[#1] AT-BUS 508 i Układ GAL U14
Od dłuższego czasu próbuje uruchomić rozszerzenie z tematu.Problem polega na tym że dopałka nie wykrywa ramu, ale normalnie ładuje Workbench 1,3 z dysku twardego. Po przekopaniu internetu na niemieckim forum znalazłem informację iż problemem jest brak układu GAL U14.Z wątku wynika że paru osobom udało się zaprogramować chip u14 i odpalić RAM.

Jednak przeglądałem wiele zdjęć na gogle grafika tego rozszerzenia i praktycznie każde pozbawione jest tego okładu.

Może firma która która produkowała te rozszerzenia chciała się zabezpieczyć przed nieautoryzowanymi modyfikacjami nie montując tego chipu ? I to działało jako interfejs dysku , a jak ktoś chciał ramy to mu montowali ten Gal u14.

Szczerze mówiąc jestem już zmęczony i strasznie zdesperowany myśląc o tym problemie.

Chciałbym spytać jakie są szanse znalezienia tego wsadu do układu GAL ? Co może być jeszcze przyczyną że ten ram nie działa ? Zworki w rozszerzeniu mam ustawione prawidłowo i mam Amigę 500 bez żadnych innych modyfikacji.

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2018 22:27:53 przez magiarasta
[#2] Re: AT-BUS 508 i Układ GAL U14

@magiarasta, post #1

Ja walczyłem kiedyś z tym rozszerzeniem i pamiętam, że nie wszystkie pamięci chciały z tym pracować. Niestety nie pamiętam czy był tam ten Gal czy nie
[#3] Re: AT-BUS 508 i Układ GAL U14

@Marcin74, post #2

Pamięci mam takie jak sugerował producent.
[#4] Re: AT-BUS 508 i Układ GAL U14

@magiarasta, post #3

Bez tego układu kontroler pamięci nie będzie działał. Gdyby to był każdy inny GAL na tej karcie to nie było by problemu, bo prawdopodobnie podszedł by odpowiedni wsad z paczki do AT-BUS Clone/GB A1000. Wsadu do U14 niestety nie mam. Widziałem, że pisałeś na forum64.de w tej sprawie, najlepiej napisz na a1k PM do MGR3SA, który komuś tam zaprogramował ten układ jak wynika z wątku. Być może udostępni Ci wsad za free, albo za jakąś akceptowalną kasę... Jak będziesz miał wsad to mogę Ci ten układ zaprogramować.
[#5] Re: AT-BUS 508 i Układ GAL U14

@Kilos, post #4

Tylko że ten Pan się nie udziela już w internecie.Jakieś pomysły gdzie szukać jeszcze tego wsadu ?
[#6] Re: AT-BUS 508 i Układ GAL U14

@magiarasta, post #5

Cały czas się udziela na forum a1k.
[#7] Re: AT-BUS 508 i Układ GAL U14

@magiarasta, post #1

Z racji tego iż gogle zindeksowało tę stronę to chciałbym podzielić się rozwiązaniem problemu który poruszyłem w wątku.Być może ktoś w przyszłości będzie szukał i trafi na ten temat. Problemem był brakujący chip GAL16V8D.Takie układy trzeba wcześniej zaprogramować dlatego w linku zamieszczam wsady z rozszerzenia ATBUS2008 które są kompatybilne.Wsad który jest odpowiedzialny na pamięć ram w at bus 508 nazywa się PALCE_U8_25.jed i w moim wypadku całkowicie rozwiązał problem.

link
[#8] Re: AT-BUS 508 i Układ GAL U14

@magiarasta, post #7

Generalnie AT-BUS to tylko kontroler dysku twardego, wersja z RAMem nazywała się MegaRam HD, zapewne brak tego układu był w takim przypadku celowy.
[#9] Re: AT-BUS 508 i Układ GAL U14

@sanjyuubi, post #8

AT-BUS HD, MegaRAM i MegaRAM HD to są urządzenia Elsatu.
AT-BUS 508, AT-BUS/Oktagon 2000/2008 to są graty od BSC, nieco inne konstrukcje.

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2019 20:59:10 przez Kilos
[#10] Re: AT-BUS 508 i Układ GAL U14

@Kilos, post #9

Miałem do czynienia tylko z AT-BUS Elsatu, nie przyszłoby mi do głowy, że istnieje urządzenie nazwane tak samo, tylko z innym suffiksem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem