[#1] Przyspieszanie Elbox 1230
Witam :D
Od kilku miesięcy jestem posiadaczem karty Elbox 1230 II z procesorem 68030RP taktowanym 33Mhz. Karta jest jak najbardziej sprawna , założyłem na nią 2x32Mb i koprocesor i chodzi cacy a teraz postanowiłem ją przyspieszyć do 50Mhz.
I co się dzieje ? Oczywiście Guru 800000A , 800000B, 8000001 itd. czyli procesor.
Na procesorze wytarto miejsce gdzie jak myślę było ozn. częstotliwości więc tak do końca nie wiem jaki to procesor.
Czy tak może zachowywać się karta dla której 50Mhz to za dużo ?
W połowie przypadków zwis mam przy starcie CD-Romu który mam podłączony na 4xIde własnej roboty (działa już dłuższy czas bez problemów) + Idefix
A , zasilacz z peceta (300W) podaje zasilanie na dyski i CD osobno i osobno na płytę. Nie miałem problemów z zasilaniem.
A może to oscylator ? (kupiony w efunzine)

[#2] Re: Przyspieszanie Elbox 1230

@Nowyizielony, post #1

Kto wie jaki procek Elbox zastosował w tej karcie.Dawno temu miałem MTeca 1230 42Mhz w którym siedział procesor 33Mhz.
Spróbuj z oscylatorem 40Mhz.
[#3] Re: Przyspieszanie Elbox 1230

@waldiamiga, post #2

Ale czy tak zachowuje się praetaktowana karta ???

[#4] Re: Przyspieszanie Elbox 1230

@Nowyizielony, post #3

Wprawdzie nigdy nie mialem w mojej Amidze nic po za 8fastu i PPC z grafika, ale takie "zachowanie" sie sprzetu po przetaktowaniu jest mozliwe, chociaz nie koniecznie spowodowane "tym". Z poprzedniego postu dowiedzialem sie, ze sprzet sie wiesza po odpaleniu CD-ROMu. W trakcie rozruchu moze nastepowac spadek napiecia jednak piszac ze posiadasz 300W zasilacz nie jestem do konca przekonany, ze akurat musi to wystarczyc. Sprobuj wystartowac sprzet z jedna koscia pamieci i bez "sidika". Mozesz sprobowac odpalic jakas "wnagajaca" aplikacje z DOSu (np. demko Gift grupy Potion) z uruchomionym SetPatchem i zobaczyc reakcje - czyli ogolnie sprobowac odpalic jakies oprogramowanie, aby przetestowac jak sie ma retakt proca do uzywanego softu. Chlodzenie - 030 niby nie "zre" tyle co 040, ale chociaz dlonia warto wybadac temperaturke. I na sam koniec jezeli nie pozostanie nic innego to wrocic do starego kwarcu badz zmniejszyc jego czestotliwosc. Powodzenia i melduj jak sie wszystko ma :) ...

[#5] Re: Przyspieszanie Elbox 1230

@Lokaty, post #4

Próbowałem już opisanych sposobów i z reguły jest tak samo.
Spadek napięcia wykluczam gdyż i CD i twarde dyski mają podane napięcie każdy na osobnym kablu , "bujać" musiałby zasilacz.
Po za tym na kwarcu 33Mhz nic złego się nie dzieje ?
Czasem udaje mi się wgrać system raz nawet uruchmiłem SysInfo , pokazał 50Mhz ?
Można zwolnić kwarca ???
Czy też miałeś na myśli wymianę np. na 40 ?

[#6] Re: Przyspieszanie Elbox 1230

@Lokaty, post #4

030 'zre' mniej niz 040 stad tez mniejsze wydzielanie ciepla.
Co do problemow z podkreconym prockiem to poczytaj problem kolegi Elta - mial podobne bledy i zepsuta pamiec ram.
Wnioskuje wiec ze Ci pamiec nie wyrabia; to jakis element karty jest 'waskim gardlem' dla pamieci.

[#7] Re: Przyspieszanie Elbox 1230

@Nowyizielony, post #5

To chyba jednak CPU się nie wyrabia. Spróbuj na 40Mhz, ostatecznie tak jak doradził Lokaty odłącz zbędne urządzenia.

[#8] Re: Przyspieszanie Elbox 1230

@Prince, post #7

Może znajdę oscylator 40mhz-damCi znać.
A teraz z innej beczki:
W strefie gier ktoś szuka ping-ponga.Na stówę jest na którejś z płyt z grami.Poszukaj i nadaj mu jak to się zwie OK

[#9] Re: Przyspieszanie Elbox 1230

@skobry, post #8

skobry napisał(a):

> A teraz z innej beczki:
> W strefie gier ktoś szuka ping-ponga.Na stówę jest na którejś z
> płyt z grami.Poszukaj i nadaj mu jak to się zwie OK
>
>

A co ja mam do tego? Ja nawet nie mam żadnych płyt z grami!

[#10] Re: Przyspieszanie Elbox 1230

@Prince, post #9

I'm sorry

Nie zaznaczyłem że to było do nowozielonego

[#11] Komu odpisywać?

@skobry, post #10

W porządku. Ale zwracaj baczniejszą uwagę (to nie tylko Ciebie dotyczy) na to komu co odpisujemy. Wystarczy kliknąć na post na który odpisujemy, a nie na ostatni który przeczytaliśmy w danym wątku. Z tego powodu nieraz dyskusje się gmatwały i przeciągały, nieporozumienia narastały...

[b]Przepraszam za OT)

[#12] Re: Komu odpisywać?

@Prince, post #11

...a ptaszkom odpadały głowy

[#13] Re: Przyspieszanie Elbox 1230

@Nowyizielony, post #1

założyłem na nią 2x32Mb i koprocesor

jaki masz coprocek?? wygląda na to ,że on nie wyrabia jest o tym w faq. te błędy wsakzuja na coprocesor??

Benedykt

Edit:

wyciągnij coprocek i sprawdź ponownie jak dalej będzie to samo kombinuj jak nie to wiesz co jest grane.

Ostatnia modyfikacja: 26.01.07 10:37
[#14] Re: Przyspieszanie Elbox 1230

@Benedykt Dziubałtowski, post #13

Tego jeszcze nie próbowałem , ale spróbuję i dam znać jak poszło.
Koprocek mam z karty Elboxu 8Mb !? więc może rzeczywiście to jest to .
A przy okazji jak to jest z częstotliwością koprocesorów jak poznać który jest do jakiej ? I co jak go przetaktujemy ? Ktoś ma obszerniejszą wiedzę na ten temat ?

[#15] Re: Przyspieszanie Elbox 1230

@Nowyizielony, post #14

No i wyciągnołem FPU zmieniło się tylko trochę Guru na 800000B i 8000006
Reszta bez zmian.
Na płytce pod oscylatorem jest napisane : 25-50 Mhz :)
Niewiem co robić ? Dać sobie spokój z 50-tką ?

[#16] Re: Przyspieszanie Elbox 1230

@Nowyizielony, post #15

Wynika z tego, że Twoja M68030 nie daje rady z 50 Mhz. Trzeba pewnie spróbować z 40, lub znaleźć 30-tkę chodząca pod 50 Mhz.

[#17] Re: Przyspieszanie Elbox 1230

@AS, post #16

Tak też w najbliższym czasie zrobię . Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem