[#1] Monitor driver - lekka ingerencja
Czesc,
czy ktos moze napisac czy w takim "drajwerze" znajde rozdzielczosc ktora pokazuje sie w ScreenMode ?

O co mi chodzi:
o wartosc pionowa, ktora powiedzmy dla danego driver-a moze byc max 720.
Majac monitor ustawiony na 750 w pionie wyswietli mi te 720 lini + czarny pasek (30 lini) na dole.
Dodanie tych paru lini (zwiekszajac overscan w MuiMonPrefs i odpowiednio inne parametry) jest bardzo latwe ale co z tego gdy kursor myszki nie moze przekroczyc 720 (tzn gdy dojdzie do 720 i dalej jade w dol to ekran zaczyna byc przewijany).

Otworzylem taki drajwer w edytorze hex i poszukalem wartosci 720 (w 16kowym oczywiscie) - znalazlo jedno miejsce , zamienilem na 750, nagralem i.... drajwer sie nie uruchamia wcale :(

Da sie te wartosc jakos latwo zwiekszyc?
[#2] Re: Monitor driver - lekka ingerencja

@peceha, post #1

Gdyby to było takie proste, to dawno zostałoby zrobione.

Na Aminecie jest pełno zmodyfikowanych sterowników.
Może znajdzie się taki jaki chcesz zrobić.
[#3] Re: Monitor driver - lekka ingerencja

@Norbert, post #2

Przegladalem wszystkie
Jeden wygladal OK ale nie dzialal - znaczy dzialal ale nie tak jak potrzeba.
Byl to zmodyfikowany Euro36 i w pionie powinien niby dawac 768 ale jednak robil 400 a co powyzej (ponizej) to skrolowal ekran (to samo co pisalem wyzej o 720 liniach)

Problem w tym ze Infotronic wskakuje na 1120x750 przy tych wszystkich dostepnych na aminecie wiekszych rozdzielczosciach - a te wieksze rozdzielczosci to ~1000 w poziomie co niestety skutkuje pionowymi pasami bo piksele sa skalowane.

Znalazlem HD1280x720 i udalo mi sie go przerobic by w poziomie mial 1120 (i ma, i monitor wyswietla to perfekcyjnie) ale nie moge obejsc ograniczenia w pionie (wlacza sie scrolling ponizej 720 lini)

Tryby dajace 1024 odpadaja bo infotronic by wskoczyl na taka rozdzielczosc to potrzebuje bardzo mala wartosc w polu TOTCOL (chyba tak sie ona nazywa) a mala wartosc w tym polu automatycznie uniemozliwia wyswietlenia 1024 pixeli w poziomie na ekranie.
[#4] Re: Monitor driver - lekka ingerencja

@peceha, post #3

Tryb HD 1280×720 jest zrobiony pod Indivision AGA. Działa bardzo fajnie, jak również tryb 1280×1024.
[#5] Re: Monitor driver - lekka ingerencja

@Krashan, post #4

Moglbys (jesli to mozliwe) mi podeslac 1280x1024 bo nigdzie takiego nie widzialem. ALbo link do niego jesli jest gdzies na aminecie,
Dzieki
[#6] Re: Monitor driver - lekka ingerencja

@peceha, post #5

Szukaj extreme na aminecie
[#7] Re: Monitor driver - lekka ingerencja

@QUAD, post #6

No niestety.
Reszta to moduly i obrazki...
[#8] Re: Monitor driver - lekka ingerencja

@QUAD, post #6

Raczej xtreme. Na aminecie raczej nie, prędzej na eab w jakimś wątku. A próbowałeś highgfx 1024x768?
[#9] Re: Monitor driver - lekka ingerencja

@peceha, post #7

Sory za wprowadzenie w błąd
[#10] Re: Monitor driver - lekka ingerencja

@cholok, post #8

Tak, probowalem highGFX 1024x768 - niestety tutaj nie udaje mi sie wycisnac 1120 pikseli w poziomie by zmiescilo sie na monitorze - raz mi sie udalo to wyswietlic ale cos innego wtedy wtedy bylo nie do obejscia, juz nie pamietam co.
Dlatego fajnie byloby znalezc "wyjsciowy" sterownik co ma x>=1120 i y>=750

dodalem:
wlasnie HD720 jest dolaczany do highGFX

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2018 09:55:59 przez peceha
[#11] Re: Monitor driver - lekka ingerencja

@peceha, post #10

To jedynie xtreme spełnia ten warunek, ale działa to w superhires laced i 35Hz.
[#12] Re: Monitor driver - lekka ingerencja

@cholok, post #11

Znalazlem XTreme - dzieki , zaraz sprawdze
[#13] Re: Monitor driver - lekka ingerencja

@peceha, post #12

No niestety, XTreme daje czarny ekran - monitor pokazuje ze wogole nie ma sygnalu.
Przy okazji znalazlem jescze inne sterowniki:
-film24
-superPlus
ale one nie spelniaja pionowego wymogu.

Sprawdzilem tez sterownik od monitora A2024 i (o dziwo) Infortronic wyswietla obraz, ale tutaj pozioma wartosc jest za niska.
[#14] Re: Monitor driver - lekka ingerencja

@peceha, post #10

Juz pamietam co bylo nie tak.
Zabraklo bodajze 2 czy 3 pixeli by calosc zmiescic na ekranie.
Widac to na obrazku ponizej, lewa krawedz ekranu, WB w rozdzielczosci 1120x750
Kazda inna chociazby najmniejsza zmiana powoduje poprawne wyswietlanie lewej krawedzi ale wywala jakies 80 pikseli z prawej strony
[#15] Re: Monitor driver - lekka ingerencja

@peceha, post #12

Mógłbyś zalinkować ten sterownik xtreme? Nigdzie nie mogę go znaleźć...
[#16] Re: Monitor driver - lekka ingerencja

@_arti, post #15

tu jest link:
xtreme
[#17] Re: Monitor driver - lekka ingerencja

@peceha, post #16

Dzięx!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem