Tak, forma strony się zmieniła, ale jest to głównie wynik usprzątania moich projektów. ADL już został ogarnięty, w kolejności będzie też silnik, który piszę w języku C, no i zwyczajne wpisy na blogu.
Pierwszy, mam nadzieję że ciekawy artykuł powinien już pojawić się w wakacje w lipcu. Będzie obejmował podstawy obsługi Deluxe Painta, czyli kolejne narzędzia z tych podstawowych, tzn. "freehand", rysowanie linii, wielokątów, okręgów i elips oraz wersje tych narzędzi z wypełnieniem.
Artykuł będzie ilustrowany zrzutami ekranu z Amigi, przedstawiającymi omawiane zagadnienia.
Później na pewno opiszę pracę z pędzlami, pracę z mikserem palety oraz niesamowite efekty specjalne, które DPaint oferuje.
Jeśli chodzi o praktyczne zastosowania w malowaniu to mam nadzieję, że w kolejności uda mi się zamieścić wpisy, w których omówię sposób malowania obiektów z życia wziętych - typu skóra, drewno, obrazy martwej natury itp.
W październiku bronię pracy magisterskiej i mam jeszcze teraz praktyki oraz jedną krótką pracę, ale mam sporo czasu by dokończyć grę i wrzucić artykuł.
Obecnie opracowałem dosyć uniwersalny silnik i powoli celuję w konkretną grę. Dzisiaj dopracowałem jeszcze jedną naprawdę ciekawą technikę rysowania przesuwanej mapy, którą teraz wykorzystuję. O tej technice na pewno opowiem szczegółowo.
A wszystkie rzeczy o których wyżej piszę wrzucę jak będą gotowe. Chciałbym w te wakacje zamieścić gotową grę, to jest priorytet.
A jeszcze w kwestii strony internetowej, to wszystkie materiały, które do tej pory zamieściłem (obrazki, archiwa itd.) oczywiście są cały czas dostępne. Gry takie jak "Robbo", "Nurek", "Skrzaty w krainie lodu", "Arktyczny Łowca", "Magazyn" są dostępne na podstronie.
Po pełnym uporządkowaniu powinny one być dostępne ze strony głównej, ale to troszkę potrwa.
Chciałem te gry dostosować do środowiska okienkowego, ale jeszcze nie wiem od czego zacznę.

Mam mały dylemat, bo bardzo chętnie wykorzystałbym obecne predyspozycje by te gry dokończyć.
W tej chwili rozpatruję "Magazyn", "Robbo", "Zaczarowaną Kopalnię" albo "Komandosów". Ale pewnie zrobię coś jeszcze prostszego.
Będę pracował dalej w tym temacie i jak będą efekty - o nich poinformuję. Zdaję sobie sprawę z tego jak jestem odbierany przez większość użytkowników, dlatego też robię co mogę, by zakończyć swój bieżący projekt.
Ostatnia aktualizacja: 30.06.2024 22:48:32 przez Hexmage960