[#1] Problem podczas kopiowania przez null modem
Witam,
właśnie zlutowałem sobie kabel null modem jednak mam problem podczas kopiowania ADF z pc na dyskietkę amigi - wyrzuca komunikat unkown command. Ale co ciekawe na RAM DISK kopiuje bez problemu. Może jakieś pomysły. Czytałem o możliwości wirusów.
[#2] Re: Problem podczas kopiowania przez null modem

@BATSZAMAN, post #1

Jakie wpisujesz komendy po których masz komunikat "unknown command" ?
[#3] Re: Problem podczas kopiowania przez null modem

@Norbert, post #2

Robię wszystko jak w na tym filmie (http://suliczeswawole.blogspot.com/2017/01/transfer-danych-pc-amiga.html) Zaczyna się kopiowanie i odrazu wyskakuje unknown command. Tylko dziwne, że na RAM DISK się kopiuje
[#4] Re: Problem podczas kopiowania przez null modem

@BATSZAMAN, post #3

Z tego wynika ze brak programu ktory nagrywa adf na dyskietki.
[#5] Re: Problem podczas kopiowania przez null modem

@Norbert, post #4

Hmm robiłem krok po kroku to co w opisie i na filmie. Kabel na 100% dobrze zrobiony bo przesyła dane na ram disk i na pc w amiga explorer widzę dyski z wb. Może wirus, już nie wiem. Pobawię się jeszcze ADF Senderem. Wczoraj chwile działałem ale coś mi nie wychodziło.
[#6] Re: Problem podczas kopiowania przez null modem

@BATSZAMAN, post #5

Próbowałem wczoraj przegrywać w Amiga Explorer pojedyncze pliki (transwarp i baudBandit) potrzebne do ADF Sendera i bez problemu poszło na dyskietkę jak i Ram Disk. Problemy się robią przy adfach. W ADF Sender wywala mi też errory jednak jakimś cudem raz udało mi się rozpocząć przenoszenie adf na dyskietkę ale po zakończeniu była dziwna reakcja. Na pc pokazało 100% a na amisi stanęło na 79 sektorze i nie było żadnego komunikatu o zakończeniu kopiowania i lampka stacji się paliła ale stacja nie pracowała. Niestety przy próbie wgrania nagranej dyskietki wyskoczył komunikat checsum error czy coś takiego.
[#7] Re: Problem podczas kopiowania przez null modem

@BATSZAMAN, post #6

A jaką ustawiasz prędkość transmisji?
[#8] Re: Problem podczas kopiowania przez null modem

@panti1801, post #7

19200
[#9] Re: Problem podczas kopiowania przez null modem

@BATSZAMAN, post #6

Nie bawiłem się null modemem ale skoro asfsender ma problemy to nie łatwiej przesłać plik adf na ami pod ami programem Transadf nagrac na dyskietke ?
[#10] Re: Problem podczas kopiowania przez null modem

@mikecios, post #9

Mam tylko 1mb wiec tak nie dam rady. Musze bezpośrednio na dyskietkę przesyłać
[#11] Re: Problem podczas kopiowania przez null modem

@BATSZAMAN, post #10

No chyba ze tak, to faktycznie inaczej się nie da.
[#12] Re: Problem podczas kopiowania przez null modem

@mikecios, post #11

Z ciekawości spróbowałem przenieść .adz i o dziwo zaczął kopiować. Jednak po przegraniu dyskietka wygląda jakby była pusta. Przy próbie wgrania chwile się ładuje i wyskakuje niebieski ekran z kursorem i koniec.
[#13] Re: Problem podczas kopiowania przez null modem

@BATSZAMAN, post #12

Połowicznie problem z kopiowaniem adf rozwiązany. W pliku Aexplorer trzeba wyłączyć adfveryfi (adfveryfi=NO). Jednak na koncu kopiowania wyskakuje checksum error 880:(
[#14] Re: Problem podczas kopiowania przez null modem

@BATSZAMAN, post #13

Może masz za długi kabel (albo niedokładnie wykonany) i sieje Ci błędami?
[#15] Re: Problem podczas kopiowania przez null modem

@panti1801, post #14

Raczej nie, zgrałem na RAM 1 dysk Oil Imperium w adz i nie było problemów (miał ok400kb wiec się zmieścił). Może dyskietki trafione ale już na 2 mi wywaliło się wiec może coś innego.
[#16] Re: Problem podczas kopiowania przez null modem

@BATSZAMAN, post #15

Dziwne... Ja na 1MB ram najpierw przerzuciłem transdisk do ram dysku (type ser: to ram:transdisk) i wysyłałem program transdisk z PC przez terminal, a następnie uruchamiałem transdisk (ram:transdisk -w ser: df0:) i wysyłałem ADFy terminalem z PC i zawartość zapisywała się bez problemów na dyskietce.
Nie pamiętam dokładnie jak szły komendy ale tak wygląda ogólny zarys tej metody. Teraz używam Goteka na DF0: + stacja dyskietek na DF1:, po zabootowaniu X-copy z Goteka zmieniam adf, do DF1: wkładam pustą dyskietkę i kopiuję.

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2018 15:51:21 przez panti1801
[#17] Re: Problem podczas kopiowania przez null modem

@panti1801, post #16

Coś wyczytałem na forach, że niby Amiga Explorer nie kopiuje programów NDOS, nie wiem czy to prawda

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2018 15:54:06 przez BATSZAMAN
[#18] Re: Problem podczas kopiowania przez null modem

@BATSZAMAN, post #17

Do tej mojej metody od strony PC możesz użyć programu ADFseder, a na Amidze transwarp, nie miałem problemu z żadnym adf, czy to DOS czy NDOS. Na gołej Amidze możesz połączyć się z prędkością 38400bps.
[#19] Re: Problem podczas kopiowania przez null modem

@panti1801, post #18

W ADF sender też wywala mi błąd na końcu:(
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem