[#1] Prawie jak pytanie typu "co bylo pierwsze..."
Czesc
ponizej znajduje sie obrazek a na nim super hero.
Czy gosciu patrzacy na polnoc powinien widziec kafel ze znakiem zapytania czy nie?
Czy te dwa "narozniki sciany" maja prawo zaslonic caly kafel?
Jako ze nie mam na chwile obecna innych zmartwien to od dwoch dni walcze sam ze soba starajac sie odpowiedziec na to pytanie szeroki uśmiech ... a jest to sprawa bardzo wazna wbrew pozorom :)

[#2] Re: Prawie jak pytanie typu "co bylo pierwsze..."

@peceha, post #1

[#3] Re: Prawie jak pytanie typu "co bylo pierwsze..."

@mikecios, post #2

Hehe, na poczatku myslalem ze podales linka do obliczania FOV (field of view) a tu mnie niezle zaskoczyles jak zobaczylem gdzie to prowadzi szeroki uśmiech
Mysle jednak ze tak gleboko w to nie wejde - mam swoja teorie i chyba ona sie sprawdzi. Chodzi o proporcje rysunku:
-sciany cienkie , maly koles no i duzy kafel to wtedy pole z pytajnikiem powinno byc odkryte
-jesli natomiast na kaflu bedzie "ciasno" czyli czlowieczek blisko scian to pytajnik znika

Osobiscie jestem za wersja pierwsza bo wprowadzenie tego naroznika jako ogranicznik w FOV strasznie ale to strasznie ograniczy pole widzenia
[#4] Re: Prawie jak pytanie typu "co bylo pierwsze..."

@peceha, post #3

A ja Ci powiem że skoro nie chcesz wchodzić w wikiszczegóły to żebyś po prostu zrobił tak żeby było dobrze. Przetestuj oba warianty i zobacz jak to lata.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem