwiększamy temperaturę do ok. 270 st. C
3) Tak sprytnie ustawiamy grot, aby grzał te dwie wcześniej zrobione kulki cyny jednocześnie. Wymaga trochę wprawy, ale do opanowania.
4) Jak poczujemy, że kondek się rusza na obydwu wyprowadzeniach, to szybciutko kondek wyciągamy.
5) Czasami jedna noga nie wyjdzie, to ją grzejemy oddzielnie i wyciągamy.

Transformatorówkę wyciągam jako broń ostateczną gdzie trzeba rozgrzać naprawdę spore pola metalu.
[#23] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@stachu100, post #22

A ja używam preheatera do podgrzania płyty do 65 stopni i jak się cała płyta podgrzeje to kolba 40W w zupełności wystarczy. No i gorące szczypce do SMD. Po podgrzaniu całej płyty to i temperaturę kolby można zmniejszyć i ryzyko uszkodzenia padów maleje.
[#24] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@Marcin74, post #23

Czy używał ktoś pistoletu do odlutowywania? Cena takiego pistoletu
jest już do przełknięcia, ale jak to działa i czy daje radę z tymi polami masy.

Pistolet wyszedłby taniej niż podgrzewacz.
[#25] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@Andrzej11, post #24

Tak, używam dokładnie ZD-915 lecz zaraz po zakupie przeprowadziłem mały tuning polegający na równoległym zasysaniu. Oryginalnie jest to zrobione szeregowo tak że, jena pompka zasysa bezpośrednio z pistoletu i z jej wyjściem połączona jest druga pompka która niby jej pomaga. Po modyfikacji jest o niebo lepiej. Oczywiście jakość oraz rodzaj filtrów też ma znaczenie. Dużych pół miedzi nie da się nią podgrzać wystarczająco dobrze, więc albo jak poprzednicy transformatorówką lub pomagam sobie hotairem z zachowaniem ostrożności wtedy cyna jest odessana idealnie i praktycznie kondki THT wypadają same.

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2016 11:17:48 przez superbonio
[#26] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@Krashan, post #1

A zdarzyło wam się, że nie mogliście wylutować kondensatora tht? Bo mi tak, jak sobie z tym poradzić?
[#27] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@_Skiba, post #26

Kilkukrotne odessanie starej utlenionej cyny, potem troszkę topnika + nowa cyna i musi iść.
W jakim sprzęcie miałeś największy problem ?
[#28] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@superbonio, post #27

W jednej płycie CDTV i A2000. W każdej był problem z kilkoma kondensatorami, ale tylko od strony minusa (masy). Lutownica z jakiej korzystałem SM-936, potem pożyczony Hot Air a skończyło się niestety na opalarce :( A robiłem tak jak pisałeś.
[#29] Re: Wrażenia z wymiany kondensatorów w A1200

@_Skiba, post #28

Brzmi jak oczko lutownicze w dużym polu masy bez prawidłowych mostków termicznych. Uważam, że od opalarki jednak transformatorowa „setka” jest mniej brutalna .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem