kategoria: A1200
[#1] Wybór Kickstartu 3.1
Witam szanownych Amigowców . Postanowiłem nieco rozbudować moją przyjaciółkę , A1200 , w której mam zainstalowany dysk HDD - karta SD z systemem i WHDLOAD . Przymierzam się do zakupu nowej karty turbo ACA1233n i chcę wymienić kickstart z wersji 3.0 na 3.1 który jest zalecany do tej "turbinki" . Znalazłem 2 rodzaje kości - z wsadem oryginalnym Commodore i modyfikowanym przez Cloanto. Który zatem wybrać żeby karta działała prawidłowo ? Szukałem informacji o tej karcie i nie znalazłem zbyt dużo negatywnych opinii - czy warto w nią zainwestować ? Komputer potrzebny generalnie do gier i demosceny . Wracam po dłuuugich latach rozłąki z Amigą (miałem A600 dawno temu) i chcę zrobić coś z czego będę z przyjemnością korzystał a i mojemu synowi gry na Amigę pasują . Obecnie mam zainstalowaną stację Gotek i z niej korzystam. Mając jednak możliwość rozbudowy i pełnego wykorzystania HDD z WHDLOAD chciałbym zasięgnąć rady bardziej doświadczonych użytkowników jak to ogarnąć. Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz ... Ile wolnej pamięci powinno zostać po załadowaniu Workbencha ? U mnie zostaje 632,944 . Czy to prawidłowa ilość pamięci , czy coś za dużo jest "zjadane" ?
[#2] Re: Wybór Kickstartu 3.1

@copyman, post #1

Jeśli nie masz zamiaru rozbudowywać A1200 o sloty Zorro/PCI,
to ACA1233n jest bardzo OK... tyle że do sceny? No nie wiem.
Ja bym tu uderzał jednak w 060

Sam Kickstart nie ma większego znaczenia.
[#3] Re: Wybór Kickstartu 3.1

@_arti, post #2

Co do demosceny chodzi mi o oglądanie starszych dem jak Technological Death z grupy Mad Elks . W „wyższą” półkę typu 68060 raczej nie mam chęci inwestować . To nie dla mnie
[#4] Re: Wybór Kickstartu 3.1

@copyman, post #3

No to spoko. Wystarczy w zupełności.
[#5] Re: Wybór Kickstartu 3.1

@_arti, post #4

Dziękuje bardzo za pomoc :)
[#6] Re: Wybór Kickstartu 3.1

@copyman, post #3

Dobry wybór. Prawdziwe dema
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem