[#11]
Re: Ilu userów amigi przeszło na linuxy
@marcinn,
post #1
Amigę sprzedałem w 2000 roku i przesiadłem się na PC z Debianem. Potem było Ubuntu (jak pracowałem w Canonicalu), teraz jest Fedora (pracuję w Red Hacie) na kompach w domu, Debian na serwerach (bo wolę go niż RHEL tam).
Stawianie Linuksa na Amidze m68k nie ma sensu. Na AGA+68040/40 zostajesz w zasadzie z konsolą tekstową bo X11 muli strasznie (brak chunky boli). Może na zestawie ze wspieraną kartą graficzną X11 miałoby sens ale wtedy "wolność" procka zabije. Nie wiem jak na Amidze z PPC.
AmigaOS mi nie brakuje. To był ciekawy system zabity przez brak rozwoju. Z mojej perspektywy nawet MorphOS czy AmigaOS 4 są po prostu przestarzałe i niezdatne do mojego codziennego użytku.
Brakuje mi MUI (konfigurowalność wszystkiego co widzisz na max), brakuje mi startup-sequence, WB Startup, dwustanowych ikonek. tooltypów w ikonkach, ściąganych ekranów, RAM Disku.
Mając AGA i monitor mono MUI skonfigurowałem raz. Tak by wyglądało ok. Dzisiaj wybieram temat w KDE, określam kolor akcentu i wybieram fonty oraz ich wielkość. Reszta robi się sama. Nie potrzebuję konfigurować co program jaka tekstura ma być gdzie.
startup-sequence? Masz /etc/rc.local w wielu dystrybucjach, masz opcję na własne #?.service i ich uruchamianie czy z poziomu systemu czy z poziomu użytkownika.
WBStartup? GNOME, KDE, XFCE mają wygodne konfigurowanie co ma się odpalić przy starcie sesji i umożliwiają zapisanie sesji tak by po zalogowaniu uruchomić co było uruchomione przy wylogowaniu.
Ikonek na blacie nie używam, programy do zarządzania plikami mam ustawione na niepokazywanie ikon.
Ściągane ekrany? Sporadycznie tego używałem przez 6 lat używania Amigi.
RamDysk? Masz tmpfs w Linuxie. Domyślnie zamontowany na /tmp/