kategoria: A500
[#1] Rozszerzenie pod klapkę jako chip - jak zrobić?
Panowie posiadam płytę 8a.1 (agnus 8375) - posiada 512 kb ram - chciałbym by rozszerzenie pod klapką amiga widziała jako 512kb chip - do fastu jest Savyna- Czy możecie mi powiedzieć co trzeba zrobić? Nie zależy mi na 2mb chip tylko na tym by mieć 1mb chip (512 512kb z pod klapki). Piotrek

Czy dobrze myślę że trzeba zwotkę JP2 (koło kości Kickstartu) przestawić z pozycji 1-2 na pozycję 2-3???

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2017 13:59:00 przez ieble
[#2] Re: Rozszerzenie pod klapkę jako chip - jak zrobić?

@ieble, post #1

Na płytę wystarczy dolutować 4 kostki i przezworkować zworki na płycie to będziesz miał 1Mb
[#3] Re: Rozszerzenie pod klapkę jako chip - jak zrobić?

@ieble, post #1

W 8A.1 jak nie masz nic kombinowanego na płycie to wystarczy tylko włożyć rozszerzenie i od razu będzie widziane jako chip.
Jednak niektóre rozszerzenia trzeba "wyłączyć" zworką, żeby w ogóle działały z tą wersją płyty.
[#4] Re: Rozszerzenie pod klapkę jako chip - jak zrobić?

@Tomuś, post #3

Nie mam nic kombinowane mam 2 płyty w tej rewizji i na obu 3szt rozszerzeń dodają Fast/Slow zamiast chip. Savyna dodaje Fast i slow chciałbym mieć 1mb chip z rozszerzenia. Czy to się da zrobić zworką JP2 czy muszę lutować podstawki itd.?

Wyłączałem zworką - wtedy znikało 512kb Slow/Fast

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2017 14:01:50 przez ieble
[#5] Re: Rozszerzenie pod klapkę jako chip - jak zrobić?

@Amigo-A1200-040, post #2

nie zobaczy 1 mb jak przestawię zworkę JP z 1-2 na 2-3 - jeśli będzie miał pod klapka rozszerzenie?

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2017 14:59:17 przez ieble
[#6] Re: Rozszerzenie pod klapkę jako chip - jak zrobić?

@ieble, post #4

a może tak?
przelotowe czyli jeśli dobrze to rozumiem, 2 takie połączone ze sobą dadzą w sumie 1,5MB Chip wliczając 0,5MB z płyty?
a jak będzie 1MB na płycie i 2x512 pod klapkę to 2MB.

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2017 14:50:20 przez softiron
[#7] Re: Rozszerzenie pod klapkę jako chip - jak zrobić?

@softiron, post #6

Chciałbym tylko by widział pamięć z pod klapki jako 1mb chip - nic więcej.
[#8] Re: Rozszerzenie pod klapkę jako chip - jak zrobić?

@ieble, post #7

no to 512 na plycie, 512 od Jensa pod klapka i razem masz 1 MB Chip. Np ACA500+ robi Ci 512 Chip pod klapką niezaleznie od tego jakie tam jest rozszerzenie wlozone (ja tak mam) ale to dodaje rowniez inne opcje.
[#9] Re: Rozszerzenie pod klapkę jako chip - jak zrobić?

@ieble, post #1

Odpowiem sobie sam - być może kiedyś ktoś będzie szukał to znajdzie temat:

Opis dotyczy Amigi 500 o rewizji płyty 8a.1 - kiedy wsadzamy rozszerzenie pod klapkę i włączymy workbencha widzimy taki obraz:

Odnajdujemy zworkę JP2 - znajduje się obok kickstartu:

Zmieniamy ustawienie zworki z pozycji 1-2 na pozycję 2-3:

Następnie odnajdujemy zworkę JP7A:

i rozwieramy ją:

teraz włączamy workbencha i widzimy taki obraz:

Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2017 17:21:37 przez ieble
[#10] Re: Rozszerzenie pod klapkę jako chip - jak zrobić?

@ieble, post #9

Po wsadzeniu Savyny obraz wygląda tak - znacznie lepiej :)
[#11] Re: Rozszerzenie pod klapkę jako chip - jak zrobić?

@ieble, post #10

Właśnie dzisiaj musiałem taki numer zrobić w rev. 8a.1 aby mieć 1MB CHIP łącznie płyta + trapdoor. Podobny numer muszę zrobić w rev. 6a bo mam 512KB CHIP i 512KB SLOW.
[#12] Re: Rozszerzenie pod klapkę jako chip - jak zrobić?

@Adinfo, post #11

Odświeże temat.
Ja tak przed wczoraj zrobiłem na swojej płycie Amigi rev6a żeby uzyskać po włożeniu rozszerzenia 1mb chip ram.
I teraz jak włożę Savyne to widzi mi 1mb chip ramu i resztę czyli fast ram,ale problem w tym,że jak zaczynam otwierać okna to po chwili wiesza mi się Amiga.I to losowo bez względu czy uruchomię jakiś program czy ułożę ikony otworze okno..
Sprawdziłem i wyjąłem kartę i uruchomiłem WB 3.1 z dyskietki,no i takich objawów nie ma.Nic się nie wiesza..
Karta na 100% jest sprawna,bo podpiąłem ją do Amigi innej w rewizji 6a ale nie przerobionej i się nie wiesza.Tak samo nie wiesza się na kolejnej mojej Amidze 500 rev 8a.
Co z tym zrobić? kurcze jakbym źle przezworkował,.to by się przecież Ami nie odpaliła prawda?
Rozszerzenie pod klapą to A501 re6c
Może trzeba wyłączyć pamięć slow na karcie Savyna??

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2018 19:07:32 przez skofrant
[#13] Re: Rozszerzenie pod klapkę jako chip - jak zrobić?

@skofrant, post #12

Wyłączyłem zworką pamięć slow i na razie nie wiesza się Ami.
Będę jeszcze testował.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem