[#1] Czy to jeszcze Atari?
Od paru dni Atarowcy roztrząsają czy takie rozszerzenia jak VBXE i Rapidus są nadal małym Atari czy już nie.
http://atarionline.pl/forum/comments.php?DiscussionID=4490
[#2] Re: Czy to jeszcze Atari?

@ZbyniuR, post #1

Przestudiowałem bardzo dokladnie podany wątek i bardzo dobrze trafiła do mnie argumentacja oparta na porównaniu do motocykli czy samochodów. Oczywiście, że nadal jest to Atari.
[#3] Re: Czy to jeszcze Atari?

@saksela, post #2

Wg. mnie, Maluch ze silnikiem Malucha to po prostu Maluch.
Ale Maluch ze silnikiem Porsche to już hybryda która z racji swojej mocy powinna startować w kategorii "Porschawek" a nie Maluchów.
Dlatego moim zdaniem gdyby demko na Rapidusa lub na VBXE albo na Chameleon64 czy SuperCPU startowało w kategorii oldskool 8bit, to powinniśmy ostro protestować.
Powinny mieć osobną kategorię "potworów", lub ewentualnie startować ze 16bit.
Choć z racji dat ich pojawienia się na świecie, nijak nie nazwałbym tego oldskoolem.
[#4] Re: Czy to jeszcze Atari?

@ZbyniuR, post #3

Więcej do myślenia daje mi przykład ze SNES-em, (na początku wątku), i grami które mają w sobie bebeszki niekiedy mocniejsze od samej konsoli. I pytanie brzmi czy SNES z takim kartem to też jest SNES?

Hmmm. Pozwolę sobie zauważyć że wszystkie te karty do SNESa mają kilka cech wspólnych których nie mają te kontrowersyjne rozszerzenia do 8bitówek.

1. Nie trzeba nic lutować ani nawet rozkręcać aby je podłączyć.
2. Nie mają osobnego wyjścia video które omija bebechy konsoli.
3. Stworzono je w 20ym wieku. Soft do nich też. :)
[#5] Re: Czy to jeszcze Atari?

@ZbyniuR, post #1

Na Atarowym forum powstał kolejny podobny wątek
"Co definiuje (czy) to jeszcze Atari?"
http://atarionline.pl/forum/comments.php?DiscussionID=5151
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem