[#1] Cdtv ll
Dysponując obecnym sprzętem, jest możliwość wykonania nowych obudów do Amigi i takie też powstają.
Czy nie fajnie by było skopiować obudowę od cdtv ll i wepchnąć tam np bebechy od a1200?
Dwójka ma przecież nietuzinkowy wygląd nawet w dzisiejszych czasach.
[#2] Re: Cdtv ll

@Shredder, post #1

radziłbym zejść na ziemię...
cdtv nigdy nie była w centrum zainteresowania amigowców i wiesz co? nic się w tej kwestii nie zmieniło... jest to najbardziej pomijana, niedoceniana, olewana amiga ever...

nawet jeżeli ma wiernych kibiców to są oni mniejszością i nikt masowo nie będzie się podejmował takich projektów... bo ludzi którzy kochają ten sprzęt jest garstka...

powiem więcej... robiąc fajne turbo dla A500/A2000 itd... wystarczyło by pewnie tylko jakieś delikatne poprawki uwzględnić by to też zadziałało z cdtv, ale twórcy mają nas gdzieś...

jedynie pochwała należy się dla projektu Savyna68k

nie znam innych wspóczesnych turbo dla cdtv, mimo, że dla A500 jest ich masa...a to prawie to samo...
[#3] Re: Cdtv ll

@zmiennik, post #2

ktoś się może orientuje odnośnie gdzie lub od kogo można zakupić sobie Savyna68k do cdtv??
[#4] Re: Cdtv ll

@zmiennik, post #2

Przeciez jest karta o Matze, którą sprzedawał na allegro forumowicz rj1307. Mam u siebie, działa elegancko. Do tego jest dość tania.
[#5] Re: Cdtv ll

@michal_zukowski, post #4

Wypłakiwałem się po paru(nastu?) piffkach wczoraj hehe
ale o tej karcie nic nie słyszałem, powiesz coś o niej więcej?
jaki procek, ile pamięci, jak się nazywa?
[#6] Re: Cdtv ll

@Shredder, post #1

Tylko, że obudowy "zwykłych" Amig to dwie wytłoczki plus klika detali z takiego samego plastiku. Obudowa CDTV, podobnie jak sprzętu RTV, to nieco bardziej skomplikowana sprawa.

Jak ktoś ma takie pragnienia, to można poszukać jakiegoś podobnego odtwarzacza CD albo DVD i tam wsadzić A1200. Używane teraz grosze kosztują.
[#7] Re: Cdtv ll

@Shredder, post #1

A może do takiej obudowy?
[#8] Re: Cdtv ll

@zmiennik, post #5

https://github.com/MHeinrichs/CDTV-RAM-IDE

8mb ramu i sterownik IDE zgodny z oktagonem. Trzeba troche kombinować z bootowaniem w trybie CDTV, ale ogólnie polecam.
[#9] Re: Cdtv ll

@michal_zukowski, post #8

Ja myślałem, że piszesz o jakimś turbo do cdtv, a to zwykły fast jest, przy czym nawet gorszy od naszej rodzimej Savynki.
[#10] Re: Cdtv ll

@zmiennik, post #9

Osiągi ma lepsze jeśli chodzi o pamięć i IDE, z punktu działa też z ks1.3.
Inna sprawa, że choć ma w nazwie CDTV to jest to lekkie nieporozumienie, bo w trybie CDTV priorytet ma zawsze FDD i CD-ROM więc trzeba pokombinować żeby zabootować z HDD i tutaj Savyna jest "lepsza".
[#11] Re: Cdtv ll

@Kilos, post #10

To wina cdboostrapa. Cloanto mogłoby wypuścic fixa do tego.
[#12] Re: Cdtv ll

@zmiennik, post #2

Nie wiem czy doczytałes ale chodzi mi o cdtv w wersji drugiej, a nie jakieś twe wywody o a500 czy 2000 rozszerzeniach do nich...
[#13] Re: Cdtv ll

@Kilos, post #10

a masz jakieś porównanie, np mips czy transfery dysku dla Savynki+ i tego od Matze?
Przy taktowaniu 14mhz powinna dać troszkę lepsze rezultaty, moja akurat się naprawia więc nie sprawdzę i nie pamiętam.
[#14] Re: Cdtv ll

@Shredder, post #12

CDTV w wersji drugiej jest podobne do 90% odtwarzaczy CD z tego okresu i wg mnie brzydsze od wersji zwykłej. Tak naprawdę zwykłemu CDTV brakuje tylko szybszego cedeka i pcmcia. Reszte rzeczy z CDTVII można mieć jako opcje.
[#15] Re: Cdtv ll

@Shredder, post #1

Ja mam zdewastowana obudowę od CdTV i przekładam tam a 1200.
[#16] Re: Cdtv ll

@Shredder, post #1

po za tym II

istnieje raczej 3

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2018 18:19:33 przez Dorian3d
[#17] Re: Cdtv ll

@zmiennik, post #13

Nie mam wersji plus, miałem na myśli wersję "zwykłą". To są ogólnie niewielkie różnice nad którymi nie warto się rozwodzić. Przy 14MHz na pewno rezultaty są lepsze.
[#18] Re: Cdtv ll

@Kilos, post #17

czyli nie ma osoby zajmującej się projektem Savyna68k i jej dystrybucją
[#19] Re: Cdtv ll

@mkdevil666, post #18

będzie
[#20] Re: Cdtv ll

@mkdevil666, post #18

Poczekaj jeszcze trochę. Z pewnych źródeł wiem, że prawdopodobnie wyjdzie nowa karta do cdtv. Więcej nie powiem, bo nie wiem czy mi wolnoOK
[#21] Re: Cdtv ll

@Dorian3d, post #16

I co nie jest piękna?
CD wysuwane, stacja wbudowana, na pokładzie pcmcia.
Czego chcieć więcej. 100x lepsza od a600.
[#22] Re: Cdtv ll

@Shredder, post #21

No... i do tego 4510 na pokładzie, szkoda że tych CDTV-CR nie wypuszczono więcej, byłoby skąd rypać CPU do C64DX ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem