[#1] Wczytywanie mp3
Witam

Mam taki problem. Uruchamiam dowolny program ktory odpala mp3. Wybieram mp3ke i przez okolo 20 sem mam zamrozony system. Po 20 sek mp3ka normalnie jest odgrywana. Jesli wybiore nastepny kawalek to on juz jest odgrywany natychmiast bez zadnego zamrozenia systemu.
Problem tkwi w ustawieniach systemu a nie programu. Czegos brakuje. Ciagle mam to samo bez wzgledu czy uruchomie mp3 na czysto w CLI czy jakims programem. Mialem pad systemu, przed padnieciem mp3ki byly odbrywane natychmiast a teraz po postawieniu wszytskiego od postaw mam taki wlasnie denerwujacy problem.

Co wy na to ? Gdzie tkwi awaria ? Czy musze zrobic jakies buforowanie ?

[#2] Re: Wczytywanie mp3

@MaveRick, post #1

a może właśnie robisz 20-sto sekundowy bufor dla pierwszej mptrójki? :)
[#3] Re: Wczytywanie mp3

@KAM_, post #2

TAK ? :) Tak wiec gdzie to moge wylaczyc ? :D
[#4] Re: Wczytywanie mp3

@MaveRick, post #3

w preferencjach SongPlayera na przykład. Któraś z pierwszych zakładek.
jest tam gdzies suwak podpisany jako "bufor".
[#5] Re: Wczytywanie mp3

@MaveRick, post #3

Jesli dzieje sie to rowniez w CLI jak uzywasz MPEGA to sprawdz czy przypadkiem nie masz w katalogu S: pliki MPEGA.CFG
Jesli tak to go wykasuj albo zmien nazwe.
Jesli chcesz chcesz sprawdzic aktualne ustawienia dla mpega to wpisz w CLI:
mpega -C
Widocznie w "Audio buffer time" masz wpisane 20sek. buforu
A moze sie myle :)
Najlepiej sprawdz

[#6] Re: Wczytywanie mp3

@Norbert, post #5

O walsnie o taka odpowiedz mi chodzilo ! :) Wpisalem w CLI: mpega -C i ...

Input file is a play list = no Input buffer size = 16384 bytes
Display header only = no Display frame counter = yes
Display time counter = no Display time used = no
Display decoding parameters = no Display filename = no
Output file type = PCM Seek time = 0 ms
Display TAG infos = no Random play = no
Play audio = yes Audio filter = auto
Audio mixing = none Audio buffer time = 1000 ms
Audio volume = 64 Use AHI = no
Wait audio buffer to be full = no Audio mode ID = 0x00000000
Audio buffer fill level = no

LAYER(S) MONO: FREQUENCY QUALITY STEREO: FREQUENCY QUALITY FORCE MONO
I & II full high full high no
III full high full high no

Jak to pozmieniac ? i jak najlepiej ustawic dla Blizzarda 040/40 (z CGX). Pliku mpega.cfg nie mam w S:

[#7] Re: Wczytywanie mp3

@MaveRick, post #6

Jesli sluchasz mp3 innymi programami niz mpega to mozesz nie przejmowac sie plikiem mpega.cfg. On ustawia na stale wszystkie parametry odtwarzania mp3 dotyczace mpega.
Najlepszym programem w przypadku 040 jest PRAYER. Chociaz spokojnie tez dziala z PPC dzieki wykorzystaniu mpega.library dla PPC

ps.
Czy jesli uruchomisz komp bez s-s tez wczytuje sie 20sek mp3?

[#8] Re: Wczytywanie mp3

@Norbert, post #7

Systemu bez s-s raczej nie uruchomie bo uzywam k.graficznej i monitora VGA

Odpalilem Prayera2 i jest to samo (20 sek zamrozenie systemu przed uruchomieniem pierwszego utworu mp3).
[#9] Re: Wczytywanie mp3

@MaveRick, post #8

Ale mozesz uruchomic kompa z dyskietki na ktorej bede sterowniki do gfx.
Wtedy mozna sprawdzic co naprade sie dzieje.
A co pokazuje SnoopyDos ?

[#10] Re: Wczytywanie mp3

@Norbert, post #9

SnoopDos nie pokazuje nic ciekawego.
Wyswetla ze nie moze znalesc pliku konfiguracyjnego S:MPEGA.CFG i ze nie ma pliku ENV:CyberSound/SoundDrivers/14Bit_Calibration.

Odpallilem tez kilka mp3 samym mpega. I tu przy kazdym wczytaniu Amisia zamysla sie na te 20 sek. a odpalajac muze dowolnym playerem zamysla sie tylko przy pierwszym utworze.
[#11] Re: Wczytywanie mp3

@MaveRick, post #10

A masz te pliki w tych katalogach?...
Ostatnio zauwazylem ze na mocno zdefragmentowanym dysku i malej ilosci buforow, komp "czeka" 5 sekund na odpalenie mp3. Jezeli odtwarzam z plyty to problem nie wystepuje. Sprawdz czy z CD masz tak samo.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem