kategoria: A500
[#1] The settlers na 2.0 (37.175)
Witam! to znowu ja chciałbym pruszyć aspekt odpalenia Settlersów na romie 2.0 (37.175) otóż:

1. Wczytywałem relokick 1.3
2. nagryałem jeszcze raz dysk 1
3. odpalałem także bez relokicka Settlersów i ciąle mi stoi przy ładowaniu na Workbench screen stacja przestaje czytać i amiga nic nie reaguje i chciałbym wiedzieć dlaczego?

kiedy miałem rom 1.3 wszystko dzałało ok.
[#2] Re: The settlers na 2.0 (37.175)

@VeloN, post #1

Dziwny masz problem. Z tego co pamiętam to Settlersi działali na każdej wersji Kickstartu, na której grę testowałem (1.3, 2.0, 3.1 - bez znaczenia).
Może obadasz amigowców w swojej okolicy i przetestujecie sprawę na innym sprzęcie?
[#3] Re: The settlers na 2.0 (37.175)

@VeloN, post #1

Jaka Amiga? Piszesz "kiedy miałem rom 1.3 wszystko dzałało ok." Jeśli to jest A500 z 1mb i rom 2.0 to po wczytaniu relokicka może brakować pamięci na gre ??? Sttlers chyba działa normalnie na kick 2.0 …
[#4] Re: The settlers na 2.0 (37.175)

@VeloN, post #1

Nagraj inną wersję ".adf" Settlersów.
[#5] Re: The settlers na 2.0 (37.175)

@zeter, post #3

Działa, korzystam z instalki HD i nie ma problemu na A600 z Kickstartem 2.05.
[#6] Re: The settlers na 2.0 (37.175)

@recedent, post #2

musiałem oddać Amigę do pewnego gościa z tego Forum na terenie Sosnowca ponieważ mi się już komplretnie wieszała i obraz przy ładowaniu gry się pieprzył. Padła propozycja, że może mi ją przerobić na A500+ ale nie miałem funduszy. Po tygodniu amiga do mnie dotarła podłączam i patrzę mam kickstart 2.0 (31.175). Odpaliłem kilka gier z relokickiem 1.3 np Oscara czy Fantastic Dizzy który mi na mojej zwykłej A600 po relokicku nie chciał iiść. Więc pomyślałem sobie że mam ponad 1mb ale przy załadowaniu X-Copy czy Workbencha mam 700kb nie wiem co mam myśleć. dziwne to wszystko. Też się dziwię, że settlersi nie działają mi na tym kickstarcie bo na UAE pod żadnym konfigiem nie miałem problemów. Kiedy mi poszedł fantastic dizzy na 1.3 (bo na 2.0 nie chce iść) to się tak ucieszyłem, że wreszcie mogę mieć muzykę w Settlersach więc wkładam pierwszy dysk a tu kicha.
[#7] Re: The settlers na 2.0 (37.175)

@VeloN, post #6

Zabootuj Settlersów z dyskietki nr 3.

Pozdrawiam,

Azz
[#8] Re: The settlers na 2.0 (37.175)

@Azzorek, post #7

wyskakuje mi żebym przetłumaczył sobie wierszyk :P i tyle ADF pobierany z emulacji
[#9] Re: The settlers na 2.0 (37.175)

@VeloN, post #8

Naciśnij lewy przycisk myszki.

Pozdrawiam,

Azz
[#10] Re: The settlers na 2.0 (37.175)

@Azzorek, post #9

wszystko jest ok. Tylko że przy naciśnięciu Start mam restart Amigi. musze chyba przez relokick to wczytać. Dziwna jest ta amiga jeszcze mi doszedł jeden problem. Przestał mi działać jeden kanał dźwiękowy. Myślałem że jak mi ją wyczyścił w środku problem zniknie a tu nic. Nie wiem co z tą Amigą już robić odać ją z powrotem czy co? Chyba mi się przegrzewa czy coś bo po wyłączeniu i włączeniu kilkuminutowym dzwięk jest OK.

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2016 16:41:16 przez VeloN
[#11] Re: The settlers na 2.0 (37.175)

@VeloN, post #1

Ja swojego czasu odpalałem na A1200 nie z pierwszego dysku, tylko z innego (być może trzeciego i wtedy nie widziałem animacji). Chyba ze sto lat temu to było. Może tędy droga?
[#12] Re: The settlers na 2.0 (37.175)

@VeloN, post #8

To se pobierz z innego pirate.comOK
[#13] Re: The settlers na 2.0 (37.175)

@VeloN, post #10

Masz uwaloną Amigę Panie. Do naprawy. Tu na forum jest sporo ludzi, którzy mogą pomóc.

Pozdrawiam,

Azz
[#14] Re: The settlers na 2.0 (37.175)

@Azzorek, post #13

Tylko dopiero co ją oddawałem. Czy są jeszcze tu jakieś inne osoby z okolic Sosnowca?
[#15] Re: The settlers na 2.0 (37.175)

@VeloN, post #14

Settlersi działają na 1.3 i 2.0, minimum 1 mb ramu. Startują i z pierwszego dysku i z trzeciego.

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2016 21:20:13 przez Blady
[#16] Re: The settlers na 2.0 (37.175)

@Blady, post #15

u mnie właśnie nie idą faktycznie z nią coś jest nie tak. Myślałem że jak ją oiddałem to wróci sprawna no i wróciła do połowy... bo miałem problem z obrazem były jakieś aterfakty linie itp ,przy załadowaniu np Cool Spota teraz tego nie ma za to mam wymianę romu z 1.3 na 2.0 i częste restarty przy ładowaniach niektórych gier. dźwięk mi też z jednego kanału po paru godzinach zanika. Nie wiem co już mam robić a jestem niepełnosprawny i uziemiony w domu. Tylko dzięki mojej mamie amiga wróciła sprawna na tyle że mogę pograć w 99% bo np settlersi i niektóre gry w tym Program Muzyczny Taty nie czyta bo z dziadkiem kiedyś zmieniłem stację z Allegro bo poprzednia chwilowo przestała wgl klilać....
[#17] Re: The settlers na 2.0 (37.175)

@VeloN, post #14

http://www.ppa.pl/forum/amiga/6968/problem-z-amiga-600#m84657

No, 5 lat temu oddawałeś czy jakoś tak. I tak długo ci naprawiali?OK
[#18] Re: The settlers na 2.0 (37.175)

@VeloN, post #16

To jest 500 ze zmienionym romem 1.3 na 2.0 :P
[#19] Re: The settlers na 2.0 (37.175)

@Andrzej Drozd, post #17

Wiem, że to OT, jednak uraczył mnie gość który w tym starym wątku chciał sprzedać 600 za 150 a 1200 za 230:) ciekawe czy jeszcze aktualne
[#20] Re: The settlers na 2.0 (37.175)

@Mowcaumarlych, post #19

a no fakt. Ale do rzeczy co w mojej 500 knkretnie może być do wymiany? bo mnie wkurzają te zwiechy i restarty w niektórych grach i zanikanie jednego kanału dźwiękowego. Oczywiśc ie na UAE mi ładuje settlersów i oscara pod tym romem. Mnie się zdaję że też stacja jest do wymiany bo przy niej często miałem mruganie diody i czerwone ramki dopiero jak nagrałem gry od nowa zaczęło czytać. Ale utworów mojego taty nie mogę wczytać albo czyta do połowy i staje jest czarny ekran albo wcale. Na drugiej stacji czytało bez problemu te dyskietki.

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2016 14:06:59 przez VeloN

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2016 14:07:22 przez VeloN
[#21] Re: The settlers na 2.0 (37.175)

@VeloN, post #20

A probowales dogadac sie z gosciem u ktorego robiles ta 500 wczesniej? Zeby powiedzial co i jak? Czy to moze spalony temat jest juz?
[#22] Re: The settlers na 2.0 (37.175)

@softiron, post #21

jeszcze nie ale spróbuje do niego zadzwonić może nawet mu dam za przerobienie jej na A500+ w końcuj 1.5 mb ramu to zawsze coś.
[#23] Re: The settlers na 2.0 (37.175)

@VeloN, post #1

Odkopię temat, bo może komuś się przyda informacja.

Miałem przed chwilą właśnie podobny objaw jak kolega: czyli odpalam Settlersów z dyskietki i zatrzymuje się na ekranie workbench screen i stoi.
Myślę, że objaw ten występuje przy niewystarczającej ilości pamięci.

Mam standardową A500 na płycie 6A, 0.5MB chip i 0.5MB slow. Grę odpalam z dyskietki 3.
Mam u siebie dwa kickstarty:
- na 1.3 gra odpala się normalnie, jest też dostępny poziom map 3 i załadowane dźwięki 35%
- mam drugi kick 3.1 zmodyfikowany o ide.device bo mam interfejs ide pod prockiem - na tym kicku właśnie występuje w/w objaw i gra się nie uruchamia, ale:
- na tym kicku 3.1 jak wejdę sobie w early boot menu i powyłączam dyski twarde, to gra się uruchomi z dyskietki, ale ubogo, bo poziom map 2 i dźwięki 20%

Z powyższego wnioskuję, że kwestia dotyczy ramu, który zżera sterownik dysku twardego, bufory dysków czy co tam jeszcze.

Ogólnie nie mam z tym problemu, bo sterownik twardziela zamontowałem kilka dni temu, a za kilka dni planuję dołożyć ramu, ale napisałem posta, żeby wyjaśnić z czego wynika objaw, gdyby ktoś się jeszcze na to w przyszłości natknął.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem