[#1] MAPROM w Blizzardach
Jak dokladnie dziala opcja MAPROM w kartech Blizzarda . Przestawiam zworke na MAPROM i nie , nie zauwazam zadnej roznicy ...?
------------------
Czego to jest wynikiem mam kosc 32MB 60ns i ona nie chce chodzic na 60ns , a mam druga 32mb 70ns i ona spokojnie idzie z 60ns . Czego to jest wynikiem ?
------------------
Jakie parametry musi spelniac kosc 64MB lub 128MB zeby chodzila z blizzardem 60ns poprawnie i czy sa takie pojemnosci jak 128MB , gdzie mozna kupic ?
------------------
AMIGA FOREVER !!!

[#2] Re: MAPROM w Blizzardach

@tomg, post #1

Jeżeli masz zworkę na MAPROM to zauważysz to po zmniejszeniu dostępnej pamięci FAST, dokładnie o pół Mega. Możesz to zauważyć na belce Workbencha lub np. programem SysInfo sprawdzając pamięć FAST. Co daje mapowanie, nieznacznie przyspiesza działanie systemu. Ja osobiście nie mapujeRomu.

[#3] Re: MAPROM w Blizzardach

@spiryt, post #2

Mapowanie romu daje zuważalne przyspieszenie systemu.
Przykład:
-bez mapowania ROM-u
na apollo 040-40 uruchamiam delitrackeraII wgrywam mp3
ustawieniea stereo, częstotliwość 22050 Hz jakość High --> mp3 się tnie
-ROM jest zmapowany ( ale określenie ;) )
przy takich samych ustawieniach mp3 się nie tnie i jeszcze mogę otworzyć okno i coś przeglądać :))

Warto mapować ROM, nie ma może przyrostu MIPS-ów ale system działa szybciej :).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem