kategoria: Szukam gry
[#1] prosta gra dla 5-latka
Cześć,

Jaką grę polecilibyście dla 5-latka na joystick?

Z góry dzięki za propozycje.
[#2] Re: prosta gra dla 5-latka

@davidtychy, post #1

Lotus 1/2/3 :)
[#3] Re: prosta gra dla 5-latka

@davidtychy, post #1

zobacz tutaj
wprawdzie pytałem o to dla 3 latka ale 5cio latek też powinien ogarnąć.
Dodałbym do tego Hugo
i chętnie poznam również propozycje innych.
[#4] Re: prosta gra dla 5-latka

@davidtychy, post #1

Mój akurat skończył 5 lat, czasami pozwolę mu pograć, czasami zapyta czy może ale odpuści jak powiem, że nie. Najłatwiej bez większych nerwów z jego strony po włączeniu nieśmiertelności radził sobie z:
NewZealand Story
Prehistorik
Lotus III (bez limitu czasu)
Blues Brothers
Flimbo's'Quest
Rick Dangerous 2/2.5
Arabian Nights
Nicky Baum
Mickey's ABC/123 (nauka liter i cyfr po angielsku)
Turrican 1/2/3
Soccer Kid

Po za grami często ćwiczy litery i cyfry w SHELL - dzięki temu sporo się nauczył.
Oczywiście w każdej grze są trudniejsze momenty i aby się nie denerwował lepiej być blisko aby w razie czego pomóc i wytłumaczyć jak poprosi. Sprawdzę co jeszcze mam bo mogłem o czymś zapomnieć.

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2018 12:15:10 przez Adinfo
[#5] Re: prosta gra dla 5-latka

@Adinfo, post #4

Disnejowe puzzle jeszcze są, można ustawiać ilość kawałków na jakie dzieli obrazek. Do tego po złożeniu obrazki są animowane. Jest jeszcze giera edukacyjna dla najmłodszych - wabi się fun school z numerem 3 bodaj.
[#6] Re: prosta gra dla 5-latka

@fazior, post #5

[#7] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: prosta gra dla 5-latka
[#8] Re: prosta gra dla 5-latka

@davidtychy, post #1

Z takich bardzo łatwych gier od których ja uczyłem oswajania swoich dzieciaków z Amigą (fakt że mieli wtedy pewnie o połowę mniej lat niż pięć) to Shufflepuck Cafe, co prawda nie jest to na joya, niemniej pierwszy przeciwnik jest tak łatwy że po prostu nie wyobrażam sobie by nawet osoba, która pierwszy raz w życiu trzymałaby myszkę w ręku mogłaby przegrać.

Z innych dziecinnych gier przypominam sobie jeszcze Mr. Blobby.
[#9] Re: prosta gra dla 5-latka

@snajper, post #7

OK mój 5-cio latek nawet jak by był na joystick to i tak ma odcięte sterowanie więc sam się porusza, do tego autofire non stop

Przy okazji wizyty na Retronizacji w tym roku przekonałem się, że mój 5-cio latek dużo lepiej radzi sobie z joystickiem niż z padami, być może kwestia przyzwyczajenia.

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2018 14:35:28 przez Adinfo
[#10] Re: prosta gra dla 5-latka

@davidtychy, post #1

Na początek fun school 4, u mnie była rewelacja.
[#11] Re: prosta gra dla 5-latka

@AD99, post #10

Widzę, że Fun School ma 1 dyskietkę, przy okazji przetestuję.
[#12] Re: prosta gra dla 5-latka

@Adinfo, post #11

Fun school'a 4 - mam dwa różne, po dwie dyskietki na każdą wersję. Pierwszą miałem z żabą w roli głównej:)
[#13] Re: prosta gra dla 5-latka

@AD99, post #12

Przy Mickey's ABC i 123 też są po dwie dyskietki, ale z dodatkową stacją nie muszę zmieniać dyskietek, bo z jedną było trochę przekładania, młody to już ma opanowane.
[#14] Re: prosta gra dla 5-latka

@davidtychy, post #1

Rod Land! A potem na dwór/pole/zewnątrz i dwa ognie, kolarze z kapslami.
[#15] Re: prosta gra dla 5-latka

@davidtychy, post #1

Jak wpiszesz w google "ppa.pl gra dla dziecka" to znajdziesz przynamniej dwa tematy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem