[#1] Blade Runner 2049 w cyfrowym kinie
Witam.
Wczoraj oglądnąłem ten film w sali 1 kina Wola Park w Wa-wie i wyszedłem mocno przygnebiony jakością obrazu z rzutnika cyfrowego.
Radzę dobrać sobie lepsze kino i ew dopłacić.
W moim przypadku widać było aberracje chromatyczne obiektywu, które dawały fioletową otoczkę wokół napisów i na krawędziach kontrastujących partii kadru.
Kontrast dynamiczny był zmniejszony i obraz był jaśniejszy niż podkład ekranu.
To dawało problemy z dojrzeniem czegokolwiek w scenie szukania zabawki w kotłowni i innych mniej kontrastowych. Ogólnie kolory były jak gdyby "wyprane" i trudniej rozróżnialne.
Przy poruszaniu się postaci widać było poszczególne fazy ruchu i smużenie.
Jeżeli strona artystyczna jest dla Ciebie ważna w tym filmie ,to lepiej obejrzeć w domu na wyregulowanym
telewizorze jak wypuszczą dvd.
To jest ten sam problem co oglądanie amigowych dem na rzutniku- na crt migotało ,ale kontrast i barwy klasę lepsze.
Wydaje mi się ze warto zostawic sobie dobry monitor crt żeby pokazać dobry obraz dzieciom.
Niestety klisza filmowa i projektor już nie istnieją
[#2] Blade Runner 2049 w cyfrowym kinie
Witam.
Wczoraj oglądnąłem ten film w sali 1 kina Wola Park w Wa-wie i wyszedłem mocno przygnebiony jakością obrazu z rzutnika cyfrowego.
Radzę dobrać sobie lepsze kino i ew dopłacić.
W moim przypadku widać było aberracje chromatyczne obiektywu, które dawały fioletową otoczkę wokół napisów i na krawędziach kontrastujących partii kadru.
Kontrast dynamiczny był zmniejszony i obraz był jaśniejszy niż podkład ekranu.
To dawało problemy z dojrzeniem czegokolwiek w scenie szukania zabawki w kotłowni i innych mniej kontrastowych. Ogólnie kolory były jak gdyby "wyprane" i trudniej rozróżnialne.
Przy poruszaniu się postaci widać było poszczególne fazy ruchu i smużenie.
Jeżeli strona artystyczna jest dla Ciebie ważna w tym filmie ,to lepiej obejrzeć w domu na wyregulowanym
telewizorze jak wypuszczą dvd.
To jest ten sam problem co oglądanie amigowych dem na rzutniku- na crt migotało ,ale kontrast i barwy klasę lepsze.
Wydaje mi się ze warto zostawic sobie dobry monitor crt żeby pokazać dobry obraz dzieciom.
[#3] Re: Blade Runner 2049 w cyfrowym kinie

@Mikrobi, post #1

Ok.
[#4] Re: Blade Runner 2049 w cyfrowym kinie

@Mikrobi, post #1

Pamiętam jak byłem na "Hancock" w wersji cyfrowej (chyba coś około 2008) i byłem zażenowany jakością dynamicznych scen.
O ile statyczne obrazki były spoko (kolor, nasycenie, ostrość), to wszelki ruch na scenie, szczególnie gdy poruszał się "cały kadr" to masakryczne smużenie i brak ostrości- porażka.

W obecnych czasach przy standardzie co najmniej 4k, myślałem, że tych problemów już nie ma?

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2017 10:56:57 przez BULI
[#5] Re: Blade Runner 2049 w cyfrowym kinie

@BULI, post #4

W większości kin jest 2K. Jeśli chcecie iść na igłę, to raczej tylko do IMAX-a.
[#6] Re: Blade Runner 2049 w cyfrowym kinie

@BULI, post #4

Niestety widać było poszczególne pixele ...
W połączeniu ze smrodem rozrzuconego popcornu na podłodze wrażenie było
jak z przejścia pod dworcem ...
[#7] Re: Blade Runner 2049 w cyfrowym kinie

@Mikrobi, post #6

Chyba się to nieźle komponuję z noir, nie? ;)

Ja jak zobaczyłem ile ten film ma trwać, to stwierdziłem że poczekam i obejrzę w domu. Nie wytrzymałbym tyle w kinie.

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2017 11:17:21 przez teh_KaiN
[#8] Re: Blade Runner 2049 w cyfrowym kinie

@Mikrobi, post #1

No i muzyka nie jest już tak fajna jak w jedynce, bo to bardziej odgłosy niż melancholijny soundtrack ... Teraz doceniam robotę Vangelisa
[#9] Re: Blade Runner 2049 w cyfrowym kinie

@Mikrobi, post #8

Za to robocice fajnie dobrane
[#10] Re: Blade Runner 2049 w cyfrowym kinie

@teh_KaiN, post #7

Ja jak zobaczyłem ile ten film ma trwać, to stwierdziłem że poczekam i obejrzę w domu. Nie wytrzymałbym tyle w kinie.

W kinie im dłuższy film - tym lepszy. Mówię Ci to jako ogromny fan kina.

Niestety od dłuższego czasu nie byłem na żadnym seansie, choć może się to kiedyś (niedługo) zmieni. Ten Blade Runner wygląda nad wyraz interesująco.
[#11] Re: Blade Runner 2049 w cyfrowym kinie

@Mikrobi, post #1

Co Ty powiesz? Właśnie jedna z najwspanialszych rzeczy w kinie to możliwość oglądania na naturalnym ekranie z projektora i kliszy, nie jakichś wyświetlaczach LCD od komórek.

Byłbym zawiedziony gdyby to się zmieniło. Ale tak jak piszę wyżej, dawno w kinie nie byłem. Ostatnio to na "Shreku II", "Osadzie" (tytuł ang. "Village") i "Zakochanym bez pamięci" w kinie koło Promenady na Warszawskiej Pradze Południe.

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2017 08:35:27 przez Hexmage960
[#12] Re: Blade Runner 2049 w cyfrowym kinie

@SokOK, post #5

W większości kin jest 2K. Jeśli chcecie iść na igłę, to raczej tylko do IMAX-a.

A w analogowym kinie była jaka rozdzielczość na tak ogromnym ekranie? Nie było rozdzielczości, tylko slajdy. A nikt, po prostu nikt nie narzekał, że obraz jest słabej jakości. Bo nie był, był wysokiej jakości.

Nigdy nie narzekałem na słabą jakość w kinie analogowym.

Skąd to się bierze ten owczy pęd do 2K, 4K? Czyżby spece od marketingu robili ludziom bigos z mózgu?

Po co poprawiać coś co jest dobre, wręcz idealne? Rozumiem tylko, że taki cyfrowy obraz można dodatkowo przetwarzać, ale nadal mnie to nie przekonuje.
[#13] Re: Blade Runner 2049 w cyfrowym kinie

@Hexmage960, post #12

DRM. Możesz do danego kina wypuścić paczkę z filmem, którą da radę odtwarzać tylko w zadanym przez Ciebie czasie. Odpadają też koszty i teoretycznie opóźnienia wynikające dystrybucji rolek z filmem.
[#14] Re: Blade Runner 2049 w cyfrowym kinie

@teh_KaiN, post #13

To jak, nikt nie zauważył podobnych problemów ?
Jak tak to gratuluje i proszę napiszcie gdzie oglądaliście.
[#15] Re: Blade Runner 2049 w cyfrowym kinie

@Hexmage960, post #12

OK
[#16] Re: Blade Runner 2049 w cyfrowym kinie

@Mikrobi, post #1

Jak nie istnieją, jak istnieją. Wszystkie filmy QT kręci na taśmie 70mm. Inni ważni twórcy też. To problem dystrybutora, albo kina.
[#17] Re: Blade Runner 2049 w cyfrowym kinie

@JerzA, post #16

Proponuję zamknąć już tę jałową dyskusję
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem