kategoria: Sprzęt
[#1] Czy to jest mysz do Amigi ?
Czy koś jest w stanie określić czy ta myszka powinna działać z A500 ? Sprzedający dał mi ją z Amigą, ale nie działa (kursor porusza się parę milimetrów w przypadkowych kierunkach).

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2017 19:58:22 przez goolash
[#2] Re: Czy to jest mysz do Amigi ?

@goolash, post #1

widzialem wiele myszek do Ami ale taką pierwszy raz widzę.
[#3] Re: Czy to jest mysz do Amigi ?

@goolash, post #1

Dodam że testowałem z Atari ST, PC i również nie działa :/
[#4] Re: Czy to jest mysz do Amigi ?

@goolash, post #1

A rozkręć ją i zamień miejscami piny 2 i 3, bo jeśli to mysz w standardzie Atari to powinno pomóc.
Jeśli to nie pomoże to pewnie wysyła dane szeregowo, a taka się nie przyda.
[#5] Re: Czy to jest mysz do Amigi ?

@ZbyniuR, post #4

Jak podmiana kabelków nic nie da spawdź czy nie ma zimnych lutów na fotokomórkach (ja w jednej myszce tak miałem że działała na boki a przód tył minimalnie drgał) - spróbuj także delikatnie docisnąć je w strone kulki 😉
[#6] Re: Czy to jest mysz do Amigi ?

@goolash, post #1

To może być rat do commodore, a wtedy ani na Atari, ani na Amidze nie będzie działała(jeśli dobrze pamiętam) poprawnie.
Są jakieś oznaczenia od dołu?

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2017 20:27:17 przez AD99
[#7] Re: Czy to jest mysz do Amigi ?

@AD99, post #6

Jedyne oznaczenie to G@ wydrukowane na PCB, nie ma żadnej naklejki.
[#8] Re: Czy to jest mysz do Amigi ?

@goolash, post #1

Dognij LEDy i fototranzystory/fotodiody (te śmieszne prostokątne cosie) w stronę kółek ze szczelinami tak, by były skierowane bardziej do kółka niż od kółka, ale nie ocierały się przy tym o nie. Ostatnio tak naprawiłem jedną amigową mysz.

Żeby cokolwiek więcej powiedzieć przydałoby się ostrzejsze zdjęcie.
[#9] Re: Czy to jest mysz do Amigi ?

@goolash, post #1

Amigowa myszka potrzebuje minimum 8 kabelków.
9 - jeśli ma trzy przyciski
[#10] Re: Czy to jest mysz do Amigi ?

@goolash, post #1

Ta mysz jest prawdopodobnie do Commodorka 64 do obsługi GEOS-a.
[#11] Re: Czy to jest mysz do Amigi ?

@Stoopi, post #10

Dokładnie - to jest mysz GEOSowa. Swego czasu dokładnie taką miał Flops. Pod spodem jest logo GEOSa.
[#12] Re: Czy to jest mysz do Amigi ?

@baderman, post #11

Czy to jest taka co pracuje w trybie joystika?

tzn większość myszek w przeciwieństwie do joya nieruszane kontaktują wszystkie kierunki, a ruch rozłącza pin w danym kierunku, podczas gdy joy ma odwrotnie bo nieruszany nie łączy kierunków póki go nie przechylimy.
[#13] Re: Czy to jest mysz do Amigi ?

@goolash, post #1

[#14] Re: Czy to jest mysz do Amigi ?

@mikecios, post #13

OK, wielkie dzięki Panowie, rzeczywiście, wszystko wskazuje na to iż jest to mysz GEOSowa.
Z tego co widzę nie da rady jej tak przerobić aby działała pod Amigą.
Jak by ktoś chciał się zamienić na taką do A500 to zapraszam na Priv.
[#15] Re: Czy to jest mysz do Amigi ?

@goolash, post #14

Chyba musisz dokupić c64 ze stacją albo sd2iec i cieszyć się myszą ;)
[#16] Re: Czy to jest mysz do Amigi ?

@mikecios, post #15

:) nie wiem czy moja Żona by zrozumiała. Już teraz mam problem z wytłumaczeniem na co mi te 4 Amigi500 z 3 monitorami.
Anyway, żeby nie było wstawiłem ogłoszenie w giełdzie =)
[#17] Re: Czy to jest mysz do Amigi ?

@goolash, post #16

poszukuję myszki do Commodore 128, dlatego chętnie się zamienie, ale mam tylko trumienkę :)
[#18] Re: Czy to jest mysz do Amigi ?

@goolash, post #16

Znam BÓL i się zastanawiam o co tyle krzyku. i tak sprzętem nie przebijemy ilości butów, ciuchów, lakierów, torebek itp
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem