kategoria: A1200
[#1] Zakup A1200
Mam możliwość zakupu A1200, nierozbieranej z oryginalną plombą. Chciał bym się zapytać bardziej doświadczonych amigowców na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Ponieważ Amiga jest goła, bez kabli, zasilacza myszki, na zakup zabrał bym swój zasilacz od mojej A600 (da radę ?), myszkę i przewód wideo dodatkowo ponieważ nie mam nagranych dyskietek z programami AGA, ale mam interface Amiextfdd z gotekiem działające jako DF1, więc na pena nagrał bym jakieś programy wymagające AGA aby sprawdzić dźwięk i obraz, co byście polecili aby uruchomić?

ps. wiem, że wymiana kondensatorów będzie konieczna po zakupie.
[#2] Re: Zakup A1200

@lopezpb, post #1

W sumie tyle, jak dziala dzwiek, obraz i floppy to raczej warto kupować, szczególnie że i tak wymienisz kondesatory. Klawiaturę sprawdz, czy wszystkie klawisze działają.
[#3] Re: Zakup A1200

@lopezpb, post #1

Sprawdź ogólnie sprawność komputera tak jakbyś sprawdzał A600, raczej nie zdarzy się przypadek by tryby ECS działały, a AGA nie, choć na pewno warto sprawdzić sprawność pełnych 2 MB CHIP.
Właściwa jakość (obecność ) dźwięku stereo może sporo powiedzieć o stanie kondensatorów i ewentualnych szkód, podobnie działanie FDD (o kondensatorach na płycie i w samej stacji).
[#4] Re: Zakup A1200

@lopezpb, post #1

Przede wszystkim, nie otwierać Amigi z oryginalną plombą. Doczyścić i skompletować box-a na półkę, a do ew. rozbudowy kupić drugą.
[#5] Re: Zakup A1200

@Daclaw, post #4

Tia, a potem się martwić że płyta zeżarta
[#6] Re: Zakup A1200

@QUAD, post #5

True.
Co ciekawe z C64 jakos kondki trzymają rewelacyjnie.
Czyżby jakosciowo były o niebo lepsze ?
[#7] Re: Zakup A1200

@Daclaw, post #4

Dziewicę trzymają wartość do 25-ki potem W celach higienicznych lepij plombe zerwać.
Bez skojarzeń
[#8] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Zakup A1200
[#9] Re: Zakup A1200

@mikecios, post #6

c 64 jest jak

Kondensatory

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2018 17:19:56 przez Dorian3d

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2018 17:20:01 przez Dorian3d
[#10] Re: Zakup A1200

@Dorian3d, post #9

Amiga z taką plombą jest jak Kot Schrödingera, może być skopana i sprawna jednocześnie.
[#11] Re: Zakup A1200

@ZbyniuR, post #10

Amiga z plombą teraz 500pln + zerwanie plomby i wymiana kondensatorów za 100pln. Efekt; Amiga za 3 lata wartość 600. I druga opcja; Amiga z bezcenna plombą schowana do szafy 500pln. Efekt; amiga za 3 lata z rozlanymi kondensatorami + naprawa płyty -400pln, wartość 200pln. Plomba górom!!!!
[#12] Re: Zakup A1200

@Stoopi, post #11

Plomba u dentysy 100pln.
Nowa
[#13] Re: Zakup A1200

@michal_zukowski, post #2

Plomba niestety będzie zerwana na 100% aby wymienić kondensatory.

Czyli dźwięk/obraz/stację/porty joystików/DF1 spoko sprawdzę.

Czy WB 3.1 uruchomi się na KS 3.0? Bo mam takie dyskietki.
Jak przetestować klawiaturę w WB? odpalić shella i wpisać literki + restart? czy da się jakoś mądrzej?

Sorki za "banalne" pytania ale 1200 nie kosztuje już kliku złotych i nie chcę wtopić :)
[#14] Re: Zakup A1200

@mikecios, post #12

Panowie, może to nie przystoi ale muszę zapytać: nie próbował nikt tak odkleić plomby aby jej nie uszkodzić i możliwe było ponowne naklejenie? (np podgrzać?)
[#15] Re: Zakup A1200

@Beliar, post #14

Wiele osób próbowało. Kiedyś o tym gdzieś czytałem. Efekty były optymistyczne.
[#16] Re: Zakup A1200

@Beliar, post #14

Można też kupić plombę w wersji "kolekcjonerskiej" i nie przejmować się, że oryginalna wyląduje w koszu.
[#17] Re: Zakup A1200

@recedent, post #16

Już widzę te oferty "Amiga 1200 RARYTAS oryginalna plomba wymienione kondensatory".
[#18] Re: Zakup A1200

@Kilos, post #17

Też o tym myślałem, ale ugryzłem się w język. Ogłoszenia typu "mam na sprzedaż amigę 1200 z oryginalną, nienaruszoną plombą i kondensatorami tantalowymi" byłyby hitem memów. A może warto spróbować
[#19] Re: Zakup A1200

@Daclaw, post #4

Jak dla mnie to A1200 i A600 z plombami to akurat na niekorzysc swiadczy w dzisiejszych czasach. Ryzyko syfu wewnatrz jest juz calkiem spore. Tak jak koledzy powyzej napisali kondzioly mogly sie posypac a jesli jakims cudem jeszcze nie wylaly to lada moment to uczynia.
[#20] Re: Zakup A1200

@Axi0maT, post #19

Amiga 1200 kupiona szeroki uśmiech

Oczywiście dobrze, że pojechałem osobiście, bo opisana była "sprawdzona, sprawna" a niestety ma swoje problemy, nie działa prawy kanał audio i composite video :( a stópki od spodu przypominały w konsystencji gumę do żucia!? przez co uświniłem sobie bagażnik w aucie

RGB, klawiatura, fdd, df1, mysz, joy, sprawdzone i działa.

Plomba już zerwana, otworzyłem ją aby określić uszkodzenia i co ciekawe płyta wygląda bardzo dobrze, nie widać aby jakieś kondensatory były spuchnięte lub wylane, może po prostu ze starości wyschły ? Tak czy inaczej zacznę od wyczyszczenia płyty z kurzu i wymienię wszystkie kondensatory (oby pomogło ).

W A600 mam przełącznik KS 1.3/3.1 czy w A1200 też da się coś takiego zrobić? bo nie ukrywam, że zdziwiłem się, że KS jest na 2 kościach, myślałem, że uda się przełożyć z A600, ale nic z tego :(
[#21] Re: Zakup A1200

@lopezpb, post #20

Z reguły kondensatory smd w A sikają pod siebie.

A co do wymiany kondensatorów bez zrywania plomby to można endoskopowo przez slot pcmcia

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2018 09:24:53 przez tbone
[#22] Re: Zakup A1200

@tbone, post #21

albo przez zaślepkę obok złącz myszki/joysticka. A ci od razu "niedasie". Malkontenci... ok, racja
[#23] Re: Zakup A1200

@lopezpb, post #20

Problemy z dźwiękiem i Composite Video to wskazówki, że jednak kondensatory należy wymienić, bo to typowe problemy przy wyciekach. I dobrze obejrzeć okolice enkodera video oraz obwodu audio.
[#24] Re: Zakup A1200

@lopezpb, post #20

W mojej A1200 kondensatory wyglądały dobrze, ale podczas odlutowania ich zaczęło walić rybą. Tu ciekawy eksperyment Skiby:

[#25] Re: Zakup A1200

@Blady, post #24

Ciekawe, czy z założoną dodatkową kartą pamięci, albo nawet z kartą turbo też by tak działała?
[#26] Re: Zakup A1200

@Kilos, post #17

No jak przez małą dziurkę można zbudować statek

to, czemu nie można wymienić kondensatory przez ?

OK

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2018 16:54:46 przez Dorian3d
[#27] Re: Zakup A1200

@Blady, post #24

Muszę sprawdzić, kiedyś przy okazji ;)
[#28] Re: Zakup A1200

@_Skiba, post #27

Ogarniam nowy zakup, wyczyściłem stację dysków, bo po rozkręceniu było w niej tyle syfu, aż dziwne że dyskietka się mieściła ;) Jednak podczas czyszczenia przestawiłem głowice, wyskoczyła mi prowadnica głowicy :(

Odpaliłem program Ami..Alignment System, udało mi się ustawić ponownie głowice (kręcąc silniczkiem krokowym) tak, że na każdym sektorze mam success jednak w X-Copy podczas checkdiska za pierwszym razem po włożeniu dyskietki są same 0, a jak uruchomię checkdiska ponownie to wyskakuje 25555...., po ponownym naciśnięciu checkdisk znowu same 0 ?
Macie jakieś pomysły co może być nie tak? Czy walczyć nadal z ustawianiem głowicy?

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2018 19:01:24 przez lopezpb
[#29] Re: Zakup A1200

@lopezpb, post #28

Wymień kondensatory w stacji dyskietek
[#30] Re: Zakup A1200

@SuperBuster, post #29

Żartujesz czy serio ? O tym jeszcze nie słyszałam, któryś konkretnie czy wszystkie jak leci ? (stacja to Chinon FZ-357)

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2018 20:25:02 przez lopezpb
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem