Mam ROM 3.X od Cloanto i zainstalowany WB 3.1 od Cloanto. Problem jest taki, że nie mogę odpalić żadnych plików wykonywalnych. W tej chwili próbuję zainstalować lha i otrzymuję taki komunikat:
lha: file is not executable
Użycie na jakimkolwiek "execu" komendy protect nic nie zmienia. Natomiast te same pliki wykonywalne na UAE idą normalnie, wszystko się wykonuje. Czy ktoś jest w stanie pomóc?
Problemem jest wersja ffs w ROMie
czy mozesz zmienic w HD Toolboxie i zaladowac z dysku L:filesystem
mialem kiedys podobny problem i w ten sposob rozwiazalem go
Może też tak być, że plik nie jest ustawiony na wykonywalny. Trzeba by zmienić mu flagę na wykonywalny.
Czy rozpakowujesz archiwa pod Amigą? Czy na piecu? Archiwa powinno się rozpakowywać pod Amigą(nie gubi wtedy różnych informacji).
Ostatnia aktualizacja: 10.03.2017 12:58:53 przez Tomski
@HOŁDYS: czy jest jakaś opcja, żeby to zrobić bez utraty danych na dysku?
@Tomski: a to nie właśnie poprzez komendę protect +e się robi? Jeśli jakoś inaczej to daj znać bo nie jestem zbytnio obcykany w wb 3.1 :)
Nie rozpakowuję nigdzie, dopiero chciałem zainstalować lha za pomocą pliku "lha.run", ale nie dało rady. To spróbowałem uruchomić lha.run pod UAE i poszło bez problemu. Z emulatora ściągnąłem plik lha dla 68020 i przesłałem jego bezpośrednio do Amigi. Problem ten sam: "file is not executable"
Ostatnia aktualizacja: 10.03.2017 13:00:41 przez shirozuki
z tego pamietam na 99 % nie stracisz danych ,jak po restarcie bedzie DH0:NDOS po prostu powrocisz do poprzednich ustawien.
Powiedz czy sytem ci startuje normalnie z tego dysku ? czy tylko jedno archiwum ktore rozpakowujesz ma problem ?
OK, zmieniłem filesystem, ale ciągle to samo: "File is not executable". System z tego dysku startuje normalnie, ale żaden plik wykonywalny, który pobieram z aminetu nie chce się uruchomić, wywalają ten sam błąd...
Po wykonaniu komendy "C:Execute" na "lha.run" dostałem taki komunikat:
failed returncode 10
Nie chodzi o archiwa. Na razie żadnych nie rozpakowuję. Cały czas mówię o plikach wykonywalnych. Teraz dopiero próbuję zainstalować program lha za pomocą pliku wykonywalnego "lha.run" pobranego stąd: http://aminet.net/package/util/arc/lha
Fizycznie na Amidze nie mam żadnego archiwizatora.
Odpaliłem ten sam plik "lha.run" na emulatorze i poszło od kopa, na emulatorze zainstalowało program lha. Więc spróbowałem przenieść bezpośrednio program lha wypakowany na emulatorze na Amigę. Przy próbie jego odpalenia na Amidze: "file is not executable".
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.