kategoria: A500
[#1] Gotek z Chin
Kupiłem 2 Gotki jeden chciałem na HXC przerobić kupiłem na znanym wszystkim sklepie internetowym licencje a drugi miał być bez przeróbki. .Pożyczyłem od kumpla pena od Gotka działającego na jego sprzęcie też ma A 500 wkładam do swoich Gotków i nie czytają oba tego pena ,co robię nie tak.?
[#2] Re: Gotek z Chin

@marcinm, post #1

Do Gotka zwykłego potrzebny plik SELECTOR.ADF a do Gotka z HXC to jaki plik aby działało.?
[wyróżniony] [#3] Re: Gotek z Chin

@marcinm, post #2

Gotek bezpośrednio z Chin nie zadziała z Amigą.
Należy wgrać nowe firmware. (Cortex, HXC lub FlashFloppy).
Jeśli kupiłeś firmware hxc to powinien dostać również instrukcje jak należy przygotować pendrive
[#4] Re: Gotek z Chin

@Norbert, post #3

Tak dostałem instrukcje bo kupiłem licencję ale skąd licencje Cortex
[wyróżniony] [#5] Re: Gotek z Chin

@marcinm, post #4

Szkoda zdrowia na cortex skoro jest flash floppy, no ale skoro chcesz.
[#6] Re: Gotek z Chin

@marcinm, post #4

Wszystko powie Ci wujek Gugl.
Na tym forum tez jest kilka wątków na ten temat
[#7] Re: Gotek z Chin

@R222, post #5

Cortexa chce bo ma mój kolega skopiuje jego pena i gotowe .
[#8] Re: Gotek z Chin

@marcinm, post #7

Niezbyt pomoże samo skopiowanie plików.
[#9] Re: Gotek z Chin

@marcinm, post #1

To ja się podłacze. Też kupiłem 2 goteki z Chin, SFRC922D, sflashowalem flashfloppy, ale nie działa, pokazuje sie tylko F-F ale nic nie czyta z pena. Pen jest czytany na innym goteku i działa. Sflashowałem następnie Cortexem i to samo, na wyswietlaczu ---. Pisac do sprzedawcy z Aliexpresu czy coś robie zle?

edit: jakiś chinski debil zlutował dwa środkowe piny z lucie złącza usb. japrdl

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2018 01:47:58 przez michal_zukowski
[#10] Re: Gotek z Chin

@michal_zukowski, post #9

Obie sztuki miały taki zlutowany mostek w USB?
Jak kupuję Gotek zawsze sprawdzam w PC podpięty i wkładam pendrive z dowolnymi plikami, wtedy wiem, że Gotek widzi te pliki i mogę się między nimi przełączać - taki ogólny test. Dopiero potem programuję.
[#11] Re: Gotek z Chin

@Adinfo, post #10

Nie, drugiego goteka nie sprawdzalem jeszcze ale nie ma połączonych scieżek.
A tutaj ten co nie działa, pełna profeska:
https://tinyurl.com/y7ta5fwl

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2018 09:40:29 przez michal_zukowski
[#12] Re: Gotek z Chin

@michal_zukowski, post #11

oj tam... się chińczyczkowi ręka omsknęła.
[#13] Re: Gotek z Chin

@michal_zukowski, post #11

Ja sobie kiedyś podłączyłem goteka do CPC, a sobie zapomniałem, że tam zasilanie na floppie jest na odwrót i poszło na goteka 12V. Gotek przeżył ale zakumałem co źle zrobiłem dopiero przy drugim spalonym pendrive ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2018 10:28:37 przez R222
[#14] Re: Gotek z Chin

@R222, post #13

Ja ostatnio zamówiłem goteka i PCB jest trochę inne od moich "starych" egzemplarzy. Ma 9 pinów w miejscu gdzie podłącza się programator zamiast standardowych 8(miejsc na piny). Ktoś wie do czego dodatkowy pin?
[#15] Re: Gotek z Chin

@pong777, post #8

Jak wgram do Gotka Cortexa to pen kolegi nic nie da.?
[wyróżniony] [#16] Re: Gotek z Chin

@marcinm, post #15

Wtedy powinno zadziałać. Tylko później nie pisz, że ci kiepsko działa i nie możesz savów robić. Cortex ma dużo niedociągnięć i nie jest rozwijany. Jak masz jak wgrać firmware to lepiej posłuchaj kolegów z forum i wgraj Flash Floppy. Jest ciągle rozwijany, poprawiany, ma trochę dodatkowych funkcji jak podłączenie wyświetlacza, pokrętła, głośniczka(w sposób cywilizowany). Dlaczego chcesz się pchać w Cortexa?
[#17] Re: Gotek z Chin

@MariuszK, post #12

Gorzej jak cała partia jest zwalona. Kupiłem kiedyś na Allegro dwa webcamy, które po wpięciu do USB wyłączały kompa (w laptopie poszedł bezpiecznik od USB). Okazało się, że +5V jest zlutowane z masą. Napisałem do sprzedawcy, który miał już kolejne reklamacje z tego tytułu. Wszystkie egzemplarze miały ten feler - facet siedział z lutownicą i poprawiał paręset sztuk
[#18] Re: Gotek z Chin

@snifferman, post #16

Witam po długiej nieobecności.

Będę miał na dniach za darmo A500 działającą, z uszkodzonym flopem.
Jaka jest różnica między tańszym Gotekiem z Flash Floppy, a droższym z HxC?
Lepiej brać od razu z HxC?
[#19] Re: Gotek z Chin

@Nightmare777, post #18

Sam sobie odpowiedziałeś. Różnica jest w cenie.
[#20] Re: Gotek z Chin

@Norbert, post #19

Odpaliłem Goteka z FF i na początku wszystko było ok, jednak po wyłączeniu i włączeniu Amigi z pendrivem w Goteku przestał działać wyświetlacz numeryczny ? Przypadek czy coś się spaliło ?
[#21] Re: Gotek z Chin

@ViruS, post #20

Sprawdź czy kabelki się nie poluzowały.
Ale po za tym Gotek działa poprawnie ?

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2019 07:31:38 przez Norbert
[#22] Re: Gotek z Chin

@Norbert, post #21

Ogólnie wydaje się że działa. Bo install disk startuje, Workbench też. Całość jest zapakowana do Amigi i poskręcana. Zaczęło się od tego że jak chciałem przygotować dysk to pojawił się komunikat że dyskietka zabezpieczona przed zapisem. Zrobiłem restart kompa i kupa, nie świeci.
[#23] Re: Gotek z Chin

@ViruS, post #22

Możesz opisać co ma gotek do przygotowania dysku ?

Uruchom bez pendriva, powinno wyświetlać się F-F i sprawdźczy przewody od wyświetlacza się nie poluzowały.

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2019 12:03:43 przez lopezpb
[#24] Re: Gotek z Chin

@lopezpb, post #23

Na Goteku miałem obrazy dyskietek systemowych. Tak ja wiem że to durne pytanie i proszę powstrzymajcie się od zbędnych komentarzy ale czy jest możliwe że wyświetlacz się spalił po odpaleniu kompa z penem w stacji ? Chyba jest to tak samo prawdopodobne jak poluzowanie się kabla w nieruchomym urządzeniu.

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2019 19:04:23 przez ViruS
[#25] Re: Gotek z Chin

@ViruS, post #24

Pen w usb nie ma wpływu na działanie wyświetlacza. Otwórz i sprawdź czy zasilanie dochodzi. Czasami jakość lutowania goteków pozostawia wiele do życzenia i trzeba co nieco poprawić.
[#26] Re: Gotek z Chin

@ViruS, post #24

Nie ma takiej możliwości, musisz jeszcze raz rozkręcić i sprawdzić.
[#27] Re: Gotek z Chin

@lopezpb, post #26

Ok, sprawdzę to. Dzięki za info. Swoją droga wczoraj odpaliłem Amigę z kartą SD 2GB i zainstalowanym gołym systemem. Radość i emocje porównywalne do tych kiedy kupiłem swoją pierwszą Amigę. (Sprzęt leżał w szafie do ostatnich 15 lat) :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem