[#1] Nowe obudowy z kickstartera - otwór na wyświetlacz
Mała prośba - może mi ktoś wskazać, który wyświetlacz OLED (np z Allegro) zadziała z gotekiem z FlashFloppy i będzie dobrze pasował do otworu, który jest przygotowany w nowej budzie do A1200?

[#2] Re: Nowe obudowy z kickstartera - otwór na wyświetlacz

@R222, post #1

To nie jest przypadkiem otwór na wyświetlacza 16×2? Te OLEDy do Goteka to są o wiele mniejsze.

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2018 20:16:05 przez panti1801
[#3] Re: Nowe obudowy z kickstartera - otwór na wyświetlacz

@R222, post #1

Mała prośba - może mi ktoś wskazać, który wyświetlacz OLED (np z Allegro) zadziała z gotekiem z FlashFloppy i będzie dobrze pasował do otworu, który jest przygotowany w nowej budzie do A1200?
Na pewno OLED chcesz, czy zwykły HD44870 16x2 z allegro ?
OLED do tego bedzie kosztował jakieś 70zł w Chinach a zwykły 16x2 pewnie ze 15zł na allegro.
[#4] Re: Nowe obudowy z kickstartera - otwór na wyświetlacz

@panti1801, post #2

Przy OLEDach trzeba by ramkę dorobić aby pasowały? wtedy na drukarce 3D nie powinno być problemu, tylko kwestia kolorów obudowy i dopasowania koloru wsadu w drukarce. Może wypowie się ktoś kto już dostał taką obudowę aby to potwierdzić.
[#5] Re: Nowe obudowy z kickstartera - otwór na wyświetlacz

@Architect1200, post #3

Tak mi jakoś się wydaje, że fajnie będą wyglądać białe litery na czarnym tle przy czarnej budzie szeroki uśmiech

A co myślicie o takim, tylko muszę poszukać z białymi cyferkami:
http://allegro.pl/wyswietlacz-oled-lcd-2x16-winstar-negatyw-zolty-i5125541441.html, te wymiary 66×16mm mniej więcej pasują do tego otworu w budzie, tylko znowuż wysokość 5,1mm to chyba będzie za mało.

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2018 20:30:11 przez R222
[#6] Re: Nowe obudowy z kickstartera - otwór na wyświetlacz

@R222, post #5

Pewnie ze OLED bedzie ładniej wyglądał. Szukaj tak aby Ci kontroler spasowal w tym wypadku pasuje bo to tez HD44780 poniewaz jakos w zgodzie z konwerterem I2C musisz polaczyc.
[#7] Re: Nowe obudowy z kickstartera - otwór na wyświetlacz

@Architect1200, post #6

Ostatecznie udało mi się uruchomić i wyświetlacz i pokrętło ale straciłem wenę na haratanie obudowy, więc pewnie gdzie indziej to wyląduje, najpewniej w jakimś CPC.
[#8] Re: Nowe obudowy z kickstartera - otwór na wyświetlacz

@Architect1200, post #6

Czy ten wyświetlacz oled będzie odpowiedni? wymiarów jeszcze nie sprawdzałem - chodzi tylko o kompatybilność z I2C.
[#9] Re: Nowe obudowy z kickstartera - otwór na wyświetlacz

@Architect1200, post #6

Ja kupiłem takie maleństwo OLED na Allegro do Arduino. Podpina się przez I2C, czy pójdzie z Gotekiem - nie wiem. Nie jest drogi.
PS. Nie doczytałem, widzę że ma pasować do otworu w obudowie z Kickstartera, a więc jest sporo za mały. Ale jak by ktoś szukał takiego... to może się nada :)
Z innej beczki, tu wychodzi pewien nie do końca oczekiwany plus obudowy przezroczystej - nie trzeba ciąć otworu, bo ten stopień przeźroczystości który jest, wystarcza w 100% do wygodnego korzystania z wyświetlacza wewnątrz.

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2018 09:24:06 przez wali7
[#10] Re: Nowe obudowy z kickstartera - otwór na wyświetlacz

@Adinfo, post #8

Tyle że on nie ma I2C, tylko SPI. Trzeba jeszcze konwerter np. taki https://botland.com.pl/konwertery-pozostale/2352-konwerter-i2c-dla-wyswietlacza-lcd-hd44780.html. Nie wiem czy będzie zgodny programowo, ale elektrycznie na pewno ;)
[#11] Re: Nowe obudowy z kickstartera - otwór na wyświetlacz

@wali7, post #10

Mam takie dwa konwertery. Zobaczymy czy OLED z tym zadziała.
[#12] Re: Nowe obudowy z kickstartera - otwór na wyświetlacz

@Adinfo, post #11

Jak ktoś szuka, to tu macie działające, sprawdzone pewniaki z gotekiem FF:
i2c
wyswietlacz
encoder
buzzer
[#13] Re: Nowe obudowy z kickstartera - otwór na wyświetlacz

@R222, post #12

Mam takie same konwertery ale kupione u majfrendów (LCD 2x16 + i2c) wychodziły już z przesyłką po około 7 zł za komplet.
[#14] Re: Nowe obudowy z kickstartera - otwór na wyświetlacz

@Adinfo, post #13

Właśnie miałem to napisać. I2C 1,17$ + LCD1602 1,30$.
[#15] Re: Nowe obudowy z kickstartera - otwór na wyświetlacz

@Drakon, post #14

Ale ja chciałem OLED'a i takiego kupiłem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem