[#1] Padł monitor.
Witam wszystkich.
Kilkunastoletni Samsung Syncmaster 711T zakończył żywot. Doradźcie co kupić. Musi być nowy, 17"-19", nie panoramiczny (czyli 4:3 lun 5:4). Głośniki, eurozłącze, tuner TV - zbędne. Bez problemu ma przełączać się na rozdzielczości ( z natywnej 1280x1040) 800x600, 640x480. I musi służyć tyle co poprzednik.
Z góry dziękuję (przede wszystkim za opinie właścicieli takich monitorów).
[#2] Re: Padł monitor.

@Kitech, post #1

nowy ? to "trochę" będzie kosztował, na pewno więcej niż TV 4K
Jest trochę używanych na rynku, nawet na PPA było kilka wątków

A co dokładnie się stało w Twoim monitorze ?
Jak Masz sprawdzony i Byłeś zadowolony, to może lepiej pomyśleć o naprawie ?
Ja mam Delle u2410F, super monitor, świetna jakość obrazu, Pivot, ma wszystkie złącza jakie były ( VGA, HDMI, 2xDVI, DisplayPort, 4x CHINCH komponentowe i kompozytowe, USB, Jack Audio ) i łyka większość rozdzielczości Amigi na złączach VGA, CHINCH i DVI-A, ale są awaryjne, mam 3 sztuki od jakichś 5 lat i wszystkie były już przynajmniej raz naprawiane:( najczęściej padają kondensatory, mimo dobrej jakości dostają bardzo w kość i dostają po kilku latach "brzucha", wypalają się złącza świetlówek, inwerter dostaje przebicia i padają same świetlówki.
Jak nie przypilnuje się kondensatorów to można spalić zasilacz.
Ja kupiłem jeden ( czwarty ) z rozbitą matrycą jako dawcę części i robię je jak mam chwilę.

Jak Swojego nie Rozbiłeś, a tylko przestał działać to jest duża szansa że padły kondensatory lub inwerter, tanio i dość łatwo to można naprawić

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2018 17:29:48 przez UJP
[#3] Re: Padł monitor.

@Kitech, post #1

Kupiłem chyba ze 4 lata temu używanego Della 1708FP. Monitor nie do zarypania, świetna podstawka z pivotem, wbudowany hub USB 2.0 4-portowy. Przeżył transport pociągiem na chyba z 15 amigowych imprez. Przez DVI świetnie współpracuje z Indivison AGA. Wyświetlanie 640×480 i 800×600 bez problemu. Ma też wejście VGA rzecz jasna. Jedyna wada (być może mojego egzemplarza) – podświetlenie ekranu nie jest tak silne jak w nowych monitorach. Prawdopodobie kwestia wieku i zużycia.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem