kategoria: A600
[#1] Kiepski obraz Amiga 600
Witam was znowu serdecznie. Mam pytanko, ponieważ swoją Amigę mam podłączoną do żółtego wyjścia video na chinch tak samo jak i audio na białym i czerwonym no i od początku są jakieś takie pasy jakby artefakty z początku było tego mniej a teraz obraz staje się czarno biały niekiedy. Więc mam takie pytanie - czy wobec tego czeka mnie wymiana kondensatorów? A jeśli tak, to jakie byście polecali kupić najlepiej (widziałem całe zestawy na allegro) Lub czy np. kupienie tego magicznego kabelka na złącze serial video i to poprawi jakość (dodam, że mam to podłączone do telewizora 32 cale LED Sony Bravia). Z racji tego, że pomogliście mi wcześniej mam nadzieję, że tak będzie i tym razem Dodam, że Amiga była kombinowana coś wcześniej zanim ja dostałem, bo nie miała oryginalnych śrubek, plomby, ale stacja dyskietek czyta płyta chodzi złącza wszystkie działają, dźwięk jest jedyny mankament to ten obraz właśnie. W załączeniu dołączam video pokazujące co się dzieje i zdjęcie. Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam OK

link

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2016 14:32:02 przez DiamondViper
[#2] Re: Kiepski obraz Amiga 600

@DiamondViper, post #1

Tutaj to już same kondensatory raczej nie pomogą :D
[#3] Re: Kiepski obraz Amiga 600

@DiamondViper, post #1

Pomiędzy tymi kablami jest przepaść. Obraz jaki uzyskujesz obecnie to jest zwykłe g w porównaniu z tym co możesz uzyskać na typie kabla jaki opisujesz link . Jednakże trafił mi się tv lcd 32 (venus), który nie potrafił za jego pośrednictwem czegokolwiek wyświetlić. Dostępny był jedynie dźwięk. Z innymi tv amigi współpracowały bezproblemowo z tym kablem. Obraz żyleta. Bywają drobne zakłócenia, jednakże obraz jest m.in. czytelny i ostry.

Legendarne kondensatory .... Nie wierz, że ich wymiana uzdrowi Twoją Amigę na 100%. Czasem tak, czasem (chyba częściej) nie ...

.

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2016 14:45:19 przez misiek2
[#4] Re: Kiepski obraz Amiga 600

@DiamondViper, post #1

Pierwsze co, to trzeba poprawić luty gniazda chinch. Jak nie pomoże to sprawdzić kabel (wtyczka), następnie można wymienić gniazdo na nowe. Jeśli nic to nie da, to trzeba już sprawdzać cały blok wideo na płycie głównej.
[#5] Re: Kiepski obraz Amiga 600

@misiek2, post #3

Nie no pewnie, kondensatory w torze wideo nie mają wpływu na jakość obrazu na wyjściu kompozytowym - dobre sobie - to po co one tam są? Mają i to ogromny, zacząłbym od ich wymiany.

Druga sprawa, oczywiście - nie wymieniajmy kondensatorów, poczekajmy po prostu aż elektrolit wyżre dziury w płycie i będzie po kłopocie.

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2016 15:11:09 przez alt_
[#6] Re: Kiepski obraz Amiga 600

@alt_, post #5

W takim razie jakie byś polecał?

http://allegro.pl/kondensatory-tantalowe-amiga-600-1200-hq-serwis-i6584441298.html

czy może te?

http://allegro.pl/amiga-600-zestaw-kondensatorow-deluxe-i6469019618.html
[#7] Re: Kiepski obraz Amiga 600

@DiamondViper, post #1

Mam taka A1200 ktora daje bardzo podobny obraz do tego co pokazales.Na tv Samsunga przez kabel scart RGB ,czyli ten dobry.Sprawdzilem na 2 tv i sa te same zaklucenia.Natomiast na Samsungowym monitorze z tunerem obraz byl ok.Planuje wymienic kondensatory bo zapewne na tyle sa juz poza specyfikacja, ze co czulszy sprzet sobie z takim sygnalem nie radzi.I od razu zadam popularne tu pytanie.Czy ktos moglby sie podjac tejze wymiany? Oplace kuriera w 2 strony door to door.
[#8] Re: Kiepski obraz Amiga 600

@alt_, post #5

Proponuję czytać ze zrozumieniem. Wymiana kondensatorów jest zalecana, ale często źródło problemu leży w innym miejscu. Nie można nastawiać się na to, że po wymianie kondensatorów na 100% wszelkie niedogodności zostaną usunięte.
[#9] Re: Kiepski obraz Amiga 600

@DiamondViper, post #1

To co piszesz pasuje do wylanych kondensatorów w torze video. I tak właśnie przebiega w czasie ich agonia. Najpierw obraz jest kiepskiej jakości a jak kolor ginie to znak, że już elektrolit zjadł ścieżki w pobliżu CXA albo nawet drut w filtrze Z221. Tak więc teraz to już pewnie na samej wymianie kondensatorów się nie obejdzie.
[#10] Re: Kiepski obraz Amiga 600

@alt_, post #5

nie wymieniajmy kondensatorów, poczekajmy po prostu aż elektrolit wyżre dziury w płycie i będzie po kłopocie

Słuszna uwaga, kondensatory smd należy wymienić nawet jeżeli
amiga działa poprawnie, te kondki są po prostu wadliwe i uwalniający
się z nich elektrolit z czasem niszczy płytę główną.

Płytę należy wysłać do naprawy do kogoś z doświadczeniem,
a jest kilka osób tutaj na forum. Sam bym się zaoferował,
ale roczne hobbystyczne zainteresowanie elektroniką to jeszcze
ciut za mało.
[#11] Re: Kiepski obraz Amiga 600

@misiek2, post #8

Z kondensatorami jest jak z olejem w silniku, trzeba po jakimś czasie go wymienić zanim straci właściwosci i narobi szkód, ale silnika nie naprawi jak się go wymieni.
[#12] Re: Kiepski obraz Amiga 600

@sanjyuubi, post #11

Naprawic może i nie naprawi, ale z pewnych bolączek wyleczy.
[#13] Re: Kiepski obraz Amiga 600

@alt_, post #12

Czyli co, że wymiana kondensatorów zrobi coś z tym czy już jest za późno i pomoże jedynie wymiana płyty głównej? Nie chciałbym w to też ładować milionów chyba mnie rozumiecie.. Mam nadzieję.. OK
[#14] Re: Kiepski obraz Amiga 600

@DiamondViper, post #13

Wymiana kondziów to generalnie placebo.
[#15] Re: Kiepski obraz Amiga 600

@Andrzej Drozd, post #14

Jak to się kiedyś mawiało Andrzeju, "fachowiec – od macania owiec".
[#16] Re: Kiepski obraz Amiga 600

@Andrzej Drozd, post #14

Wymiana kondziów to generalnie placebo.

Jeżeli masz jedną czy dwie amigi 1200, które regularnie używasz
od 25 lat, to być może uda się bez wymiany. W takiej sytuacji
kondensatorki są o wiele mniej groźne.
Jak ktoś wyciąga a1200 z kartonu dwa razy w roku, żeby obejrzeć
jak działa, to niech lepiej te kondensatory wymieni.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem