kategoria: A1200
[#1] Rozszerzenie Pamięci Elsat E1204 do A1200
Witam,
po wypięciu rozszerzenia Amiga działa. Po podłączeniu Amiga nie uruchamia się. Czy problemem może być to co na zdjęciu? Zanim zacznę"grzebać" zapytam znawców co potem jak wylutuję to cudo?

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2017 17:21:20 przez Schizo_
[#2] Re: Rozszerzenie Pamięci Elsat E1204 do A1200

@Schizo_, post #1

Potem wyjmij fpu bo do niego też się chyba elektrolit dobrał (widać na blaszkach gniazda)
[#3] Re: Rozszerzenie Pamięci Elsat E1204 do A1200

@tbone, post #2

tak to wygląda po wylutowaniu, czyli mogę spokojnie podpiąć teraz kartę do gniazda?
[#4] Re: Rozszerzenie Pamięci Elsat E1204 do A1200

@Schizo_, post #3

Ten element byl tam nie bez powodu - zanim podlaczysz to do Amigi, wstaw sprawny.
[#5] Re: Rozszerzenie Pamięci Elsat E1204 do A1200

@thetdr11, post #4

Ten element to akumulator podtrzymujący zegar. Spokojnie bez niego można podłączyć kartę do Amigi jeśli została dokładnie wyczyszczona z resztek elektrolitu.
[#6] Re: Rozszerzenie Pamięci Elsat E1204 do A1200

@Schizo_, post #3

Podłączyłem kartę i po uruchomieniu Amigi dioda Power mruga co pół sekundy a ekran jest beżowy. Za trzecim wypięciem/wpięciem karty Amiga ruszyła. Nie mam zielonego pojęcia dlaczego.
Pytanie czy poprawnie wyświetlana jest ilość pamięci 5Mb? Amiga ma 2 Chip+4Fast. Czy to przez to, że Workbench staruje z dysku twardego? Czy mogę w gniazda pamięci włożyć np. 8Mb zamiast 4?
[#7] Re: Rozszerzenie Pamięci Elsat E1204 do A1200

@Schizo_, post #6

To się poprawnie wyświetla ta pamięć. Możesz włożyć 8mb i sprawdzić choć wiedz o tym że zablokuje ci to gniazdo pcmcia
[#8] Re: Rozszerzenie Pamięci Elsat E1204 do A1200

@Schizo_, post #6

Kartę masz do czyszczenia bo elektrolit wylał się chyba aż pod złącze krawędziowe. Nadal będzie żarł ścieżki...
[#9] Re: Rozszerzenie Pamięci Elsat E1204 do A1200

@tbone, post #8

Dzięki za pomoc Wszystkim. Oddam kartę do czyszczenia.
Nie zależy mi na PCMCIA. Czy jakieś konkretne kości pamięci tutaj są wymagane? Gdybym chciał kupić te 8Mb (zapewne 4 kości po 2Mb bo tyle jest slotów) to jakie podawać parametry? Czego szukać? I czy Kickstart 3.0 wystarczy?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem