Tylko na PPA. Kilka lat temu tutaj pojawiło się kpiące określenie "Super Frog i gradienty w Deluxe Paintcie" jako wyznacznik pewnego standardu, czym Amiga współcześnie jest dla obecnych posiadaczy. I to się przyjęło
Ale prawdą jest, że portal PPA ma najwięcej użytkowników spośród polskich portali. Zatem dla 90% ogółu polskich użytkowników Amig - Amiga to Super Frog, zaś dla 10% Amiga to niespełnione marzenia o mainstreamowej platformie z akceleratorem 3D.
W moim odczuciu geneza i historia Amigi jest bardzo istotna. Jakby ktoś przyjrzał się pracy, wykonanej przez programistów z Commodore-Amiga-Technical-Support to zobaczy, że oni robili rzeczy wspaniałe.
Wprowadzali innowacje software'owe, jakie się ludziom nie śniły - system Datatypów, rozszerzenie standardu IFF, sterowniki DOSDrivers, AmigaGuide, Installer, programy typu Commodity.
Z jakichś względów producent upadł i ta praca została zatrzymana ze względu na brak dofinansowania. Pamiętajmy, że gdyby Commodore wypuścił - teoretycznie - zupełnie nową platformę bazującą na PA-RISC, nowy system operacyjny na bazie Windows NT - może by się to przyjęło, może powstało by coś zupełnie nowego, być może ochrzczone nazwą "Amiga" i - pewnie - znalazłoby się wiele osób, którym by się to podobało.
Historia Amigi to jednak nie nowinki sprzętowe, ale długie, bo trwające wiele lat, przebywanie w niszy. Wydawanie czasopism dla platformy teoretycznie martwej. Jednak energia tych ludzi pozwoliła marce przetrwać, a nawet się w pewien sposób rozwinąć.
Ja to cenię w Amidze najbardziej - chęć przetrwania, jak również wszystkie te wspaniałe gry, które powstały przed i po 1994 roku.
Platforma PC zgarnęła później wszystko, jako najprężniej rozwijająca się. Do PC można było włożyć wszystkie te nowe "zabawki".
Ja nie czuję NextGena tak jak koledzy. W teorii jest to naturalne rozwinięcie idei Amiga OS na nowych platformach. Wolę jednak ten okres, kiedy Amiga, pozostając w niszy, przetrwała.
A jeśli chodzi o DPainta, to ja z przyjemnością poznaję jego możliwości dzisiaj.

Gradienty to stereotyp, gdyż DPaint ma mnóstwo innych, wspaniałych funkcji.
Superfrog to też stereotyp. Choć gra znakomita, jest mnóstwo innych.
Ostatnia aktualizacja: 13.06.2018 17:17:51 przez Hexmage960