[#1] PDF
Do przeglądania plików PDF używam APDF2.2 ale nawet na PPC działa bardzo wolno. Jest coś lepszego?
Pozdrawiam

[#2] Re: PDF

@Arbuz, post #1

A czy aby na pewno dziala na PPC? Masz dobrze zainstalowanego APDFa? U mnie dziala normalnie.
[#3] Re: PDF

@Krzysztof, post #2

Jest kilka wersji PDFow. Niektorych ne czyta APDF2,2 jest juz wersja nowego APDFA na
Linuxa, ale nie znalazl sie chetny do compilacji. Moze ktos tu moglby cos w tej sprawie...
Jestem pierwszy w kolejce po nowa wersje APDFa.
Pozdrawiam !
[#4] Re: PDF

@Krzysztof, post #2

Mój bład. Już działa pod PPC (wrzuciłem moduł od 604e i działa szybciej - pod603e nie miałem). Ale mam jeszcze problem z drukowaniem. Mam zainstalowany pakiet Turbo Print 7.30 oraz Gs4.03 i drukują się krzaki (chyba że można wydrukować jakoś inaczej) .Jakby można było to jeszcze poproszę o małą pomoc.
Pozdrawiam

[#5] Re: PDF

@Arbuz, post #4

GS jest juű w wersji 6.50, moze tu problem. Inna sprawa jest taka, ze APDF drukuje tylko na drukarkach postsktiptowych. Mozna w takim przypadku PDFa wydrukowac do pliku jako SP, a podem wydrukowac na drukarce GhostSkriptem tego SP. Aha GS jest tez w wersji PPC.
[#6] Re: PDF

@Krzysztof, post #5

Wogole nie lapie jak drukowac z ghostscripta. Daj przepis ) plissss

[#7] Re: PDF

@Arbuz, post #1

Ciekawe jak Wy to robicie że działa u Was moduł Apdf_604e.module? :) Ja jak tylko go podepnę zaraz mam frezik systemu (mam BPPC). Zaznaczę że nie mam żadnych problemów z innymi programami dla PPC zarówno pod WOS'a jaki PUP'a.
[#8] Re: PDF

@Jager, post #7

Prawde mowiac ja tez mam zwieszke ((

[#9] Re: PDF

@Arbuz, post #6

Jak zainstalujesz GS, to jesli nie lubisz klepac w shellu, uzyj programiku GhostscriptGUI. Jest na Aminecie. A jesli jednak chcesz obslugiwac GS z shella, to powiedz jaka masz drukarke, abym ci podal poprawny przepis. Poza tym, o wszystkim pisza w dokumentacji.
[#10] Re: PDF

@Arbuz, post #8

Moze przez to, ze ten modulik jest dla 604e, a wy macie 603e? U mnie dziala pieknie. Inna sprawa jest taka, ze jest on pod PUP. Jednak dzieki ppclibemul dziala u mnie pod WOSem.
[#11] Re: PDF

@Arbuz, post #1

Dlatego też pytam, jak to użytkownicy BPPC instalują ten moduł. Dla mnie to zrozumiałe że skoro jest on dla 604 to na 603 nie będzie działał. Jak do tej pory to wszędzie czytam że działa, ale jak proszę o szczegóły to okazuje się że jednak się wiesza... to w końcu jak z tym jest? :)

Jedynie wersja APDF 1.3 (PUP) działa bez zarzutu, jednak ma ona sporo ograniczeń i dlatego używam wersji 2.2 dla 040. Szkoda że autorzy nie pomyśleli o użytkownikach BPPC i nie ma modułu dla 603 :(
[#12] Re: PDF

@Krzysztof, post #9

Jakby jakis przepisik to poprosze. Mam HP840c. A skad sciagnac najnowszy gs? THX za rady.

[#13] Re: PDF

@Jager, post #11

Moduł PPC mimo, że ma w nazwie 604 działa bardzo dobrze na moim BPPC. I nic w tym dziwnego, bo kod skompilowany pod 604 działa też pod 603 i wszystkimi innymi procesorami z rodziny PPC.
[#14] Re: PDF

@Jager, post #11

Hmm, mi działa wersja 2.2 z modułem pod PPC a mam BPPC. Wystarczy dobrze ustawić emulację PUP i wszystko działa pięknie i szybko. Wcześniej miałem z tym problemy ale po kilku próbach zadziałało i działa:).
[#15] Re: PDF

@szulu, post #14

A moglbys poswiecic kilka linijek tekstu jak idealnie ustawic emulacje PUP?

[#16] Re: PDF

@Arbuz, post #15

A więc... Zainstalowałem emulację PUP, do tego ręcznie dopisałem do s-s linijkę odpalającą ppclibemu_install, i ustawilem emulkę w ten sposób:
FORCE=1
MEMPROT=0
NOPATCH=1
TERMINATOR=2
Kiedyś Apdf działał mi niekiedy dopiero jak przed nim odpaliłem coś na PUP, ale ostatnio mu przeszło i działa już normalnie.
Aha, nie twierdzę, że te ustawienia są idealne dla emulacji.
W tooltypie ikonki Apdfa nie mam zadnych argumentów, wszystko jest w nawiasach. W katalogu z programem mam pozostawiony tylko moduł dla PPC.
[#17] Re: PDF

@Arbuz, post #1

Bardzo ciekawe... mam dokładnie to samo ustawione i kiszka, no to czegoś tu nie rozumiem... A może to wina modułów ApdfDecrypt_ppc.module i ApdfUnLZW_ppc.module? No nic, jeszcze pokombinuje.
[#18] Re: PDF

@Jager, post #17

Na mojej stronie www.fast.ltd.pl zebrałem wszystkie moduły i linki do nich zarówno w wersji dla PPC jak i 68k. U mnie one działają. Spróbuj może najpierw odpalić coś pod PUP, a dopiero potem Apdfa. No i sprawdź tooltypy.
[#19] Re: PDF

@Arbuz, post #12

Wszystko znajdziesz na Aminecie. A jesli chodzi o przepis dla twojej drukarki, to moze byc problem. GS bezposrednio moze drukowac z jastepujacych drukarek HP: deskjet djet500 laserjet ljetplus ljet2p ljet3 ljet3d ljet4 ljet4d lj5mono lj5gray. Najlepszym rozwiazaniem jest TurboPrint. Posiada on tak przerobiony GS, ze korzysta z TurboPrinta. Mozesz tez zrobic jpegi ze stron PDFa, a potem wydrukowac. Np. tak:
gs -dNOPAUSE -sDEVICE=jpeg -r300 -sOutputFile=ramx%2d plik.pdf
[#20] Re: PDF

@Krzysztof, post #19

Ale jak zmusić oprócz twojego sposobu Turbo Print do wydrukowania PDF-a poprzez GS.
Narazie THX będę próbował

[#21] Re: PDF

@szulu, post #16

Dzięki. Działa

[#22] Re: PDF

@Arbuz, post #20

Tu ci moűe pomoc tylko ktos z oryginalem TP. W instrukcji od TP o tym pisza. Ja na razir nie mam oryginalu, czekam na oryginal TP7.5 z Matay.
[#23] Re: PDF

@Krzysztof, post #22

Dzieki za info. Pozdrawiam

[#24] Re: PDF

@Arbuz, post #1

A u mnie Apdf już działa z modułem 604 :D
Okazało się że ten moduł był uszkodzony i dlatego miałem takie problemy :( Zwracam więc honor autorom programu - wszystko działa tak jak powinno :D
[#25] Re: PDF

@Krzysztof, post #22

Nie dziala i nie wiem czemu (

[#26] Re: PDF

@Arbuz, post #25

Co nie dziala? Jaki komunikat dostales? A probowales przerobic tego PDFa na SP za pomoca APDF, a potem wyswietkic go na GS?
[#27] Re: PDF

@Krzysztof, post #26

Widzisz to jest tak, że plik PDF wrzucam np do Ramu. Uruchamiam z Shella to co napisałeś i tylko uruchamia się okno wyświetlania GS a w shelu tylko wyskakują opcje. Próbowałem kilka razy. Mam GS4.03 z TP. Być może coś nie tak robię( raczej na pewno ) )
Pozdrawiam

[#28] Re: PDF

@Arbuz, post #27

Tu ci nie pomoge. Tak starego GS nie mam. Uzyj nowszego.
[#29] Re: PDF

@Arbuz, post #27

Z drukowaniem PDF'ów przy użyciu GS i TP nie ma problemu. Ściągnij sobie nowego GS (ja używam 5.10) i skopiuj go do katalogu z TP. Potem ściągnij GhostscriptGUI (ftp://cz.aminet.net/pub/aminet/gfx/show/GhostscriptGUI.lha) i dalej wszystko się robi automagicznie;). Drukowałem w ten sposób wiele PDFów bez konwersji na jpg czy inne cudaki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem