[#1] Where is PowerPC today? - artykuł

Where is PowerPC today?
- dla mnie ciekawe :)
[#2] Re: Where is PowerPC today? - artykuł

@sid777, post #1

Artykuł ciekawy, ale śmieszny trochę.

Po pierwsze:

Needless to say Apple came to the point where their branch of PowerPC processors caused more problems than they had benefits. The type of PowerPC processors Apple used generated heat unlike any other CPU known to man.

No bzzz przesady. G5 generuje mniej-więcej tyle ciepła co procesory Pentium IV z którymi konkurował. Dla porównania: Pentium IV 3,8 GHz ma TDP na poziomie 115 W (!), podczas gdy dwurdzeniowy G5 MP 2,5 GHz maksymalnie daje 100 W. Fakt, że Apple bardziej dbało o stabilność sprzętu i montowało lepsze chłodzenie niż w większości PC nie znaczy jeszcze, że "hurr durr, grzeje się bardziej niż jakikolwiek CPU znany ludzkości!".

CPU in the new Amiga’s doesn’t have the absurd cooling requirements the old Mac’s suffered. There are no 20cm cooling ribs and you don’t have 2 fans frantically working to prevent a cpu meltdown

Bullsh*t. Po pierwsze - radiatory na G5 nie mają po 20 cm, a po drugie - wiatraki nie kręcą się jak szalone (mogę nagrać filmik jak ktoś chce). Ba, nawet z uszkodzonym chłodzeniem wodnym (płyn nie krążył w układzie) najbardziej grzejąca się wersja 2,7 GHz nie miała kłopotów z działaniem (owszem, wtedy wiatraki potrafiły się zakręcić, ale nie było efektu "wind tunnel" jak w niektórych G4 MDD)

and you also don’t need a custom aluminium case to keep it cool

Materiał, z którego została wykonana obudowa akurat nie ma nic wspólnego z chłodzeniem całości (czego najlepszym dowodem jest w mojej opinii fakt, że obudowa się nie rozgrzewa, czyli ciepła wcale nie oddaje). Bok obudowy można nawet zdemontować (zostaje wtedy plastikowy, przezroczysty deflektor) i nic to chłodzeniu nie szkodzi.

I cały ten hype marketingowy, dzięki czemu dowiadujemy się jak bardzo ta cała X5000 jest wspaniała nie wspomina o tym, że kilkunastoletnia "lodówka" od Apple wciąż jest równie szybka/szybsza...

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2017 13:19:39 przez recedent
[#3] Re: Where is PowerPC today? - artykuł

@recedent, post #2

Tak, obudowa w tym modelu nie służyła do chłodzenia, tylko do "wyglądania". Na temat tej obudowy jest sporo info w biografii Johna Ive, jak to był szok dla producentów, że tył i wnętrze ma być 1 klasy jakości czyli jak w innych obudowach ma tylko panel przedni.

A marketingowy hype na mnie nawet podziałał, sprytnie napisane. I do tego bez plucia na strucle ze śmietnika firm Commodore/Escom. Niemożliwe! - można zareklamować PPC bez plucia na stare dobre Amigi i wycierania sobie.. xxx za pomocą AGAtyi!

Pentium IV to była porażka Intela. Ale poprzedzający PIII oraz następca Core nie miały problemów PIV. Jednocześnie Apple nie patrzył na porównanie TPD bieżącego procka Intela do odpowiadającego mu PPC tylko patrzy(ł) długoterminowo. A długoterminowo PPC nie gwarantowało takiego tempa rozwoju jak na swoich (realnych) roadmapach przedstawiał Intel, szczególnie jeśli chodzi o procesory możliwe do użycia w notebookach (mocy obliczeniowa / W) i małych desktopach. Podobno też IBM nie dostarczał na czas tego co obiecywał.
[#4] Re: Where is PowerPC today? - artykuł

@recedent, post #2

Dla porównania: Pentium IV 3,8 GHz ma TDP na poziomie 115 W (!),

Propaganda, większość użytkowników PC skończyła przygodę z PIV na okolicach 3 GHz. Piszesz o jakimś niszowym, schyłkowym procesorze, równie dobrze mogłeś wyciągnąć Xeona czy inny "wynalazek" Intela. Pentium IV 3,8 GHz to nawet nie był promil i nie ma nic wspólnego z głównym nurtem, nie powinien służyć do porównań.
[#5] Re: Where is PowerPC today? - artykuł

@adam_mierzwa, post #4

Nie o to chodzi. Autor artykułu pisze o G5 jako "najbardziej grzejącym się procesorze na świecie" a to zwyczajnie nie jest prawda.

Co do "dwudziestocentymetrowych radiatorów" - ciekawe jakim cudem zmieściły się do sześciocentymetrowej obudowy iMaca G5 albo do racków XServe G5 (wysokości 1,73 cala).
[#6] Re: Where is PowerPC today? - artykuł

@recedent, post #5

Dlaczego taka ciekawa dyskusja na temat tego artykułu znalazła się w HP. Jeżeli to możliwe to wnioskuję o przeniesienie jej do działu np. MorphOS albo Amiga, ja trafiłem tu przypadkiem. A teraz pytanie, szukałem ostatnio informacji na temat płyty, o której wspomniałeś na gadaczu, później poczytałem sobie znów o rodzinie POWER i zastanawiam się, co stoi na przeszkodzie (Apple?) żeby wykupić licencję na PPC G5, które mamy już oprogramowane, zlecić wyprodukowanie AMCC i wsadzenie tego w nową płytę Amiga X5000? To raz, dwa skoro nie nadążamy (ze względu na brak ludzi, czasu, pieniędzy) na oprogramowanie kart graficznych, to czy nie warto umieścić na tym samym kawałku kwarcu (nie mówię o technologii APU, ale o czymś jak CoreDUO te pierwsze) PPC i GPU?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem