[#1] Animbrush w dpaint 5
Cześć,
Mam rozrysowane poszczególne "klatki" -jeden rząd to jedna animacja.
Jak zrobić z tego animBrush?

Wyobrażam sobie to tak:
1. Wycinam brush-a
2. Wciskam klawisz i zostaje on zapamietany jako klatka
3. Powtarzam krok 1

Tylko jakoś nie mogę tego zrealizować w realu.

[#2] Re: Animbrush w dpaint 5

@peceha, post #1

Jako posiadacz instrukcji spieszę z pomocą.

Otóż AnimBrusha robi się nieco inaczej. Musisz:

• Stworzyć animację przez dodanie klatek,
  • W każdej klatce animacji umieścić jedną klatkę AnimBrusha w tej samej pozycji, a następnie:
  • Wybrać Anim->AnimBrush->Pick Up i zaznaczyć miejsce. Zostaniesz poproszony o wpisanie liczby klatek animacji. Wtedy każda klatka zostanie automatycznie wycięta i powstanie AnimBrush.

Żeby to co narysowałeś automatycznie przenieść w jedno miejsce polecam skorzystać z Makr i/lub ARexxa. Na ARexxie się znasz, więc powinieneś sobie poradzić. W razie czego służę dalszą pomocą.

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2018 20:34:33 przez Hexmage960
[#3] Re: Animbrush w dpaint 5

@Hexmage960, post #2

Dzięki.
Instrukcje widać się przydają, bo bym myślał i myślał.
Całkiem sprawnie to poszło wg tego co napisałeś. OK

Edit
Ciekawe tylko jest to że dpaint nie potrafi wgrać własnego animBrush-a
Mogę, to co zrobiłem podejrzeć np opusem ale gdy chce wgrać do dpaint (anim >animbrush>load) to dostaje błąd :

_can't load
...
Dpaint I/o problem

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2018 20:53:36 przez peceha
[#4] Re: Animbrush w dpaint 5

@peceha, post #3

Hej, po wnikliwych testach wygląda na to, że AnimBrush musi mieć szerokość co najmniej 17 pikseli. Jak jest węższy - występuje ten błąd.
[#5] Re: Animbrush w dpaint 5

@Hexmage960, post #4

Czyli chyba przejde na PPaint-a albo zostawie tak jak mialem do tej pory czyli bede wycinal kolejne kafle z pliku. Pomyslalem nad animBrush-em bo od razu mialbym podglad jak to sie prezentuje i w locie moglbym latwo nanosic zmiany.
[#6] Re: Animbrush w dpaint 5

@peceha, post #5

A nie mógłbyś wycinać swoje brushe 17 pikseli szerokości z pikselami tła po prawej? I tak wszystkie one leżą w odrębnych klatkach, więc da się to zrobić bez problemu.
[#7] Re: Animbrush w dpaint 5

@Hexmage960, post #6

Właściwie to czemu nie i tak będzie ten 17ty przezroczysty.
Ok,biorę się za składane tego od nowa, he he.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem