Oscar być może jest typowo średnią platformówką, ale zawsze lubiłem go ze względu na wysoką jakość grafiki i muzyki. Platformówka wydana w 1993 przez Flair była moją pierwszą grą na Amigę1200 z zestawu Desktop Dynamite.

Już kiedyś zastanawiałem się czemu grafiki na opakowaniu po mojej Amidze różniły się od tego co było rzeczywiście w grze.
Obrazek w prawym górnym rogu pochodzi z intra w wersji CD dla PC:
https://www.youtube.com/watch?v=Vf3yzk8xsXY (i ta wczesna animacja 3d wygląda okropnie).
Obrazek w lewym dolnym rogu to wczesny ekran tytułowy, z wersji kiedy jeszcze nie było animowanego morza na początku gry.
Ktoś w Flair po prosu pomylił materiały promocyjne, albo nie zweryfikował ich przed wysłaniem do Commodore.
Jeśli lubicie platformówki to zapewne zauważyliście też że Oscar zbudowany został na tym samym silniku co wydany rok wcześniej (1992) Trolls. Kilka miesięcy temu miałem przyjemność przeprowadzenia szybkiej i krótkiej rozmowy z Philip'em Nixon'em odpowiedzialnym za stworzenie oprawy graficznej i audio do obu gier.

Oscar w swoich początkach miał być sequelem Trolls'a, jego drugą częścią jak donosił ASM z 93.
Philip musiał stworzyć nowe animacje dla trolla w każdym stroju do każdego kinowego etapu. Jak już skończył swoją pracę to Flair zdecydowało że trzeba zmienić głównego bohatera, płacenie za możliwość wykorzystania wizerunku trolla w swojej grze nie kalkulowało im się z tym co zarobili na pierwszym Trolls'ie. Trolls był uroczy, miły i generalnie pasował bardziej dla dziewczyn niż męskiego grona odbiorców gier. Potrzebowali nowego bohatera do swojej gry który będzie bardziej szalony, ostry i generalnie bardziej cool jak Sonic.

i tak narodził się wiewiór z dziwaczną fryzurą na swej głowie, a Philip musiał od nowa zabrać się za tworzenie animacji dla głównego bohatera. Z gry skasowano kilku cudacznych cukierkowych przeciwników, zostawiono tych pasujący do filmów. W pierwszej nowej wersji (preview dla pisma Joystick z 93, numer 40) Oscar zbierał małe złote statuetki, ale żeby uniknąć problemów z prawami autorskimi ostatecznie zastąpiono je figurkami z podobizną głównego bohatera.
Następnie poprawiono grafiki w tle by miały więcej szczegółów i dodano stroje w zależności od scenografii filmowej.