kategoria: A500
[#1] A500 - czarny ekran
Cześć!
Już jakiś czas temu zdobyłem na pchlim targu Amigę 500, której nie chciał Niemiec. Bardzo ładny komplet - oprócz Amigi dodatkowa stacja dyskietek, myszka, pudło z dyskietkami, kabel Euro i joystick. W samej Amidze rozszerzenie pamięci do 1MB, które w celach diagnostycznych wymontowałem.
Amiga niestety nie startuje. Po podłączeniu do telewizora i włączeniu zasilania w 2/3 przypadków pojawia się czarny ekran (mój telewizor przykrywa brak sygnału niebieską planszą, więc wiem, że oznaka życia jest). Co któryś start nie pojawia się nic, chociaż sam sprzęt zachowuje się tak samo, jak przy czarnym ekranie. Telewizor podłączony jest przez konwerter do eurozłącza, ale na wyjściu mono dzieje się to samo.
Po włączeniu zasilania załącza się na moment napęd dyskietek - słyszę krótki ruch głowicy. Po włożeniu dyskietki przez moment też coś się zakręca, ale to by było na tyle z oznak życia. Zewnętrzna stacja dysków dostaje przy starcie sygnał i coś tam się kręci.
2-3 sekundy po włączeniu zapala się czerwona dioda POWER. Klawisz Caps Lock jest wyłączony przy starcie, ale działa, gdy go na przemian wciskam (po 10 razach przestaje się zapalać).
Spróbowałem odpiąć stację dyskietek i odpalić Amigę. Na ekranie wciąż czarno, ale zapaliła się na stałe dioda DISK (zielona). Nic poza tym się nie pojawiło.
Pamiętam że raz udało mi się ją uruchomić, ale to jakiś czas temu. Przeczytała normalnie dyskietkę i weszła do Workbencha. Teraz startowałem ją kilkadziesiąt razy i już nie dała znaku życia.
Dociskałem układy scalone, ale nic poza tym. Boję się wyjmować bez potrzeby w obawie przed przypadkową iskrą
Piszę tutaj zanim wezmę do ręki lutownicę i zacznę przelutowywać podstawki pod układy, może ktoś rozpozna podobny do swojego problem i powstrzyma mnie, zanim będzie za późno :) Z góry dzięki!
[#2] Re: A500 - czarny ekran

@kuba_10, post #1

Zanim zaczniesz grzebać i popsujesz do końca, sprawdź kabelek euro, może jest walnięty.

Poczytaj jeszcze to.

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2018 07:40:13 przez lopezpb
[#3] Re: A500 - czarny ekran

@kuba_10, post #1

Hej
Powstrzymaj swą lutownicę :)

Na moje masz 2 możliwe przyczyny:
- nie stykają układy specjalizowane w podstawkach, wyjmij je (ostrożnie) i przeczyść nóżki układów i podstawki, twardy pędzelek i alkohol izopropenowy (ipa). W/g rozpiski kolorów CIA nie styka, proc ok.
- kondensatory wyzionęły ducha, po pierwsze dokładne oględziny: czy nic nie wylało, czy nie są wybrzuszone.
Kiedyś w piecach na kondensatory pomagało odpalenie na 30 min i potem reset, komp wstawał. Włączysz i zostaw Amisię na 30 min, potem reset i jak włączy się normalnie to na 100% kondensatory. Oczywiście ten sposób to tylko diagnostyka a nie sposób na rozwiązanie problemu.

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2018 09:13:09 przez MarekG1
[#4] Re: A500 - czarny ekran

@kuba_10, post #1

Jak się zachowuje dioda Power? Po włączeniu prądu powinna zapalić się na 50%, a po chwili rozbłysnąć na 100%. Jeśli tak nie jest to coś poważnego jest na rzeczy.
[#5] Re: A500 - czarny ekran

@kuba_10, post #1

A wystarczy uzupełnić profil o lokalizację ,a nuż ktoś będzie w okolicy.
[#6] Re: A500 - czarny ekran

@lopezpb, post #2

Raczej nie jest, bo na wyjściu mono dostaję to samo.
Co do diody Power, to tak jak pisałem - przez 2-3 sekundy nie świeci wcale, potem zapala się w pełni. Nie jest przypadkiem tak, że niektóre starsze modele nie miały etapu świecenia na 50%?
[#7] Re: A500 - czarny ekran

@kuba_10, post #6

Dioda power powinna odpalać się odrazu jak przełączysz power na zasilaczu... Nie po 2-3 sekundach.
W momencie startu powinna zapalić się na 50% a później już na 100%.
Zasilacz jest sprawny?
[#8] Re: A500 - czarny ekran

@MariuszK, post #7

W Rev5 i poniżej zapala się po 2-3s i nie zapala się w 50%, 50% w Rev6+ to dioda off w Rev5-
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem